Proiecții în avanpremieră cu Le livre d’image – Special Palme d’Or acordat lui Jean-Luc Godard
Ediția a 9-a a Les Films de Cannes a Bucarest (19 – 28 octombrie) aduce și anul acesta în România cele mai importante și premiate filme ale anului. Proiecțiile vor avea loc la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinemateca Union și la Cinema Muzeului Țăranului.
Câștigătoarele premiilor de regie, scenariu, cel mai bun actor și cea mai bună actriță de la Cannes vor avea premiera în cadrul festivalului. Spectatorii vor putea vedea mult așteptatul Cold War, de Pawel Pawlikowski, premiul pentru regie, Ayka, de Sergey Dvortsevoy, laureat cu premiul pentru interpretare feminină acordat actriței Samal Yeslyamova, Dogman, de Matteo Garrone, premiul pentru interpretare masculină pentru Marcello Fonte și 3 Faces, de Jafar Panahi, premiul (ex-aequo) pentru scenariu. De asemenea, vor fi proiectate si filmele câștigătoare ale Camera d’Or – cel mai bun film de debut din toate secțiunile – și Un Certain Regard.
• După multi premiatul Ida, câștigătorul Oscarului pentru film străin în 2015, regizorul polonez Pawel Pawlikowski ajunge la Cannes cu un film inspirat din viața părinților săi și câștigă premiul pentru regie. Cold War este plasat în perioada războiului rece, în Polonia, și ne spune pasionanta poveste de dragoste dintre doi oameni de condiții sociale diferite, cu temperamente la poluri opuse, aparent nepotriviți, dar incapabili să renunțe unul la celălalt. Filmul este considerat un favorit al Oscarurilor 2019 pentru film străin încă dinainte ca să fi fost nominalizat oficial de Polonia în această cursă. Coloana sonoră, pe ritmuri de jazz și rock & roll, se împletește perfect cu povestea furtunoasă a cuplului în „una dintre cele mai colorate experiențe pe care le vei vedea vreodată alb-negru”, scrie revista Time Out.
• După premiul Un Certain Regard din 2008 pentru filmul Tulpan, regizorul kazah Sergey Dvortsevoy și actrița Samal Yeslyamova revin la Cannes cu Ayka, povestea unei tinere din Kirghiztan, refugiată ilegal în Rusia. În 2010, 248 de nou născuți au fost abandonați în spitale din Rusia de mame kirghize. Această statistică a fost punctul de plecare pentru filmul Ayka, „o dramă intimă, o poveste implacabilă care testează granițele empatiei, conform ScreenDaily. Film New Europe a notat după premiera canneză că actrița Samal Yeslyamova, „transformă un joc intens și emoționant într-un rol visceral care scoate la lumină un întreg univers de suferință.”
• Supranumit un western urban, Dogman se petrece într-o suburbie italiană, undeva la intersecția dintre metropolă și sălbăticie. Marcello, un simpatic frizer pentru câini, discret și apreciat de toată lumea, se trezește prins într-o relație de putere cu Simone, un fost boxer care terorizează întreg cartierul. Inspirat dintr-o poveste reală, Dogman este cel mai recent film al lui Matteo Garrone, câștigător a două mari premii la Cannes, pentru Gomorra (2008) și Reality (2012). „Un Buster Keaton actual, aproape un actor de film mut”, după cum l-a numit chiar regizorul, Marcello Fonte lucra ca îngrijitor la un centru social când l-a întâlnit pe Garrone și a primit rolul care i-a adus premiul de la Cannes și recunoaștere internațională.
• În 3 Faces, carismatica actriță Behnaz Jafari este emoționată de povestea unei fete căreia familia îi interzice să studieze la conservatorul din Teheran. Behnaz îl roagă pe regizorul Jafar Panahi să o ajute să rezolve problema fetei. Regizorul, scriitorul și documentaristul Jafar Panahi a fost arestat în numeroase ocazii în țara sa din cauza poveștilor nonconformiste și critice abordate în filmele sale. În 2010 autoritățile i-au interzis să mai facă filme în Iran timp de 20 de ani, decizie pe care a încălcat-o cu hotărâre și consecvență. În prezent este în al 8-lea an de interdicție, iar 3 Faces este al patrulea film realizat și premiat – după This Is Not a Film (2011) și Closed Curtain (2013, Ursul de Aur pentru scenariu la Berlin), prezentate la Cannes și Taxi Teheran (2015, Ursul de Aur la Berlin).
• Girl, realizat de belgianul Lukas Dhont, câștigătorul Camera d’Or – premiul pe care l-a câștigat și Corneliu Porumboiu în 2006, cu debutul A fost sau n-a fost – a primit totodată și premiul pentru cel mai bun actor și premiul FIPRESCI pentru cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard. Filmul spune povestea Larei care visează să devină balerină profesionistă. „Girl arată fabulos și are în centru interpretarea spectaculoasă a tânărului actor și dansator Victor Polsner.” scria Hollywood Reporter imediat după premiera mondială. Victor Polster, actorul din rolul principal, avea doar 15 ani la momentul filmării și a fost ales la finalul unui casting de jumătate de an, din peste 500 de candidați. Girl este propunerea Belgiei pentru premiile Oscar 2019.
• Border, de Ali Abbasi, câștigătorul premiului Un Certain Regard, o are în prim plan pe Tina, un ofițer vamal, apreciată de colegi pentru nasul ei fin cu care poate mirosi sentimentele de vinovăţie sau ruşine ale oamenilor. Regizorul iraniano-danez Ali Abbasi este la al doilea lungmetraj (după Shelley, 2016, în premieră mondială la Berlin, cu Cosmina Stratan în rol principal) și pentru prima oară la Cannes. La rândul lui, Border este propunerea Suediei la premiile Oscar 2019.
• Anul acesta s-au împlinit 50 de ani de când celebrul Jean-Luc Godard, susținut de Francois Truffaut și de alți mari cineaști din noul val francez, a condus revolta care a întrerupt festivalul de la Cannes din 1968. Datorită acestui eveniment, în 1969 s-a născut secțiunea independentă Quinzaine des Realisateurs, unde aveau să fie prezentate filme curajoase, alese fără vreun fel de constrângere ideologică. „În fiecare mare cineast se ascunde un anarhist”, a spus Jean-Luc Godard la conferința de presă de la Cannes de anul acesta. Regizorului i-a fost acordat un Palme d’Or Special pentru cel mai recent film al său, Le livre d‘image/The Image Book. Filmul „reia multe dintre temele abordate anterior de regizor, dar o face cu o neașteptată urgență și o viscerală stranietate. Este un eseu în limbajul corporal al unui film de groază.” consemna The Guardian.
• Capharnaum/Capernaum, realizat de actrița și regizoarea libaneză Nadine Labaki, a fost distins cu Premiul Juriului în Competiția Oficială. Labaki a debutat la Cannes, în secțiunea Quinzaine des Realisateurs, cu filmul Caramel (2007) și a continuat în secțiunea Un Certain Regard cu Where do we go now (2011). Filmul spune povestea unui băiețel care decide să-și dea în judecată părinții pentru că l-au adus pe lume. Capharnaum a fost filmat în Beirut, timp de șase luni, iar regizoarea a folosit cu precădere actori neprofesioniști. Capharnaum este propunerea Libanului la premiile Oscar 2019.
• În Donbass, recompensat cu premiul pentru regie în Un Certain Regard, regizorul Sergey Loznitsa vorbește despre această regiune din estul Ucrainei unde au avut loc conflicte între naționaliști ucraineni și susținători ai Republicii Populare Donețk, un proto-stat susținut de Rusia. În 13 capitole, autorul face portretul unei societăți afectate de ani întregi de manipulări și propagandă. Donbass este al patrulea film cu care regizorul ucrainean ajunge la Cannes. Filmul său precedent, O creatură delicată (2017), poate fi văzut acum în cinematografele românești.
Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Silva, Apa Nova
Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) și Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, Defi, SERVE
Recomandat de: Radio Guerrilla
Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST
CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2018!
Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest
One thought on “Filmele premiate la Cannes se văd la Les Films de Cannes 2018 (VIDEO)”