BIFF 2022: Panorama – Jafar Panahi, Leila Hatami. Autori români – Cristian Mungiu, Dana Rogoz (VIDEO)

Filme extrem de aşteptate, în premieră în secțiunea Panorama anul acesta la BIFF

BIFF, cel mai longeviv festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului, anunţă titluri noi, după ce au fost dezvăluite deja secţiuni ca Focus Italia, Omagiu Ucraina sau ‘Istorie și Cinema’. Ediția a 18-a a BIFF se va desfășura în perioada 29 septembrie-9 octombrie 2022.

Am reușit, pentru cea de a 18-a ediție a BIFF, să adunăm în secțiunea Panorama filme multi-premiate, realizate în anii 2021-2022, ani complicați și tulburi, așa cum veți vedea și din producțiile secțiunii. Toate titlurile acestei secțiuni sunt premiere în România. Anul acesta este pentru prima dată când BIFF alege filme care nu au fost prezentate la alte festivaluri autohtone și nu sunt avanpremiere. Le mulțumesc celor care m-au ajutat să merg mai departe și să înfrunt această aventură. Mulțumesc Asociației Culturale Grigore Vasiliu Birlic și președintelui acesteia, Alex Șerban, pentru că este alături de BIFF în calitate de co-organizator. Așadar, în ciuda vremurilor neprielnice, «The Show Must Go On», a declarat Dana Dimitriu, co-organizator şi director al festivalului BIFF.

Secțiunea Panorama aduce în România filme recente, aproape toate proiectate de curând doar prin festivaluri din străinătate, care au obținut premii importante şi care vor fi difuzate în premieră la București în cadrul BIFF 2022:

🎬 No Bears, ce a avut premiera mondială acum câteva zile, este cea mai recentă peliculă semnată de Jafar Panahi şi va deschide BIFF 2022. Prezintă două povești de iubire paralele, unde partenerii sunt încolțiți de obstacole ascunse și inevitabile, cauzate de forțele superstițiilor și de mecanica puterii. Panahi este în prezent din nou încarcerat în Iran, iar la Festivalul de Film de la Veneția a fost organizat un protest unde celebritățile prezente alături de spectatori au cerut eliberarea celebrului regizor.

Laureat la Veneția! Selecţionat la Toronto.

🎬 Before, Now & Then / Nana, o bijuterie cinematografică, în regia Kamilei Andini, redă istoria tulburătoare a Nanei, o femeie blândă, frumoasă și tânără ce scapă dintr-o violentă epurare a unor vremuri tulburi. Ajunge să trăiască confortabil cu un bărbat bogat cu care se căsătorește, dar trecutul său îi reapare în vise. Filmul este bazat pe o poveste reală.

Ursul de Argint anul acesta la Berlin!

🎬 Imagine / Tasavor (regia Ali Behrad) este o altă producţie iraniană interesantă. Noapte la Teheran: un taximetrist care visează cu ochii deschiși se îndrăgostește de o femeie inaccesibilă, ceea ce duce la o serie de întâlniri pline de mister și fantezie. Un lungmetraj în care o putem revedea pe frumoasa actriţă Leila Hatami, muza multor regizori iranieni în frunte cu Asghar Farhadi sau Mani Haghighi.

Selecţionat anul acesta la Cannes.

🎬 Tchaikovskys Wife pune în discuție relația tumultoasă pe care a avut-o cel mai faimos compozitor rus, Piotr Ilici Ceaikovski, cu soția sa Antonina Miliukova. Regia și scenariul sunt semnate de Kirill Serebrennikov, cunoscut ca oponent al lui Putin arestat la domiciliu în Rusia pentru aproape doi ani, care după invazia din Ucraina a reușit să emigreze și actualmente este stabilit la Berlin.

Selecţionat în Competiţie anul acesta la Cannes.

Sub egida Panorama mai pot fi văzute „Evolution„, „The Tsugua Diaries” şi „Notre Dame brule„.

🎬 În secţiunea Autori români, BIFF propune Tinerețea unui dictator / The Young Dictator, în regia Andy Lupu, o poveste a supraviețuirii absolute: când lupta pentru viață se transformă în sete de putere și devine tiranie. Drumul improbabil parcurs de tânărul Nicolae Ceaușescu, sprijinit de tovarăşa sa de viață Elena, de la ucenicia în cizmărie, la șefia unui regim politic feroce. Filmul este o ficțiune istorică inspirată din evenimente reale.

*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei

🎬 Tot de la noi este şi R.M.N. / RMN (TRAILER), proaspătul film al lui Cristian Mungiu, atât de în actualitate prin teme ca migraţia, rasismul sau xenofobia. În preajma Crăciunului, Matthias se întoarce de la muncă din Germania, în satul său natal transilvănean, preocupat de copilul care crește fără el – Rudi, de Otto – tatăl rămas singur și de iubita lui din tinerețe, pe care arde sa o revadă – Csilla. Când la brutăria de care se îngrijește Csilla sunt angajați muncitori străini, pacea celor din comună se tulbură, spaimele îi cuprind deopotrivă.

Selecţionat în Competiţie anul acesta la Cannes. Selecţionat la Toronto, San Sebastian și Anonimul.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei

🎬 Un alt titlu autohton este şi MO al lui Radu Dragomir (TRAILER). Mo şi prietena ei sunt prinse copiind de către cel mai sever profesor din facultate. După ce îl roagă să mai dea o dată examenul, profesorul le invită la el acasă. Aici, cele două studente vor fi supuse unui examen neaşteptat. Totul pare o glumă, până când Mo îşi pierde controlul. Remarcabile sunt partiturile actoriceşti oferite de Dana Rogoz şi „mareşalul” Răzvan Vasilescu.

Selecţionat la Sarajevo şi TIFF Transilvania.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei

🎬 Secţiunea Autori români este completată de Urma / Legacy, în regia lui Dorian Boguță (TRAILER). Un polițist anchetează dispariția misterioasă a unui pianist celebru. Pe parcurs descoperă destinul zbuciumat al artistului, relațiile sale bizare și deciziile care au declanșat un vârtej de evenimente surprinzătoare. Este primul rol într-un film românesc al Mădălinei Ghenea, cât şi cel mai consistent de până acum. Iar la debut absolut în film poate fi văzută Irina Rădulescu, fiica lui Dem Rădulescu!

Premiat la TIFF Transilvania.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei

În secţiunea Autori români este inclus şi Uneori ninge cu zăpadă alteori cu întuneric.

Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook!

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Ediția 2022 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, în parteneriat cu PMB prin ArCuB.
BIFF 2022 este un proiect cultural finanțat prin Ministerul Culturii.

Bucharest IFF este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional, prin prezenţa constantă a publicului ṣi prin invitați de notorietate precum Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimowski, Radu Mihăileanu, Franco Nero sau Vanessa Redgrave.

Sponsor: Clinicile Dr. Leahu, EUROINS, Global Vision, Paste Băneasa, NetBet, Renault, Concelex, Alexandrion Group, Șerban & Musneci Associates, EDPR, Pullman Bucharest World Trade Center, Luisa Spagnoli

Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, CNC, ICR, Ambasada Italiei la București, Institutul Italian de Cultură din București, Camera de Comerț Italiană pentru România, Ambasada Elveţiei în România, creart, Grădina cu Filme, DACIN SARA, UCIN

CineGhid este partener media al BIFF 2022.

One thought on “BIFF 2022: Panorama – Jafar Panahi, Leila Hatami. Autori români – Cristian Mungiu, Dana Rogoz (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *