Festivalul „Noua Cinematografie Italiană” la Timișoara 2023 (VIDEO)

Visuali Italianefestivalul Noua Cinematografie Italiană în premieră la Timișoara

Noua Cinematografie Italiană, festivalul dedicat filmelor italiene, ajunge anul acesta pentru prima dată și la Timișoara, după ce la București a avut loc doar acum câteva zile cea de-a doua ediție (6-12 martie), iar la Cluj-Napoca a fost în premieră (21-26 martie).

La Timișoara proiecțiile vor avea loc în perioada 30 martie – 2 aprilie, la Cinema Victoria. Sunt 7 dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și 1 peliculă clasică restaurată, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste – unul dintre filme va putea fi văzut în prezența regizorului. Festivalul oferă publicului român o perspectivă cât mai completă și mai conștientă asupra tendințelor din cinematografia italiană recentă.

Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere.” – Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București

La voglia matta (1962) sau L’ombra del giorno (2022) sunt doar o mică parte dintre filmele ce sunt incluse în selecția festivalului, ediția 1 de Timișoara, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.

🎬 Încet-încet / Piano piano
2022 | r. Nicola Prosatore | joi, 30 martie, 20:30

Napoli, 1987 (legendarul an al lui Maradona la clubul omonim din campionatul italian de fotbal), pe fundalul meciurilor transmise la radio și TV ce animă spiritele. O clădire micuță din periferie, unde locuiesc Anna, o adolescentă rebelă de 13 ani, și mama sa, urmează să fie evacuată pentru a face loc unei construcții cu multe etaje, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. În așteptarea schimbării care va elimina acea lume mică, Anna va deveni femeie, traversând cu teamă și dorință locul misterios care o va duce dinspre copilărie spre vârsta adultă, însoțită de muzică –  singura care o ajută să scape de rutina unei vieți care nu o mai reprezintă. O incursiune într-o suburbie napoletană, care îmbină cu euforie aspectul social, comedia, corupția și pulsiunile preadolescenței.

*selecţionat la Locarno
*sesiune de întrebări cu regizorul

►­
🎬 Pentru Chiara / A Chiara
2021 | r. Jonas Carpignano | vineri, 31 martie, 18:00

Cea de-a treia parte a unei trilogii (alături de Mediterranea și A Ciambra) ce se întâmplă în Calabria, prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al Italiei, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal.

*premiat la Cannes și *nominalizat la Film Independent Spirit Awards și selecţionat la și

🎬 Umbra zilei / L’ombra del giorno / The Shadow of the Day
2022 | r. Giuseppe Piccioni | sâmbătă, 1 aprilie, 18:00

Un film care vorbește despre trecutul sumbru din Peninsulă. Ascoli Piceno, 1938. Un oraș pitoresc, în centrul Italiei. Luciano (interpretat de vedeta italiană Riccardo Scamarcio), veteran al primului Război Mondial, este proprietarul unui restaurant din centru și duce o viață solitară și dedicată muncii. Fără nicio legătură cu politica, el se adaptează la consensul colectiv din oportunism, nu din convingere. Dar, într-o zi, Anna, o fată care își căuta de lucru, se prezintă în localul său, iar între ei se naște o relație specială și totul se schimbă. Visuri și dorințe se vor împleti, revelând inadaptarea lor la lumea reală, în atmosfera apăsătoare dinaintea războiului.

🎬 Dorința nebună / La voglia matta / Crazy Desire
1962 | r. Luciano Salce | duminica, 2 aprilie, 18:00

Industriașul Antonio Berlingheri, care călătorește prin țară cu o motocicletă Spider albă, este hărțuit de o adolescentă de șaisprezece ani, Francesca (Catherine Spaak), și grupul ei de tineri cinici și aroganți, cărora le plătește o mulțime de cheltuieli la mare și din pricina cărora rămâne fără nimic. “Complex și neliniștitor, sub aparența sa amuzată” (Morando Morandini): printre râsete și numere de striptease, sticle de Chianti și țigări Marlboro, se ivește, pe neașteptate, angoasa din filmele lui Antonioni. Filmul, restaurat de Cinemateca Națională Italiană și difuzat în închiderea festivalului, a fost inițial interzis în Italia și apoi cenzurat și lansat cu interdicție pentru tinerii sub 14 ani.

Festivalul Noua Cinematografie Italiană mai propune anul acesta la Timișoara spre vizionare și filmele Io e Spotty, Vera, Spaccaossa și Notte fantasma.

Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.ro.

Visuali Italiane – festivalul Noua Cinematografie Italiană în România 2023 este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia.

CineGhid este partener media al Festivalului „Noua Cinematografie Italiană” Timișoara 2023.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *