7 filme la BIFF 2023 în secțiunea Panorama
Festivalul International de Film București (BIFF), cel mai longeviv festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului, anunță peliculele ce fac parte din secțiunea Panorama și care vor fi proiectate în perioada 15-22 septembrie.
“Secțiunea Panorama, din cadrul BIFF, este una dintre cele mai căutate și apreciate de public de-a lungul timpului. Filmele din această secțiune au atras în săli mii de spectatori în ultimii 19 ani și au fost îndelung apreciate. Sunt bucuros că putem aduce la București și în acest an producții proaspete, ce tocmai au fost lansate, nedifuzate până acum pe marile ecrane de la noi din țară. Astfel publicul va putea viziona pentru prima dată filme ce deja au fost recunoscute și apreciate de critici, la cele mai importante competiții din lume. Sperăm că și în acest an publicul să fie încântat și bucuros de eforturile pe care le-am făcut pentru a putea aduce în fața lor cele mai bune proiecții în cadrul BIFF“, a declarat Alex Șerban, co-organizator BIFF și președinte al Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic.
Prin intermediul acestei secțiuni, BIFF continuă să aducă în prim-plan o paletă diversificată de opere cinematografice din întreaga lume, oferind publicului oportunitatea de a descoperi filme în premieră, avanpremieră națională sau chiar premieră absolută, ce vor rula în cele patru locații partenere: ArCuB (Sala Mare), Cinema Muzeul Țăranului, Grădina cu Filme și Cinema Union.
Pana acum, au fost deja anuntate sectiunile ‘Competiţie’, ‘Autori români’ și ‘Istorie și Cinema’, iar anul acesta la BIFF sectiunea Panorama cuprinde și două filme biografice:
Caravaggio’s Shadow / L’ombra di Caravaggio / Caravaggio, regia Michele Placido (filmul de deschidere BIFF 2023)
Italia secolului al XVII-lea, în perioada în care artistul Michelangelo Merisi, cunoscut sub numele de Caravaggio, era faimos atât pentru genialitatea sa, cât și pentru caracterul său subversiv. E un om chinuit cu un suflet zguduit de conflicte interioare, care l-au consacrat de-a lungul timpului ca pe un artist blestemat. După ce a fost condamnat la moarte pentru o crimă comisă în timpul unei încăierări, pictorul se refugiază într-o existență clandestină. Caravaggio simte tot mai mult umbra terifiantă a decapitării care îl așteaptă, iar asta se reflectă în lucrările sale, în care apar tot mai des subiecte condamnate și o prezență masivă a capetelor tăiate.
Film biografic.
Michele Placido e celebrul interpret al comisarului Corrado Cattani din extraordinarul serial italian Caracatița.
Here, r. Bas Devos (Berlinale 2023 – câștigătorul Encounters și premiul FIPRESCI)
Ștefan, un muncitor român în construcții care locuiește la Bruxelles, este pe punctul de a se întoarce acasă. Pregătește o oală mare de supă cu resturile din frigider drept cadou de adio pentru prieteni. Pe când se pregătește să plece, întâlnește o tânără belgiano-chineză care lucrează într-un mic restaurant. Atenția ei pentru aproape invizibilul Ștefan îl oprește pe acesta din drum.
Regretatul actor român Teodor Corban în ultimul lui rol într-un film.
Selecţionat la Toronto, Istanbul, precum și următoarea ediție de San Sebastian.
El Eco / The Echo, r. Tatiana Huezo (Berlinale 2023 – premiile Encounters și Bester Dokumentarfilm)
O tânără mamă aleargă pe o pajiște de munte alături de copii. O fată își îngrijește cu tandrețe bunica, în timp ce alta exersează cu pasiune rolul unei profesoare, folosind tonul potrivit de voce, cu păpușile aliniate în fața ei ca niște eleve dornice să învețe. În El Eco, un sat izolat din nordul Mexicului, viața este alcătuită din lucrurile cele mai elementare. A fi copil aici este o experiență intensă încă din prima zi, una care implică natura, animalele și oamenii, dar și dragostea, suferința și inevitabila mare trecere.
Selecţionat la Karlovy Vary, Visions du Reel, precum și următoarea ediție de San Sebastian.
Il Boemo / The Bohemian, r. Petr Vaclav (selecţia Cehiei la Oscar 2023)
Un alt film biografic, despre viața și cariera compozitorului ceh Josef Myslivecek, unul dintre cei mai apreciați și prolifici compozitori de operă din Italia în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea, mentorul și prietenul celebrului și mai tânărului Wolfgang Amadeus Mozart. Myslivecek este totodată și unul dintre cei care au contribuit decisiv la existența muzicii clasice.
Selecţionat la San Sebastian și Rotterdam.
Asteroid City, r. Wes Anderson (Competiție Cannes 2023)
Este anul 1955, într-un oraș din deșertul sud-vestic al Americii, unde cele mai faimoase atracții sunt un crater gigantic creat de un meteorit și un observator astronomic din apropiere. Armata și astronomii vor primi în vizită cinci copii premiați, pentru a-și expune invențiile științifice. În apropiere, deasupra dealurilor, se văd norii ciupercă formându-se în urma testelor atomice.
Selecţionat la TIFF Transilvania.
The Breaking Ice, r. Anthony Chen (Cannes 2023, secțiunea Un Certain Regard)
În răcorosul oraș iernatic Yanji, aflat la granița de nord a Chinei, tânărul urbanist Haofeng, venit în vizită din Shanghai, se simte pierdut și în derivă. Din întâmplare, participă la un tur condus de Nana, un simpatic ghid care îl fascinează de îndată. Ea (Nana) îl prezintă lui Xiao, un agreabil dar frustrat muncitor al unui restaurant. Cei trei se împrietenesc repede în timpul unei escapade de sfârșit de săptămână. Confruntându-se cu propriile drame individuale, dorințele lor înghețate se topesc ușor pe măsură ce ei caută să se elibereze dintr-o lume încremenită.
Selecţionat la Toronto.
La Bete / The Beast, r. Bertrand Bonello (filmul de închidere BIFF 2023)
Inspirat din nuvela lui Henry James din 1903, Bestia în junglă, o prezintă pe Gabrielle, o tânără pentru care emoțiile au devenit o amenințare, ce decide să-și purifice ADN-ul într-o mașinărie care o va scufunda în viețile ei anterioare și o va scăpa de orice sentimente puternice. Aceasta îl întâlnește pe Louis și simte o legătură puternică, de parcă l-ar fi cunoscut de veacuri. Povestea atinge trei perioade distincte: 1910, 2014 și 2044.
Competiția internațională a Festivalului de la Veneția 2023, eligibil pentru Leul de Aur.
Selecţionat la Toronto.
BIFF 2023 mai propune spre vizionare și Who Killed Kenya.
Ediția 2023 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, și realizat cu sprijinul Ministerului Culturii, în parteneriat cu PMB prin ArCuB.
Lexus este mașina oficială a festivalului, cu suportul Lexus Bucuresti Nord ca partener de mobilitate.
Parteneri: CNC, creart, Muzeul Național al Ţăranului Român, Cinema Muzeului Țăranului, Cinema Union, Ambasada Japoniei, The Japan Foundation, Ambasada Mexicului, Ambasada Suediei, Ambasada Republicii Federale Germania, Goethe Institut, Institutul Italian de Cultură din București, Centrul Cultural Ceh, FCB Bucharest
Biletele pot fi achiziționate atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe Eventbook.
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
CineGhid este partener media al BIFF 2023.
One thought on “BIFF 2023: Panorama – Teodor Corban, Lea Seydoux, Wes Anderson, Mozart (VIDEO)”