6 filme în competiția BIFF 2021 (VIDEO)

Regizorul bulgar Kamen Kalev este invitatul de onoare al acestei ediții de festival

Cea de XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival (BIFF) se va desfășura în perioada 4-12 septembrie 2021 în București și va aduce premiere mondiale și filme premiate la festivaluri internaționale de prestigiu.

Publicul cinefil va putea viziona 6 filme în Competiția oficială a BIFF 2021, selecționate de Mirona Radu, manager de programe BIFF 2021, regizor de film, profesionist cu experiență de 10 ani în producție și distribuție de film, inclusiv festivaluri internaționale, curator și coordonator Cinema Muzeul Țăranului din 2019, membru al Juriului Europa Cinemas la Festivalul de Film de la Veneția în 2020, membru al Juriului Competiției Oficiale la Ottawa IFF, Canada, 2021 și membru al Juriului CICAE la Festivalul de Film de la Sarajevo în 2021.

Este pentru prima dată când sunt curatoarea unei secțiuni de competiție internațională de lungmetraj – pentru că această secțiune este cu totul sub alegerea și bagheta mea. Este indiscutabil o onoare și o mare responsabilitate în același timp. Sunt filme de debut extrem de puternice, din diferite colțuri ale lumii, și aștept cu nerăbdare reacția publicului cinefil.” – Mirona Radu:

Botox (regia Kaveh Mazaheri, 2020, Iran, Canada, dramă / comedie), câștigător al premiilor pentru Cel mai bun film și Cel mai bun scenariu la Torino Film Festival 2020.

Akram și Azar, două surori, mint despre dispariția fratelui lor, spunând că acesta a fugit în Germania. Odată cu trecerea timpului, mica lor minciună devine realitate în mintea Akramei, care începe să creadă că fratele ei se va întoarce acasă.

 Hive (r. Blerta Basholli, 2021, Albania, Elveția, Macedonia, Kosovo, dramă), câștigător al Premiului Publicului, Premiului pentru Cea mai bună regie și Premiului special al Juriului la Festivalul de Film de la Sundance în 2021. Film selecţionat la Karlovy Vary, dar şi la premiile Academiei Europene de Film 2021 – “Oscarurile europene”.

Soțul Fahrijei a dispărut în timpul războiului din Kosovo. Aceasta își înființează o mică afacere pentru a-și susține copiii și pe ea, dar în tot acest timp se luptă cu societatea patriarhală care nu îi oferă niciun sprijin.

 Murina (r. Antoneta Alamat Kusijanovic, 2021, Croația, Slovenia, SUA, Brazilia, dramă), câștigător al Camera d’Or anul acesta la Cannes. Selecţionat la Sarajevo şi Toronto. Martin Scorsese este producător executiv al acestui film.

O adolescentă cu un tată care încearcă să îi controleze fiecare pas decide să îl înlocuiască cu un prieten bogat al acestuia, în timpul unei excursii pe Marea Adriatică.

 Oasis (Oaza, r. Ivan Ikic, 2020, Serbia, Slovenia, dramă), câștigător al Europa Cinemas Label Award la Festivalul de Film de la Veneția din 2020. Selecţionat pentru premiile Academiei Europene de Film 2021, dar şi la Tallinn, Sarajevo şi Karlovy Vary. Actorii din film sunt persoane reale cu dizabilități!

De îndată ce ajunge la centrul pentru persoane cu dizabilități mentale, Maria se împrietenește rapid cu la fel de înflăcărata Dragana. Când devine clar că ambele sunt îndrăgostite de retrasul Robert, prietenia lor începe să se destrame.

The Road to Eden (r. Bakyt Mukul, Dastan Zhapar Uulu, 2020, Kârgâzstan, dramă), selecţionat la Tallinn în 2020.

Kubat, un scriitor pensionar, își trăiește ultimele zile de faimă și săracie într-o societate din ce în ce mai preocupată de bogăție. Văduv, fără copii, are o singură dorință – ca literatura să aducă iluminare națiunii sale mici și dezamăgite: vede acest lucru posibil prin amicul lui, un scriitor mai tânăr, dar la fel de talentat, însă foarte bolnav.

În competiție mai este inclus și ‘A Perfectly Normal Family‘.

Din juriul competiției internaționale de lungmetraj a BIFF fac parte Jose Cabrera Betancort, directorul festivalului Tenerife Shorts, regizorul și scenaristul Rafael Kapelinski, actrița Ioana Flora, inginerul de sunet Horia Murgu și criticul de film Giulia Ghica Dobre.

În cadrul BIFF 2021, vor putea fi văzute și două proiecții speciale în prezența autorului, regizorul bulgar Kamen Kalev, invitat de onoare al acestei ediții – este vorba în primul rând de February / Fevrier, inclus în Selecția Oficială Cannes 2020. Film selecţionat şi la Tallinn.

Viaţa plină de sublim a unui bărbat la opt ani, optsprezece și respectiv optzeci și doi de ani.

A doua proiecție specială Kamen Kalev este Eastern Plays, film inclus în selecţie tot la Cannes, finalist al Premiului LUX şi premiat la Sarajevo. Selecţionat şi la Mar del Plata.

O scurtă privire la ceea ce se întâmplă în Bulgaria de după Războiul Rece, prin ochii lui Georgi și ai lui Itso.
Hristo Hristov, actorul amator ce se interpretează pe sine – Itso, personajul principal – a decedat chiar la finalul filmărilor. Anjela Nedyalkova, superstarul actual al Bulgariei (pe lângă noua senzație Maria Bakalova) are rol de debut.

  Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest Internațional Film Festival prezintă încă o secțiune în premieră, Romanian Authors, care va aduce împreună autorii de film românesc, atât de lungmetraj cât și de scurtmetraj (Eu sunt Dorin, semnat de actorul-regizor Valeriu Andriuță), și va oferi publicului posibilitatea de a discuta direct cu echipele creative. Filmul de lungmetraj care poate fi vizionat în această secțiune este Spioni de ocazie (r. Oana Giurgiu, 2021, TRAILER, distribuţie: Elena Stancu, Ilinca Hărnuţ, Istvan Teglas, George Remeş, Alexandru Solomon, Oana Giurgiu, Paul Ipate, Regele Mihai, Ion Antonescu), selecţionat la Astra Film Sibiu 2021.

O poveste mai puțin cunoscută din timpul celui de-al doilea Război Mondial, despre oameni simpli recrutați de către Serviciul de Informații Britanic și trimiși într-o misiune în Germania și Europa Estică, pentru a găsi rute secrete și mai bune pentru prizonierii de război ai Aliaților și pentru a organiza grupări de rezistență.

Cele 6 secțiuni ale festivalului sunt: Competiția Oficială de lungmetraj (curatoriată de Mirona Radu), Panorama (curatoriată de Dana Dimitriu-Chelba și Mirona Radu), Focus: Grecia, Secțiunea istorică “100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României“, programele Special Spania și Romanian Authors.

Online biletele pot fi achiziţionate de pe site-ul Eventbook, având valoarea de 10 şi 20 lei!

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Ediția 2021 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA, în colaborare cu Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

Bucharest International Film Festival este prima mare competiţie cinematograficӑ de film de lungmetraj organizatӑ în Capitală și a fost conceput ca un festival deschis cinematografiei de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film. Cele șaisprezece ediţii anterioare ale Festivalului au confirmat necesitatea existenţei unui asemenea eveniment ṣi recunoaṣterea sa pe plan naţional şi internaţional, prin prezenţa constantă a publicului ṣi prin invitați de notorietate precum Nikita Mihalkov, Andrei Konchalovsky, Danis Tanovic, Rutger Hauer, Radu Mihăileanu, Franco Nero sau Vanessa Redgrave.

Parteneri instituționali: Primăria Capitalei, ArCuB, creart, Grădina cu Filme, CNC România, ICR, Camera de Comerț Bilaterală Eleno – Română, Ambasada Republicii Polone la București, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului
Parteneri de tradiție: DHL, The Brewery, PINK STRIPE Group, Creatrix Fama
Sponsori: Global Vision, Electrica Furnizare, EUROINS, EDP renewables, Hotel Unique

CineGhid este partener media al BIFF 2021.

2 thoughts on “6 filme în competiția BIFF 2021 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *