Cel mai longeviv festival competițional de film din București revine între 29 septembrie şi 9 octombrie
Festivalul International de Film București (BIFF) este cel mai longeviv festival de film din București cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului. Ediția a 18-a se va desfășura în perioada 29 septembrie – 9 octombrie 2022.
Festivalul are loc la Cinema Muzeul Țăranului, ArCuB, Grădina cu Filme și MNAR.
Anul acesta, cinematografia italiană este în prim-plan la BIFF, iar secţiunea Focus Italia vine într-un moment extrem de tulbure – îngrijorătoarele Alegeri legislative anticipate din Peninsulă, programate pe 25 septembrie.
Scarlet / L’Envol este primul titlu din secţiunea dedicată Italiei. Este povestea evoluției unei tinere femei în perioada interbelică, un timp de mari realizări și inovații. Regia este semnată de către apreciatul cineast italian Pietro Marcello (Martin Eden, 2019), iar forţa acestui nou film e dată de magnetica Juliette Jouan, aflată la debut absolut, dar şi de alte nume precum Louis Garrel.
Selecţionat la Cannes, anul acesta în luna mai.
Tot în Focus Italia, Leonora Addio este o peliculă semnată de veteranul Paolo Taviani, realizată în memoria fratelui său, marele regizor Vittorio Taviani: „Luigi Pirandello a lăsat instrucțiuni clare legate de moartea sa: să nu fie înmormântat și să nu aibă loc nicio ceremonie. Cu toate acestea, au avut loc 3 înmormântări. Filmul spune povestea călătoriei aventuroase a cenușii lui Pirandello de la Roma la Agrigento, printre accidente, întâlniri și viziuni.”
Premiat în februarie la Berlinale!
Un alt periplu italian e facilitat de Piccolo corpo / Small Body (regia Laura Samani), drama unei mame de la începutul anului 1900, care încearcă să își aducă la viață copilul născut decedat, suficient încât să fie botezat: încercările prin care trece, temerile cauzate de religie și miracolul ce trebuie să aibă loc.
Inclus pe lista scurtă pt. selecţia Italiei la Oscarurile de anul viitor. Selecţionat la Cannes şi Toronto.
Poate cea mai provocatoare propunere din Focus Italia este Futura, a cărei regie colectivă e semnată de către Pietro Marcello, Francesco Munzi şi talentata Alice Rohrwacher: realitatea contemporană cu care se confruntă tinerii italieni care se dezvoltă între oportunitățile ce îi înconjoară și visele lor, frica de nereușită și încercările peste care trebuie să treacă pentru a reuși în viață.
Selecţionat la Cannes, Toronto şi IDFA.
Secţiunea italiană este completată de Regina (r. Alessandro Grande). Regina are 15 ani și visează să fie cântăreață. Alături de ea este tatăl ei, Luigi, care reprezintă și toată familia ei, de când Regina și-a pierdut mama cu ani în urmă. Luigi, pentru a fi lângă ea, a renunțat el însuşi la cariera muzicală. Legătură lor este foarte puternică, indisolubilă, cel puțin până când, într-o zi, un eveniment imprevizibil le schimbă viața.
În cadrul Focus Italia mai poate fi văzut şi The King of Laughter.
”Suntem bucuroși că și în acest an filme celebre și nume importante ale cinematografiei vor veni la București, iar publicul român va putea vedea aceste filme în premieră. Filmele din secțiunea italiană evidențiază importanța acestui festival. Felicitările mele merg către Dana Dimitriu pentru realizarea celei de-a 18-a ediții a festivalului și către Kristina Cepraga pentru realizarea Focus Italia.” – Alex Șerban, președ. Asociației Culturale ‘Grigore Vasiliu Birlic’, co-organizator și unul dintre principalii susținători ai BIFF
Anul acesta, directorul artistic al secțiunii Focus Italia este Kristina Cepraga, recent consilier artistic al primei ediții a Festivalului „Nuovo Cinema Italiano” în România, organizat de către Institutul Cultural Italian și Ambasada Italiei în România.
BIFF 2022 propune şi un Omagiu Ucraina, sub egida îndemnului „Opriți războiul”! / „Stop the War”! Festivalul va prezenta 3 filme de lungmetraj reprezentative pentru cinematograful ucrainean contemporan, în perioada cea mai neagră a istoriei europene de la Al doilea Război Mondial încoace.
Invitat de onoare al BIFF si președintele Juriului internațional al celei de a 18-a ediții este regizorul și scenaristul ucrainean Valentyn Vasyanovych, în prezent un activist și luptător pentru drepturile omului în prima linie a frontului în Ucraina. La începutul invaziei ruse din Ucraina, el a ales să documenteze atrocitățile armatei ruse din Irpin, orașul distrus de lângă Kiev.
Cele trei filme proprii pe care Vasyanovych le va prezenta la BIFF 2022 sunt Reflection, Atlantis şi Black Level, cu un mesaj comun despre tragedie și singurătate, ce ne împinge către speranța de a recâștiga bucuria de a trăi.
Atlantis este marele succes de până acum al lui Valentyn Vasyanovych, o dramă de război cu elemente SF. Acțiunea se petrece în viitorul apropiat, într-un teritoriu din estul Ucrainei, în anul 2025. Totul a fost transformat de conflict într-un deșert care face viața aproape imposibilă. Apa este adusă cu mare greutate, fiind o resursă neprețuită. În timp ce un zid se construiește la granița de foc, Sergiy, un fost soldat, nu se poate adapta la noua realitate. În misiunea sa de a exhuma cadavre de război, o întâlnește pe Katya. Cei doi încearcă să trăiască o poveste de dragoste într-o nouă și catastrofică realitate.
Toată distribuția filmului e formată din veterani, voluntari, soldați sau paramedici din viața de zi cu zi, toți aflați acum pe front în Ucraina. Filmările au avut loc în Mariupol, un oraș distrus în acest moment aproape în totalitate
Premiat la Veneția, selectat pentru “Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film, dar și selecția Ucrainei la Oscarurile de anul trecut. Selecționat la Toronto, Tallinn și Rotterdam.
Tot în cadrul secţiunii Omagiu Ucraina va fi proiectat şi Mr. Jones (r. Agnieszka Holland), un portret-șoc al holodomorului, foametea asmuțită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutul anilor ’30. “Tânărul jurnalist Gareth Jones se pregătește pentru un subiect important – modernizarea rapidă a Uniunii Sovietice. Decide astfel să meargă la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Stalin. Acolo o întâlnește pe jurnalista britanică Ada Brooks, datorită căreia află că adevărul despre regimul stalinist este ascuns de către cenzorii sovietici. Auzind zvonuri despre marea foamete din URSS, Jones pleacă în Ucraina, unde devine martor ocular al tragediei Holodomorului.
Odată întors la Londra, scrie un articol despre foametea din Ucraina, a cărui autenticitate este însă subminată de către jurnaliștii occidentali aflați sub presiunea Kremlinului. În ciuda amenințărilor cu moartea, Gareth continuă să lupte pentru adevăr, pe care decide să-l împărtășească tânărului scriitor George Orwell.”
În competiţie la Berlinale, în cursa pentru Ursul de Aur. Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film.
Filmul documentar Regele Mihai: Drumul către casă (r. Trevor Poots) va fi prezentat în secțiunea Istorie și Cinema din cadrul BIFF 2022. Relatează povestea nespusă a curajosului Rege Mihai al României care, la doar 23 de ani, își risca viața sfidându-l pe Hitler în Al doilea Război Mondial, pentru a fi ulterior exilat din patria sa de comuniștii impuși de Moscova.
Mediumetrajul preia povestea dramatică a exilului după anul 1948 al unui tânăr adesea solitar, ținut în marele joc de șah dintre Vest și Rusia Sovietică. A fost prins în încercările CIA de a înființa o rezistență armată în România, iar mai târziu, a fost spionat în exil de agenții temutei Securități a lui Ceaușescu.
Sunt incluse interviuri cu familia regală, consilieri și prieteni apropiați ai Regelui Mihai, dar și un interviu nedifuzat până acum cu soțul defunct al reginei Marii Britanii Elisabeta a II-a, Prințul Philip, acordat în 2016 la Buckingham Palace, cu doar câteva luni înainte de retragerea sa din viața publică. Valoarea istorică a filmului este îmbogățită cu înregistrări din arhiva de familie, filmate de însuși Regele Mihai, documente desecretizate recent din arhivele Securității și CIA, precum și cu relatări ale istoricilor occidentali și români.
Selecționat la TIFF Transilvania.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei
Tot la secțiunea Istorie și Cinema, în acest an este inclus și filmul documentar istoric Maria, inima României (r. Trevor Poots), pentru a onora Centenarul Încoronării Reginei Maria la Alba Iulia 1922-2022.
Este povestea rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893. Regina Maria a condus ţara în timpul ororilor Primului Război Mondial, până la victoria de la Conferinţa de Pace de la Paris din 1919.
Selecționat la TIFF Transilvania.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei
Al treilea film documentar din aceeaşi secţiune este Războiul Regelui / The King Who Tricked Hitler (r. Trevor Poots). Puţini ştiu ce s-a întâmplat, de fapt, pe 23 august 1944 şi cine au fost actorii principali ai schimbării. Cuvinte ca “lovitură de stat”, “război” şi “comunişti” sunt folosite de multe ori în aceeaşi frază, fără să se ştie mai nimic despre curajul pe care un rege de nici 23 de ani l-a avut atunci când s-a pus de-a curmezişul planului lui Hitler.
Continuarea istorisirii din Războiul Regelui este făcută chiar în Regele Mihai: Drumul către casă, primul titlu de mai sus din secțiunea Istorie și Cinema. Filmul este narat de către actorul Marcel Iureş.
Selecționat la TIFF Transilvania.
*proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări în prezența echipei
Filmele din secțiunea Istorie și Cinema fac parte din trilogia istoriei moderne a României produsă de Chainsaw Film Productions, care participă la primul Turneu de Educație Istorică la nivel național, cu suportul HISTORY Channel, Banca Transilvania, Groupama, BAT Romania si Nuclearelectrica.
În acest an, secțiunea Istorie și Cinema este susținută de clinicile Dr. Leahu.
Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook!
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
Ediția 2022 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.
Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele 17 ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional, prin prezenţa constantă a publicului ṣi prin invitați de notorietate precum Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Jerzy Skolimowski, Radu Mihăileanu, Franco Nero sau Vanessa Redgrave.
Sponsor: Clinicile Dr. Leahu
Parteneri instituționali: Muzeul Țăranului Român, CNC, ICR, Ambasada Italiei la București, Instituto Italiano di Cultura, Creart, Grădina cu Filme
CineGhid este partener media al BIFF 2022.
One thought on “BIFF 2022: Focus Italia. Omagiu Ucraina. Secțiune ‘Istorie și Cinema’ (VIDEO)”