Aici ați fi putut vedea “Monștri” – din 27 septembrie în cinematografe

Premiat la Berlin, Monștri ajunge în cinematografele din România pe 27 septembrie

Pentru a atrage atenția asupra numărului tot mai mic de cinematografe în care pot fi proiectate filmele românești, Transilvania Film și-a propus să marcheze spațiile bucureștene care, până nu demult, atrăgeau zilnic sute de cinefili.

,,Aici ați fi putut vedea Monștri. din 27 septembrie’’ este mesajul adresat publicului, prin intermediu afișelor amplasate pe frontispiciile a două (foste, dar sperăm şi viitoare) cinematografe din Bucureşti: Corso și Studio. Prin această campanie de conștientizare, distribuitorul filmului Monștri readuce în atenția publică situația dramatică a infrastructurii cinematografice din țară, rezultat al abandonării, degradării și dispariției sălilor de proiecție.

Peste 70% din spectatorii de film autohton sunt concentrati în doar zece localități, însă în majoritatea orașelor nu mai funcționează niciun cinematograf, fapt ce îngreunează accesul publicului la filmele românești și europene. Cifrele demonstrează că suntem țara europeană cu cele mai puține ecrane raportate la numărul de locuitori!!! În mod paradoxal, deși tot mai multe titluri autohtone sunt recompensate anual cu distincții importante în marile festivaluri internaționale, numărul cinematografelor din România se află într-o continuă scădere. Dacă, în 1990, infrastructura cinematografică de artă din țară includea aproximativ 450 de cinematografe, doar 90 de unități (în total) mai funcționează astăzi, cele mai multe dintre sălile de proiecție fiind amplasate însă în centrele comerciale și aparținând sectorului privat.

După un parcurs festivalier de succes, Monștri, realizat de Marius Olteanu, ajunge în cinematografele din România din 27 septembrie. Înainte de lansarea filmului,  publicul din țară va avea ocazia să-i întâlnească pe regizorul și protagoniștii filmului la proiecțiile de gală din Timișoara (19 septembrie), Brașov (20 septembrie), Sfântu Gheorghe (21 septembrie), Cluj-Napoca (25 septembrie), Iași (26 septembrie) și Ploiești (28 septembrie). Bucureștenii vor urmări filmul în avanpremieră, în prezența echipei, pe 24 septembrie, la Cinema Elvira Popescu.

Pelicula, care a pornit de la ideea scurtmetrajului Scor alb (2015), este debutul regizorului Marius Olteanu în lungmetraj şi a avut premiera internațională în secțiunea Forum a Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost recompensat cu Premiul Publicului Taggespiegel. În România, filmul a rulat în avanpremieră la TIFF Transilvania, unde a unde a obținut Premiul Zilelor Filmului Românesc pentru Debut.

Monștri prezintă o zi, posibil ultima, din viaţa unui cuplu. Ea caută confirmări. El se caută pe sine. Împart același pat de ani buni, dar de ceva vreme nu par să mai meargă pe același drum. După o noapte petrecută separat, fiecare în compania altui străin, Dana (Judith State) şi Arthur (Cristian Popa) ajung în fața celei mai importante decizii. Lipsa de asumare și problemele de comunicare pot distruge căsnicii, dar iubirea nu naște monștri.

Filmul se remarcă printr-o ,,stilistică îndrăzneață, folosind încadraturi variabile, pentru a ilustra izolarea claustrofobă a celor doi protagoniști’’. (Hollywood Reporter)

,,Monștri este un film despre și pentru oameni care caută curajul de a iubi și de a fi acceptați așa cum sunt.’’ (Marius Olteanu)

Din distribuție mai fac parte actorii Șerban Pavlu, Dorina Lazăr și Alexandru Potocean. Imaginea filmului este semnată de Luchian Ciobanu, scenografia de Alexandra Alma Ungureanu Stroe, montajul de Ioachim Stroe, iar sunetul de Ioan Filip și Dan Ștefan Rucăreanu.

De remarcat este şi trailerul extrem de reuşit al acestui film, o producție Parada Film și Wearebasca, realizat cu sprijinul CNC și în colaborare cu TVR.

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *