BIFF 2021: Konchalovsky, Noe sau Almodovar, plus Focus: Grecia (VIDEO)

Filme semnate de nume consacrate ca Andrei Konchalovsky, Gaspar Noe sau Pedro Almodovar la Festivalul Internaţional de Film București 2021

Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival – BIFF – se va desfășura în București în perioada 412 septembrie și va aduce în premieră filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu. Ediția 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Îndemnăm publicul din România să (re)descopere bucuria filmului de artă văzut din cinema.” a declarat Alex Șerban, președ. Asociației Culturale “Grigore Vasiliu Birlic”.

Publicul cinefil va putea viziona producții românești și străine în cele 6 secțiuni ale festivalului: Competiția Oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu, managerul de programe al BIFF 2021), Panorama, Focus: Grecia, secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, Programul Special Spania și Romanian Authors.

Secțiunea Panorama din cadrul BIFF 2021 este dedicată filmelor recente ale unor autori consacrați, cât şi filmelor care au fost premiate şi remarcate la festivaluri internaționale. Filmele din secțiunile Panorama și Focus: Grecia au fost selecționate de Mirona Radu și Dana Dimitriu-Chelba, directorul BIFF:

New Order / Noua ordine (Nuevo orden, 2020, r. Michel Franco), câștigător al Leului de Argint la Festivalul de Film de la Veneția. A mai fost selecţionat la Toronto și San Sebastian.

O revoltă populară din Mexico City întrerupe o nuntă ținută în casa unei familii înstărite. După ce rebeliunile sunt neutralizate, nuntaşii descoperă că mireasa a dispărut și cer ajutorul armatei pentru a o găsi.

Michel Franco este un regizor și producător mexican de film. Filmul său After Lucia a câștigat Un Certain Regard la Cannes în 2012. Filmul din 2015, Chronic, a fost selectat pentru a concura pentru Palme d’Or tot la Cannes, în 2015, unde a câștigat premiul pentru Cel mai bun scenariu.

Quo vadis Aida (2020, r. Jasmila Zbanic), selecţionat la Veneția și nominalizat în aprilie la premiul Oscar pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional, a primit şi două nominalizări BAFTA. A câștigat Premiul Publicului la Rotterdam, dar și premiul pentru Cel mai bun lungmetraj internaţional la Film Independent Spirit Awards. A mai fost selecţionat pentru premiile Academiei Europene de Film 2021, dar şi la Toronto, Sarajevo, Tallinn și Karlovy Vary.

Bosnia, iulie 1995. Aida este traducător pentru ONU în micul oraș Srebrenița. Când armata sârbă preia orașul, familia ei se numără printre miile de cetățeni care caută adăpost în tabăra ONU. În calitate de membru al negocierilor, Aida are acces la informații cruciale pe care trebuie să le interpreteze. Ce se întrevede pentru familia și cunoscuții ei – salvare sau moarte? Ce mișcare ar trebui să facă?

Jasmila Zbanic este o scriitoare și regizoare de film din Bosnia și Herțegovina, cunoscută mai ales pentru câștigarea Ursului de Aur la Berlin în 2006, pentru lungmetrajul său Grbavica. Este absolventă a Departamentului de Regie teatrală și cinematografică de la Academia de Arte Performative din Sarajevo.

Lux Aeterna (2019, r. Gaspar Noe | TRAILER), selecţionat la Cannes şi TIFF Transilvania, prezintă două actrițe, Beatrice Dalle și Charlotte Gainsbourg, pe un platou de filmare, care povestesc despre vrăjitoare. Un eseu vibrant despre respectul pentru credințe, meșteșugul actorului și arta filmului.

Gaspar Noe, cineast radical francez de origine argentiniană, este fiul pictorului și intelectualului argentinian Luis Felipe Noe.

The Human Voice / Vocea umană (2020, r. Pedro Almodovar | TRAILER), selecţionat la Veneția şi TIFF Transilvania, spune povestea unei femei care urmărește cum trece timpul în preajma valizelor fostului ei iubit (care ar trebui să vină să le ia, dar nu ajunge niciodată) și lângă un câine neliniștit, care nu înțelege că stăpânul său l-a abandonat.

Pedro Almodovar Caballero, regizor, scenarist și producător de film spaniol, este, fără îndoială, cel mai de succes și cunoscut internațional cineast spaniol din generația sa. Filmele sale, marcate de narațiuni complexe, folosesc codurile melodramei și folosesc elemente ale culturii pop, melodii cunoscute, umor ireverențial, culori puternice, decor lucios și teme marginale. Dorința, pasiunea, familia și identitatea sunt printre temele cele mai răspândite ale lui Almodovar.

Mediumetrajul lui Pedro Almodovar este prezentat la BIFF 2021 sub egida Special Spania, similar cu Schoolgirls / Las ninas, laureat la San Sebastian în 2020 şi distins anul acesta în martie cu 4 premii Goya (inclusiv pentru Cel mai bun film).

A Woman at Night (2021, r. Rafael Kapelinski), va fi proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film București 2021!

O femeie din China, proaspăt sosită în Londra și în nevoie de bani, pornește o afacere dubioasă, care constă în vizite nocturne la vechiul apartament al unui criminal în serie. Conectându-se la o lume de personaje interlope, își dă seama că oamenii care doresc să viziteze un astfel de loc ar putea fi la fel de periculoși ca fostul său proprietar.

Primul scurtmetraj al lui Rafael Kapelinski, Emily Cries, a câștigat premii la peste douăzeci și cinci de festivaluri. În 2009, a fost recompensat cu o Cinefondation Residence la Cannes, iar debutul său în lungmetraj, Butterfly Kisses a fost nominalizat pentru cel mai bun debut și a câștigat Ursul de Cristal la Berlinale 2017. A Woman at Night este cel de-al doilea lungmetraj al lui Kapelinski.

Wheel of Fortune and Fantasy (2021, r. Ryusuke Hamaguchi), câștigător al Ursului de Argint la Berlin, redă povestea unui triunghi amoros neașteptat, a unei capcane de seducție eșuată și a unei întâlniri care rezultă dintr-o neînțelegere. Filmul a mai fost selecţionat la San Sebastian, Karlovy Vary şi TIFF Transilvania.

După ce a absolvit Universitatea din Tokyo, Hamaguchi a lucrat câțiva ani în industria filmului comercial și a debutat festivalier în 2008, cu filmul său de absolvire Passion, la San Sebastian. De atunci lucrează constant la filme. În 2015, lungmetrajul său de 317 minute Happy Hour a câștigat premii majore la numeroase festivaluri de film. Primul său film comercial, Asako I & II, a fost selectat în competiție la Cannes în 2018. Este, de asemenea, scenaristul filmului Wife of a Spy a lui Kiyoshi Kurosawa, care a câștigat Leul de Argint la Veneția în 2020.

Persian Lessons / Lecții de persană (2020, r. Vadim Perelman | TRAILER), selecţionat la Berlinale şi TIFF Transilvania, dar și la premiile Academiei Europene de Film 2020.

Un tânăr evreu se preface că este iranian, pentru a evita să fie executat într-un lagăr de concentrare.

Vadim Perelman este un regizor ucraineano-american, ce și-a făcut debutul în regie în 2003 cu House of Sand and Fog, după o carieră de succes ca regizor comercial: nominalizat la trei premii Oscar, primul lui film marchează, de asemenea, debutul ca scenarist.

Dear Comrades (Dragi tovarăși, 2020, regia Andrei Konchalovsky), câștigător al Premiului Special al Juriului la Veneția 2020. A primit o nominalizare anul acesta la BAFTA şi a fost selecţia Rusiei pentru Oscarurile din aprilie, unde a intrat şi pe lista scurtă. Filmul a mai fost selecţionat la Tallinn, Rotterdam şi TIFF Transilvania, dar şi la premiile Academiei Europene de Film 2021.

Când guvernul comunist crește prețurile la alimente în 1962, muncitorii rebeli din orașul industrial Novocherkassk intră în grevă. Masacrul care are loc apoi este văzut prin ochii unui activist de partid devotat.

Secțiunea Focus: Grecia aduce Apples (2020, r. Christos Nikou), selecţionat la Veneția, Toronto, TIFF Transilvania şi Karlovy Vary, dar şi la “Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film 2021. A fost selecţia Greciei pentru Oscarurile americane din aprilie. Actriţa Cate Blanchett este producător executiv al acestui film.

Aris, un bărbat solitar la vreo 30 de ani, devine în orașul său victima unui val inexplicabil de tulburări de pierdere a memoriei și este forțat să-și confrunte amnezia severă printr-un nou tratament experimental.

Un alt film grecesc din secțiunea Focus: Grecia este Digger (2020, r. Georgis Grigorakis), premiat în secţiunea Panorama la Berlinale 2020, dar și la Sarajevo pentru Cel mai bun actor.

O poveste despre un tată și un fiu, înstrăinați de mulți ani, ce surprinde atât iubire, cât și ură, căutarea rădăcinilor, răzbunare și răscumpărare.

Filmat elegant în alb-negru, Dragi tovarăși este o dramă pe tema încrederii necondiționate ce te răscolește. Extrem de emoționant pentru mine în acest discurs artistic uimitor, a fost faptul că ajungi să înțelegi protagonista, cu idealurile ei false, ca slujitoare loială a Partidului Comunist, chiar dacă ai cu totul alte convingeri. O abilitate uimitoare a unui mare regizor care poate face spectatorii empatici cu orice tip de personaj.
Cât despre New Order, al lui Michel Franco, la o primă privire, poate fi perceput ca un film brutal și șocant, un film violent de protest împotriva inegalității, cu împușcături, torturi și șantaj. Ar trebui să ne gândim mai profund la ceea ce vedem, acest film este o abordare artistică asumată și îndrăzneață asupra dezumanizării generate de pofta de putere. A nu face lucruri rele, nu este suficient pentru a fi o persoană bună. Doar frumusețea și binele tradus în acțiuni pot salva lumea, pare a fi invitația de reflecție a acestui remarcabil film, ce nu trebuie ratat.” (Mirona Radu, manager program BIFF 2021).

Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook, având valoarea de 10 şi 20 lei!

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele șaisprezece ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional, prin prezenţa constantă a publicului ṣi prin invitați de notorietate precum Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Radu Mihăileanu, Franco Nero sau Vanessa Redgrave.

CineGhid este partener media al BIFF 2021.

3 thoughts on “BIFF 2021: Konchalovsky, Noe sau Almodovar, plus Focus: Grecia (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *