Bucharest International Film Festival 2021, în perioada 4-12 septembrie (VIDEO)

Secțiunea istorică a BIFF 2021 este dedicată Regelui Mihai

Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, organizeazӑ, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, în perioada 412 septembrie, cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival. Astfel, și în 2021, festivalul își continuă tradiția de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întrega lume, cu participarea unor invitați de marcă.

Vedem filme bune, socializăm și suntem din nou față în față. Acest lucru mă bucură enorm.” – Dana Dimitriu-Chelba, inițiatoarea & directorul BIFF.

Ediția din 2021 a festivalului aduce secțiuni și programe noi. Conceput ca un festival deschis cinematografului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, noua ediție va cuprinde următoarele secțiuni:

Programul festivalului, conceput de Mirona Radu, noul manager de program al BIFF, profesionist în industria cinematografică cu o experiență de 10 ani în curatoriere, producție, distribuție și festivaluri internaționale, va conține pe lângă proiecțiile de filme și discuțiile cu invitații speciali, și o serie de ateliere.

Sunt cu adevărat onorată să am șansa să propun cinefililor un program îndrăzneț și valoros, în cadrul celui mai important festival de film din Capitală. Așteptăm cu bucurie reîntâlnirea, pe care o vom transforma într-un adevărat festin cinematografic.” – Mirona Radu, manager program BIFF 2021.

Secțiunea istorică din cadrul Bucharest International Film Festival este dedicată anului Centenar Regele Mihai – 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României – și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Filmul documentar istoric Războiul Regelui deschide programul aniversar. Această producție istorică este filmată în cinci tări, în regia lui Trevor Poots, avându-i ca producător executiv pe John Florescu, producător senior pe Viorel Chesaru și producător asociat pe Dan Drăghicescu.

Cum se spune, a înțelege istoria ne ajută să nu repetăm greșeli din trecut și să onorăm eroii. Modele pentru tinerele generatii sunt greu de găsit în aceste zile.” – Dan Drăghicescu, producător asociat BIFF.

Filmul aduce în prim-plan perioada celui de-al doilea Război Mondial prin ochii Regelui Mihai, ca pe o lecție de istorie. Alături de Maria, inima României, documentar despre Regina Maria și Primul Război Mondial, Războiul Regelui a fost inclus într-un program educațional – primul turneu istoric național – iar aceste două filme documentare acoperă perioada istoriei moderne a României până în anii ’47 și începutul erei comuniste în România.

Filmul Războiul Regelui vine precum ploaia după o lungă secetă. După ani de propagandă comunistă și necunoaștere, documentarul arată modestia, loialitatea și curajul Regelui Mihai. Era timpul ca acest film să apară, o dovedește și felul în care este primit de oameni.” – M.S.R. Margareta, Custodele Coroanei României

În aceeaşi secţiune va fi prezentat şi Dreaptă între popoare, realizat în 2020 de către Cristina Ionescu, un film închinat Reginei-mamă Elena.
Secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“ este susținută de BAT România.

Filmul care va deschide acestă ediție de BIFF este Petrovs Flu, în regia incomodului regizor rus Kirill Serebrennikov. Prezentat în iulie în Competiție la Cannes, a fost premiat cu Vulcan Award, pentru imagine. Filmul a mai fost selecţionat şi la San Sebastian.

Gala de închidere a celei de a 17-a ediţii a BIFF va avea loc în data de 12 septembrie, culminând cu filmul Aheds Knee, regizat de Nadav Lapid şi laureat ex aequo cu Premiul Juriului, tot în iulie la Cannes. A mai fost selecţionat şi la Karlovy Vary şi Toronto.

Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook, având valoarea de 10 şi 20 lei!

Pentru cea de-a XVII-a ediție, BIFF va organiza atât proiecții în săli, cât și în aer liber, respectând toate măsurile de protecție sanitară și normele prevăzute de contextul epidemiologic actual. Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele șaisprezece ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional, prin prezenţa constantă a publicului ṣi prin invitați de notorietate precum Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Radu Mihăileanu, Franco Nero sau Vanessa Redgrave.

CineGhid este partener media al BIFF 2021.

3 thoughts on “Bucharest International Film Festival 2021, în perioada 4-12 septembrie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *