Avanpremierele toamnei – Publicul voteaza, castigatorul primeste 5000€ (VIDEO)

Câştigătorul Ursului de Aur la Berlin, plus primul lungmetraj de fictiune 3D românesc, dar si un episod din primul serial 100% original HBO Romania — printre Avanpremierele toamnei la Les Films de Cannes a Bucarest

Ediția a 9-a a Les Films de Cannes a Bucarest prezintă și în acest an avanpremierele românești ale toamnei, filme care au fost premiate la Berlin, Locarno sau Sarajevo, iar acum urmează să își înceapă aventura pe ecranele românești.

Les Films de Cannes a Bucarest  își propune să sprijine concret, începând cu această ediție, distribuția de film românesc sau film în limba română prin acordarea unui suport de distribuție în valoare de 5000 €. Sprijinul este oferit de către DACIN SARA și Asociația Cinemascop și va fi acordat distribuitorului filmului.

Filmul câștigător va fi ales de către public – care este invitat să-și exprime preferințele prin vot, la finalul proiecțiilor. Câștigătorul va fi anunțat în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului, duminică 28 octombrie, de la ora 18:00, la CinemaPRO.

În secțiunea Avanpremierele toamnei au fost incluse 8 titluri, dintre care va fi ales filmul câștigător. Proiecțiile vor avea loc în prezența regizorilor filmelor și a unor membri ai echipelor de filmare, care vor rămâne la final pentru discuții cu publicul.

Un om la locul lui, primul film al regizorului Hadrian Marcu, este și prima proiecție din această secțiune. El va putea fi văzut sâmbătă, 20 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 16:00. Un om la locul lui spune povestea lui Petru, inginer într-o companie multinațională, care se pregătește să se căsătorească cu iubita sa. Lucrurile iau o turnură neașteptată atunci când amanta lui Petru suferă un accident grav de muncă. În rolurile principale îi regăsim pe Bogdan Dumitrache, Ada Galeș, Mădălina Constantin și Adrian Titieni.

 

Alice T., cel mai recent film regizat de Radu Muntean (Furia – 2002, Boogie – 2008), va putea fi văzut duminică, 21 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 19:30. Filmul o are ca protagonistă pe tânăra Andra Guți, în rolul unei fete de 17 ani cu o adolescență complicată – rol pentru care actrița a câștigat premiul pentru interpretare la Festivalul de Film de la Locarno!

 

Luni, 22 octombrie, de la ora 20:30, publicul va avea ocazia să descopere Beautiful Corruption, o interesanta producție Republica Moldova, debutul tânărului regizor Eugen Damaschin. Filmul este un amalgam de istorii bazate pe fapte reale, concentrate într-un singur erou care, în goana după dreptate, recurge la metode nu tocmai legale. Din distribuție fac parte Valeriu Andriuță (Donbass, regia Sergei Loznitsa, După dealuri, regia Cristian Mungiu) și Igor Babiac (La limita de jos a cerului, de Igor Cobileanski).

 

Distanța dintre mine și mine, al doilea lungmetraj al Monei Nicoară, se va vedea marți, 23 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului. Filmul o are în centru pe Nina Cassian, poetă avangardistă, compozitoare și graficiană, a cărei viață a fost o luptă între estetică și etică. Prin cruntele realități ale fascismului, comunismului și exilului în capitalism, cea mai fascinantă femeie din literatura română și-a păstrat libertatea interioară și credința copilărească într-un basm utopic.

 

Miercuri, 24 octombrie, de la ora 20:00, la Cinema Muzeul Țăranului va fi proiectat Lemonade, filmul de debut al Ioanei Uricariu, care a avut premiera în acest an la Berlinală și pentru care realizatoarea a câștigat premiul pentru regie la Festivalul de Film de la Sarajevo. Lemonade (TRAILER) spune povestea Marei, o asistentă medicală din România, care se vede nevoită să-și tempereze proiecțiile despre visul american – odată ajunsă la fața locului. Filmat preponderent în America de Nord, Lemonade, un film dramatic cu accente de suspans, o are ca protagonistă pe Mălina Manovici (Bacalaureat – 2016).

 

Joi, 25 octombrie, de la ora 20:00, va fi proiectat cel mai recent film regizat de Florin Șerban (Eu când vreau să fluier, fluier, câștigător al unui Urs de Argint la Berlin, în 2010). Dragoste 1: Câine, este o poveste care se petrece în Transilvania, undeva în munți. Într-o dimineață, Simion găsește în pădure o femeie bătută. La început, încearcă să afle cine a bătut-o. Apoi, încearcă să o iubească. Filmul (TRAILER) este prima parte a Trilogiei dragostei și îi are pe Valeriu Andriuță și pe Cosmina Stratan (FOTO) în rolurile principale.

 

Touch Me Not/Nu mă atinge-mă, debutul Adinei Pintilie, câștigător al Ursului de Aur  la Berlin, va fi proiectat duminică, în Ziua de Aur  a Les Films de Cannes a Bucarest, de la ora 13:30, la CinemaPRO. Filmul vorbește despre nevoia de contact uman și teama de intimitate, despre cum putem iubi fără să ne pierdem pe noi înșine. Laura, Tomas şi Christian pornesc într-o aventură terapeutică de combatere a mecanismelor de autoapărare și înfruntare a tabuurilor.

 

În cadrul secțiunii Avanpremierele toamnei are loc și proiecția în premieră în festival a unui film 3DMy Life Rehearsed in One Leg, regizat de Bogdan Mustață. Filmul va fi arătat publicului în sala de proiecție de la CINETic, in spatele Teatrului Naţional. Filmul va rula de două ori pe zi în weekend, începând de sâmbătă 20 octombrie, și în fiecare seară în zilele săptămânii – dat fiind faptul că sala CINETic poate primi doar 12 spectatori. Regizorul Bogdan Mustață va fi prezent la proiecții, My Life Rehearsed in One Leg fiind al doilea lui lungmetraj, la care semnează și scenariul. Filmul spune povestea unui cuplu care se reunește, după mai multe luni petrecute în spitale diferite, în urma unui accident de mașină. În film îi regăsim pe Ela Ionescu (La limita de jos a cerului, regia Igor Cobileanski) și Bogdan Albulescu (War Dogs).

 

Un alt eveniment în premieră pentru festival este și proiecția unui film de televiziune. Vineri, 26 octombrie, de la ora 21:00, la Cinema Muzeul Țăranului se va vedea primul episod din serialul Hackerville, în prezența echipei filmului. Hackerville este primul serial 100% original realizat de HBO Romania, și este regizat de Anca Miruna Lăzărescu și Igor Cobileanki, care vor fi prezenți la proiecție pentru o discuție cu publicul la final. Intrarea este liberă!

 

Sâmbată, 27 octombrie, iubitorii de filme de scurtmetraj vor avea ocazia să urmărească patru dintre cele mai interesante filme ale anului, proiectate în prezența autorilor și urmate de discuții cu aceștia: Albastru și roșu, în proporții egale, regia Georgiana Moldoveanu, film care a avut premiera anul acesta la Cannes; Cu unul în plus, regia Valeriu Andriuță; remarcabilul Totul e foarte departe, regia Emanuel Pârvu și Pescărușul, regizat de Maria Popistașu și Alexandru Baciu. Proiecția va avea loc la Cinema Union, începând cu ora 18:00. Intrarea este liberă!

 

Si daca tot am amintit pana acum de filme românesti, nu uitati nici de Integrala Lucian Pintilie (cu intrare liberă!) sau coproductia minoritar româneasca Donbass.

Ediția 2018 a Les Films de Cannes a Bucarest va avea loc între 19 și 28 octombrie la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union și Băneasa Grand Cinema Digiplex. Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro și la casele de bilete ale cinematografelor!

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova

Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN SARA și CREDIDAM.

Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE, Universitatea Hyperion, Ţuca Zbârcea & Asociaţii

Recomandat de: Radio Guerrilla

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *