Alte şapte filme de Cannes se văd în exclusivitate în festival
Seria invitaţilor de marcă la ediţia a 10-a Les Films de Cannes a Bucarest continuă cu unul dintre cele mai promiţătoare talente ale cinematografiei braziliene: Juliano Dornelles, regizorul filmului Bacurau, pe care îl semnează în tandem cu Kleber Mendonca Filho, peliculă câștigătoare a Premiului Juriului la Cannes 2019.
Revista Film Comment titrează, în introducerea unui interviu cu cei doi regizori: „Niciun alt film de la Cannes de anul acesta nu ne-a arătat mai clar că a sesiza frumuseţe sau urâţenie, depinde, în mod esenţial, de punctul în care îţi fixezi privirea, ca îndrăzneţul Bacurau al regizorilor Kleber Mendonca Filho şi Juliano Dornelles.” Bacurau este un portret perseverent şi amplu al unei comunităţi care luptă împotriva spectrului sumbru al modernităţii. „Un western magnific şi dement despre pericolele modernizării accelerate”.
Născut din dragostea regizorilor pentru cinema-ul italian al anilor ’60, cinema-ul american al anilor ’70 și, bineînțeles, cinematografia braziliană, Bacurau este un melanj de genuri, proiect început de la nivel de idee de cei doi regizori, colaboratori și mai ales prieteni. ”Am vrut să facem un film la care să ne facă plăcere să mergem la cinema. Am început să scriem un scenariu, am lucrat, am scris, am vorbit, ne-am și certat, apoi am strâns și alți prieteni să ne ajute să-l filmăm”, povestesc cei doi regizori într-un interviu cu ocazia premierei filmului. Totul a durat mai bine de 10 ani!
Juliano Dornelles s-a născut în Recife, Brazilia, în 1980. Pentru mai bine de 16 ani, a fost scenograf. Parteneriatul său cu Kleber Mendonca Filho a început pe platourile scurtmetrajului Eletrodomestica (2004). Această întâlnire l-a determinat să regizeze, la rândul său, câteva scurtmetraje. Bacurau, realizat tot în colaborare cu Kleber Mendonca Filho, este lungmetrajul său de debut.
Juliano Dornelles va fi prezent pentru o sesiune de întrebări cu publicul, după proiecţia Bacurau, sâmbătă, 26 octombrie, la CinemaPRO, de la ora 18:00.
Seria de invitați speciali ai acestei ediții continuă zilele acestea cu cineastul Albert Serra. Regizorul spaniol va avea discuții cu publicul la finalul proiecțiilor The Story of My Death, La Mort de Louis XIV și Liberte, toate cu casa închisă în acest moment.
Printre proiecțiile de neratat ale acestei ediții se numără filmele de la Cannes care nu au fost achiziționate de distribuitori, pentru fi proiectate în cinematografe în România. Proiecțiile din cadrul Les Films de Cannes a Bucarest sunt, probabil, unica șansă de a le vedea pe ecran mare:
• A Hidden Life, în regia lui Terence Malick, inclus În competiție anul acesta la Cannes, se va mai vedea pe 26 octombrie la Cinema Muzeul Țăranului. Inspirat dintr-un fapt real, noul film al celebrului regizor american spune povestea unui erou necunoscut, unul dintre cei mulți pe care istoria nu i-a înregistrat. Franz Jagerstatter, un țăran austriac care refuză să lupte alături de naziști, în cel de-al Doilea Război Mondial, este acuzat de trădare și condamnat la moarte. „A Hidden Life e o operă de geniu, în sfârșit o justificare a stilului lui Malick din ultima perioadă”, citim pe London Evening Standard.
Legendarul Malick a fost prezent la Cannes de trei ori şi a obţinut un Palme d’Or în 2011, pentru Tree of Life şi Premiul pentru cea mai bună regie în 1979 pentru Days of Heaven. „Nu există un alt regizor în viață a cărui operă să fie obiectul unei anticipații atât de copleşitoare și de trepidante, alimentată de lunga așteptare pe care devotații trebuie s-o îndure pentru un nou film. Se întâmplă asta în parte datorită devoțiunii cineastului pentru mizanscena meticuloasă, artizanală, și în parte din cauza secretismului cu care sunt înconjurate proiectele sale: un film de Malick e mai mult decât un eveniment – are însuşirile unei ceremonii religioase”, citim pe Telegraph.
• Chambre 212, în regia lui Christophe Honore, câștigătorul Premiului de interpretare feminină în cadrul Cannes – Un Certain Regard, se va mai vedea duminică, pe 27 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului. După 20 de ani de căsătorie, Maria decide să-și părăsească domiciliul conjugal. Într-o noapte, pleacă să doarmă la un hotel de peste drum, în camera 212, de la fereastra căreia se vede perfect apartamentul ei, soțul ei, fostul ei mariaj. „Regizorul extinde limitările genului cu o perspectivă proaspătă ce se învecinează cu fantasticul”, aflăm de pe Little White Lies. În timp ce ScreenDaily cataloghează filmul ca fiind „asumat teatral şi fantezist, nu pentru toate gusturile, dar proiectează o strălucire caldă ce ar putea atrage romanticii incurabili, cinefilii nostalgici şi fanii lui Christophe Honore.”
• Hors normes, în regia lui Eric Toledano și Olivier Nakache (cunoscuţi pentru celebrul film Intouchables), a închis ediția din acest an a festivalului de pe Croazetă. În București el se va mai vedea pe 24 octombrie la CinemaPRO, și pe 27 octombrie la Cinema Elvira Popescu. De 20 de ani, Bruno și Malik trăiesc într-o lume aparte, aceea a copiilor și a adolescenților cu autism. În cadrul organizațiilor non-profit personal fondate, ei formează tineri veniți din medii dificile pentru a putea prelua și gestiona cazuri „imposibile”, refuzate de alte instituții. „Un film rar ce vine și din inimă și din realitate: un amestec puternic ce permite accesul la un subiect ascuns și care-şi primește publicul cu grație și umor”, citim pe ScreenDaily.
• Jeanne, în regia lui Bruno Dumont, câștigătorul unei Mențiuni speciale în Un Certain Regard la Cannes 2019, va putea fi văzut în București pe 24 octombrie la Cinema Elvira Popescu și pe 25 octombrie, la CinemaPRO. Anul 1429. Războiul de 100 de ani face ravagii. Jeanne, învestită cu o misiune războinică și spirituală, eliberează orașul Orleans și-l repune pe tronul Franței pe moștenitorul de drept. Împotriva ei se deschide un proces la Rouen, menit să-i distrugă credibilitatea.
Bruno Dumont a regizat primul său lungmetraj la vârsta de 38 de ani: La Vie de Jesus (1996), turnat în Bailleul, locul natal. Pelicula i-a adus prestigiu imediat: a fost selecționat în Quinzaine des Realisateurs la Cannes și a câștigat o Camera d’Or pentru film de debut. Dumont creează opere frustre, dificile, singulare. La Cannes, se întoarce în 1999, în competiție, cu L’Humanite, care îi aduce Marele Premiu al Juriului și Premiul dublu de interpretare pentru cei doi actori amatori. În 2006, Flandres, un film dur despre devastarea provocată de război, primeşte, din nou, Marele Premiul al Juriului la Cannes.
• The Lighthouse, un coșmar maritim cu Willem Dafoe și Robert Pattinson în rolurile principale, regizat de Robert Eggers, a fost Filmul surpriză de anul acesta de la Les Films de Cannes a Bucarest!
Tot The Lighthouse este şi filmul Reluat la cererea publicului. A fost laureat cu premiul FIPRESCI anul acesta la Cannes, în secţiunile paralele, mai exact Quinzaine des Realisateurs / Directors’ Fortnight. Poate fi (re)văzut duminică, 27 octombrie, la Cinema Muzeul Țăranului, de la ora 17:30.
• Camera d’Or se acordă celui mai bun prim film din toate secțiunile de la Cannes. În acest an, premiul a fost acordat peliculei Nuestras madres, de Cesar Diaz, care a primit și Premiul SACD în cadrul Semaine de la Critique. La Cannes, ScreenDaily l-a prezentat drept „o poveste captivantă şi demnă, profund umană, despre efectele unui război civil puţin cunoscut din Guatemala, din anii ’80, aşa cum au fost resimţite de femeile din ţară”. Proiecţiile au loc în București pe 26 octombrie la Cinema Elvira Popescu și pe 27 octombrie, la CinemaPRO.
• Duminică, 27 octombrie, în închiderea Les Films de Cannes a Bucarest va rula Frankie, în regia lui Ira Sachs, prezentat În competiție anul acesta la Cannes. Este unul din filmele americane care au făcut valuri pe Croazetă, Frankie fiind interpretată de mereu emblematica Isabelle Huppert. Filmele lui Ira Sachs, precum Love Is Strange sau Little Men sunt cronici splendide vizual şi răvăşitoare emoţional ale vieţilor, iubirilor, tragediilor şi triumfurilor new-yorkezilor. Cu acest nou film, regizorul abandonează metropola pentru un orăşel din Portugalia, şi apelează la o distribuţie internaţională, garnisită de nume mari precum Marisa Tomei sau Brendan Gleeson. „Ce plăcere completă e să fii în compania lui Frankie, un film care seamănă cu o lectură de plajă somptuoasă, într-o după-amiază leneșă de vară.” citim pe RogerEbert.com.
Programul complet al ediției a 10-a a Les Films de Cannes a Bucarest poate fi găsit pe filmedefestival.ro.
Prețul biletelor la CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Muzeul Național de Artă al României – Sala Auditorium este de 20 de lei pentru biletele achiziționate în timpul festivalului (18-27 octombrie 2019). La Cinemateca Union biletele costă 10 lei sau 8, 5, 3 lei pentru posesorii de abonamente.
Pentru fiecare proiecție, un număr de până la 20 de locuri vor fi puse în vânzare exclusiv în locații, cu 15 minute înainte de începerea proiecției.
Biletele se achiziționează de pe Eventbook.ro, de la sediul Eventbook (strada Actor Ion Brezoianu 21), din rețeaua Eventbook și de la casieriile cinematografelor Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului și Cinemateca Union. Mai multe detalii despre bilete găsiți AICI.
Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.
Mașina oficială a festivalului: Renault
Cu sprijinul: Catena, Apa Nova, Silva, Groupama Asigurări
Inspirat de: UniCredit Bank
Ediția a zecea a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.
Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de Ministerul Culturii, CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques), Reprezentanța Comisiei Europene în România.
Parteneri: Air France, ICR, Institutul Cervantes, Ambasada Spaniei în România, Institutul Ramon Llull, POINT, Hotel Mercure, Hotel Cișmigiu, UPS, SERVE, Bristot, Lokal, Eventbook, Europa Cinemas, Muzeul Național de Artă al României, CINETic, Reber Film (by Cristina Juks), Cinelab, MultiMedia Est, Freedom House Romania, Cărturești, Universitatea Hyperion, UNATC
Partener de monitorizare: mediaTRUST
CineGhid este partener media al Les Films de Cannes a Bucarest 2019!
Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest