Proiecție eveniment cu Roma, regia Alfonso Cuaron
Ziua de Aur, devenită tradiție la Les Films de Cannes a Bucarest, oferă spectatorilor bucureșteni ocazia unică de a urmări în aceeași zi, unul după celălalt, filmele care au câștigat anul acesta marile premii în competițiile celor mai prestigioase festivaluri de film din lume: Berlin, Cannes și Veneția.
Ziua de Aur, prezentată de Renault, va avea loc duminică, 28 octombrie, când vor fi proiectate, în această ordine, filmele: Touch Me Not, de Adina Pintilie, câștigătorul Ursului de Aur la Berlin, Shoplifters, de Hirokazu Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or la Cannes și Roma, de Alfonso Cuaron, câștigătorul Leului de Aur la Veneția.
Proiecțiile vor avea loc la CinemaPRO – Touch Me Not, la Cinema Elvira Popescu – Shoplifters și la Băneasa Grand Cinema Digiplex – Roma. Filmul realizat de Alfonso Cuaron a fost filmat pe peliculă de 65 mm, în format 4K și mixat în condiții tehnologice Dolby Atmos, și este dorința regizorului ca filmul să fie proiectat doar în acest format. Prin urmare, va fi prezentat în cea mai performantă sală de acest fel din România, sala Grand Ultra de la Băneasa Grand Cinema Digiplex.
Roma marchează întoarcerea lui Alfonso Cuaron acasă, în Mexic, și este totodată văzut ca cel mai personal film al regizorului, fiind inspirat de poveștile femeilor din copilăria sa. Filmul nu va ajunge pe marile ecrane din România, proiecția din cadrul festivalului fiind un eveniment unic, realizat cu permisiunea expresă a realizatorului și producătorilor, în semn de respect pentru Les Films de Cannes a Bucarest.
„Un film care te inundă cu unele dintre cele mai frumoase imagini alb-negru pe care le-ai văzut vreodată”, a scris Hollywood Reporter după proiecția venețiană.
Un cineast extrem de versatil, cu o filmografie de 27 de ani în care a reușit să semneze în egală măsură filme art-house și blockbustere, Cuaron are la activ peste 100 de premii în festivaluri din toată lumea și două premii Oscar primite în 2013 pentru filmul Gravity (cu Sandra Bullock și George Clooney în rolurile principale). Oscarul acordat lui Alfonso Cuaron pentru cea mai bună regie a fost primul premiu de acest fel care a mers către un regizor mexican în toată istoria Academiei Americane de Film. Prima nominalizare la Premiile Academiei venise însă pentru Cuaron în 2001 pentru filmul Y Tu Mama Tambien, film care i-a făcut intrarea regizorului la Hollywood.
Roma face cronica unui an furtunos din viața unei familii de condiție medie care trăiește în Mexico City, în anul 1970. Cuaron construiește o odă matriarhatului care i-a conturat lumea și o face filmând în locurile unde s-au petrecut lucrurile, împrumutând mobilă si obiecte direct de la rudele lui (70% din mobila din film aparține familiei regizorului, conform Vanity Fair) și căutând actori care semănau cât mai mult cu personajele reale.
Filmul a câștigat la Veneția și premiul juriului ecumenic SIGNIS. Iar în competiția pentru marele premiu, Roma a devansat titluri sonore ca The Ballad of Buster Scruggs, recentul film semnat frații Coen, First Man, de Damien Chazelle, sau noua adaptarea la Suspiria, semnată Luca Guadagnino.
• „Un film care îți pătrunde pe nesimțite în suflet și te cucerește” (The Telegraph), Shoplifters/O afacere de familie, cel mai recent film al regizorului japonez Kore-eda, câștigătorul Palme d’Or de anul acesta, este povestea unei familii de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor. Regizorul Hirokazu Kore-eda a fost prezent anul acesta la Cannes pentru a șaptea oară. Shoplifters va intra în cinematografele noastre pe 26 octombrie, iar AICI puteti vedea trailer-ul!
• La granița fluidă dintre realitate și ficțiune, Touch Me Not, debutul în lungmetraj al Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur și al premiului pentru cel mai bun debut la Berlin, vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor. Hollywood Reporter a numit filmul: „Un tur de forță captivant. O explorare deschizătoare de orizonturi a sexualității. Frapant prin inteligență, siguranță de sine și originalitate. ” Touch Me Not va fi distribuit în peste 30 de țări din Europa, America de Nord și Asia. În România, filmul va fi lansat în cinematografe începând cu ianuarie 2019, proiecția de la Les Films de Cannes a Bucarest fiind o ocazie specială de a vedea filmul pe marile ecrane incă de anul acesta.
Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România și DACIN SARA.
Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!
Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest
One thought on “Ziua de Aur – câștigătoarele de la Berlin, Cannes și Veneția se văd la Les Films de Cannes a Bucarest (VIDEO)”