BIEFF 2022: Corpul uman, cum nu l-ati mai văzut până acum. Noile voci ale cinemaului autohton (VIDEO)

Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF 2022 are loc în perioada 27 septembrie – 2 octombrie

Ajuns la cea de-a 12-a ediție, BIEFF continuă să exploreze și să promoveze experimentele inovatoare, printr-o amplă selecție de filme de scurt și lungmetraj prezentate în premieră în România. Între 27 septembrie și 2 octombrie, evenimentul dedicat noilor forme de explorare a limbajului artistic aduce câteva dintre cele mai provocatoare experimente cinematografice ale anului la Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie.

🎬 Printre surprizele din acest an se numără proiecția în premieră în România De Humani Corporis Fabrica, filmul hipnotizant prezentat în secțiunea Quinzaine des Realisateurs a prestigiosului festival de film de la Cannes. În premieră pe marele ecran din România, documentarul este o expediție cinematografică uimitoare în interiorul corpului uman: la cinci secole de când, în numele științei, anatomistul Andre Vesale deschidea pentru prima dată corpul uman, regizorii Verena Paravel și Lucien Castaing-Taylor se folosesc de materiale video captate prin intermediul tehnicii medicale ultra-moderne pentru a ne oferi o spectaculoasă imagine din interior asupra funcționării organismului uman. Analizată în profunzime, materia din care suntem creați devine, în film, un tablou spectaculos, de a cărui existență devenim conștienți doar prin intermediul observației.

Filmul va avea parte de o proiecție specială în închiderea celei de-a 12-a ediții a BIEFF, duminică, 2 octombrie.

Selecționat şi la Toronto.

🎬 Anul acesta la BIEFF are loc şi a a doua ediţie a Competiției Naționale. O secțiune care este de fapt o reeditare a fostelor selecții naționale prezentate cu intermitențe în anii trecuți la festival. Filmele de scurtmetraj propuse în 2022 vor surprinde spectatorii prin diversitatea subiectelor abordate, prin originalitatea discursului, dar și prin tehnicile inovatoare la care apelează autorii în realizarea lor:

  • A.I. Poetries of Female and Non-female Beings in Gas Stations at Night (r. Cristina Iliescu)
  • Dancen (r. Corina Adrian)premiat la BIDFF 2022 România
  • For You Can See No Other (r. Thea Lazăr)
  • Being Nina (r. Adina Mocanu)
  • Maybe There Is No Distance (r. Letiția Popa)
  • Archival Study (Portraits) (r. Răzvan Anton)
  • When Flamingos Fall from the Sky (r. Dragoș Hanciu)
  • Rural Rumor (r. Chrystele Nicot, Antoine Alesandrini)
  • Cutting Hand (r. Alexandra Tatar)
  • Lost Footage (r. Adrian Țofei)
  • Faulty Technologies (r. Sabina Suru)

În Competiția Internațională a fost inclusă și următoarea producție românească care concurează, de asemenea, și în Competiția Națională:

  • 3 Dialogues about the Future, r. Alina Manolache

🎬 Ecologii speculative Retrospectiva filmului experimental românesc 19772012

Istoria cinemaului experimental românesc a traversat o prelungă eclipsă ideologică, parțială, lăsând să i se vadă mai ales acele filme necesare timpurilor noi. Pe felurite ecrane au reapărut, rând pe rând, filmele fățiș subversive, mai apoi alegorice, punându-li-se mare valoare pe verva agitatorică anticomunistă. Retrospectiva de față, pentru care au fost luate în considerare filme românești produse până în 2012, păstrând distanța de un deceniu, a prins formă împrejurul unei teme anume, ecologia, la care peliculele alese au răspuns unul și unul.

Programul Ecologii speculative este o altă perspectivă asupra trecutului, una axată pe istoria cinemaului experimental românesc, prezentată în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme. Prin acest demers, festivalul continuă să sondeze procesul pe care arta de avangardă l-a parcurs la noi în țară de-a lungul istoriei sale, promovând modalitățile inovatoare în care artiștii români au ales să-și exprime viziunile asupra lumii, uneori chiar în ciuda pericolului de a deveni victimele cenzurii.

Selecția va readuce pe marele ecran lucrări produse între 1977 și 2012: natura, prin ochii unor artiști precum Mona Vătămanu, Florin Tudor, Ion Grigorescu, Ioan Pleș, Gabor Nagy, Jeno Marton, Matei Bejenaru și Wanda Mihuleac, ne oferă indicii subtile despre realitatea culturală a fiecărei etape pe care România a traversat-o.

Proiecția specială a filmelor experimentale românești de arhivă va avea loc sâmbătă, pe 1 octombrie, de la ora 16:00, la Cinemateca Eforie.

***

Detalii: BIEFF.ro sau Facebook.com/BIEFF.Romania

Bilete și abonamentele pentru cea de-a 12-a ediție a festivalului sunt disponibile online pe Eventbook.ro.

Cea de-a 12-a ediție a BIEFF este organizată de Asociația Culturală Manekino, în parteneriat cu PRINTOR COM, finanțată de Ministerul Culturii cofinanțată de PMB prin ArCuB, în cadrul Programului „București afectiv” 2022.

Parteneri principali: CNC, ICR
Parteneri: Avanpost, UCIN, UPFAR ARGOA, Institutul Francez din România, Institutul Goethe, Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), Arsenal – Institute for Film and Video Art E., Berlinale Forum Expanded, ANF
Parteneri ospitalitate: Grădina ArtHub

Creat sub patronajul UNATC „I.L. Caragiale” şi al UNArte București, BIEFF e primul eveniment din România care promovează zona de graniță dintre cinema și artele vizuale, oferind expunere unor artişti vizuali inovatori, ale căror lucrări sunt îndeobşte prezentate în muzee şi galerii de artă şi doar rareori în săli de cinema.

Ajuns la cea de-a unsprezecea ediție, BIEFF are ca principal obiectiv promovarea creaţiilor inovatoare, conceptual, tematic și stilistic, și a unor artişti cu viziuni profund personale asupra realităţii contemporane, care, în acelaşi timp, explorează cu îndrăzneală limitele limbajului cinematografic. Un cinema al libertăţii totale de creaţie, un cinema fără compromisuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.