România la Berlinale 2018: Patru filme selectionate si un regizor in juriu (VIDEO)

Participare record a României la cea de-a 68-a editie a Festivalul de film de la Berlin

Acum, in prag de palmares, e momentul sa ne uitam inca o data peste participarea româneasca de anul acesta la Festivalul International de Film de la Berlin, unul dintre cele mai mari cinci festivaluri de film din lume, si al doilea ca importanță din Europa. Mai ales ca valul de apreciere fara precedent de care cinemaul românesc se bucura la Berlinale 2018 e similar cu cel de acum doi ani de la Cannes!

Fie ca va fi sau nu vreun titlu românesc castigator al unui Urs sau premiu cat de mic, de data asta chiar e importanta si simpla participare, avand in vedere ca au fost selectate productii românesti in toate sectiunile importante ale festivalului si nu numai: 4 filme de lungmetraj, evident toate in avanpremiera mondiala!

Astfel, România participă în Competiţie, secţiunea principală a festivalului, cu lungmetrajul „Nu mă atinge-mă / Touch Me Not”, filmul de debut al regizoarei Adina Pintilie, fiind prima regizoare de la noi prezentă în Competiţia celebrului festival de film din capitala Germaniei. Filmat pe o perioadă de 10 săptămâni, între anii 2015 și 2017, cu o distribuție mixtă de actori profesioniști (Tomas Lemarquis, Laura Benson) și amatori, „Nu mă atinge-mă” este o explorare personală care pune sub semnul întrebării ideile preconcepute pe care le avem despre intimitate, ca aspect fundamental al existenței umane. AICI puteti vedea conferinta de presa a acestui film ce va intra in cinematografele din România in decembrie, cel mai probabil!
Extras video ‘Nu mă atinge-mă:

Un alt debut în lungmetraj, filmul „Luna de miere / Lemonade” în regia Ioanei Uricaru, a fost selectat în secţiunea Panorama. Filmul spune povestea Marei, o mama celibatară în vârstă de 30 de ani aflată în SUA pentru o slujbă temporară ca asistent medical, care se căsătoreşte cu americanul Daniel. Când începe demersurile pentru a obţine permisul de şedere, Mara îşi dă seama că America reală nu semănă cu cea din visurile ei. În rolul principal a fost distribuită Mălina Manovici (“Bacalaureat”).
AICI puteti vedea si trailerul!

Filmul regizorului Corneliu Porumboiu, „Fotbal infinit / Infinite Football”, selectat în cadrul secţiunii Forum, analizează obsesia României pentru acest sport, concentrându-se asupra unui reprezentant al unor autorităţi locale, care este hotărât să îmbunătăţească fotbalul românesc. Premiera pe marile noastre ecrane va avea loc pe 9 martie!
Extras video ‘Fotbal infinit:

Mihaela Popescu debuteaza si ea cu pelicula „În pronunțare / Yet to Rule” la Woche der Kritik / Săptămâna Criticii la Berlin – eveniment organizat de Asociația Criticilor de Film din Germania, în paralel cu Festivalul Internaţional de Film de la Berlin. Este practic echivalentul din Germania al sectiunii paralele Semaine de la Critique de la Cannes!
„În pronunțare” este o dramă despre un judecător a cărui identitate se fragmentează tot mai mult între rutina unui serviciu care nu-i oferă nicio satisfacție și o căsnicie eșuată. Portretizând dificultățile unui personaj prins în lupta dintre instinct și rațiune, regizoarea construiește o poveste emoționantă care îmbină detalii cotidiene și elemente suprarealiste.
AICI puteti vedea trailerul!

O prezenta notabila româneasca la Berlinale 2018 ar mai fi cea a actritelor Cosmina Stratan şi Dana Marineci, care participa la sectiunea Generation 14plus cu lungmetrajul „Cobain” al regizoarei Nanouk Leopold. Pelicula este o coproducţie Olanda-Belgia-Germania.

De asemenea, regizorul român Călin Peter Netzer e anul acesta membru al juriului ce va desemna câştigătorul premiului pentru cel mai bun film de debut: GWFF Best First Feature Award. Dintre toate filmele de debut, au fost alese 18, din 5 sectiuni ale Berlinalei, inclusiv din Competiţie. Un motiv important pentru care Netzer a fost invitat sa jurizeze la Berlinale 2018 este, evident, mai ales pentru ca, anul trecut, filmul lui – Ana, mon amour – a fost premiat cu un Urs de Argint (ca sa nu mai pomenim de Ursul de Aur primit in 2013).
Premiul GWFF, în valoare de 50.000 €, a fost introdus din 2006, pentru a sprijini noi generaţii de cineaști. Premiul, pentru care concurează şi Adina Pintilie, anul acesta, este împărţit între producătorul şi regizorul filmului desemnat câştigător.

Călin Peter Netzer la deschiderea Berlinalei 2018

Juriul internaţional – juriul cel mare – care va decide anul acesta câştigătorii Urșilor (trofeele festivalului), ce vor fi anunţaţi diseara, este prezidat de regizorul, scenaristul, compozitorul şi producătorul Tom Tykwer. Iar printre ceilalţi membri ai juriului se numara si compozitorul japonez Ryuichi Sakamoto, care e cunoscut si pentru colaborarea lui cu Madonna, la videoclipul Rain, din 1993.

One thought on “România la Berlinale 2018: Patru filme selectionate si un regizor in juriu (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *