Festivalul „Noua Cinematografie Italiană” la București 2023 (VIDEO)

Visuali Italianefestivalul Noua Cinematografie Italiană în România, în această primăvară

Noua Cinematografie Italiană, festivalul dedicat filmelor italiene, revine anul acesta cu a doua ediție – una extinsă – care va avea loc în București (6-12 martie, Cinema Muzeul Țăranului), Cluj-Napoca (21-26 martie, Cinema Arta și Cinema Victoria) și Timișoara (30 martie-2 aprilie, Cinema Victoria). 10 dintre cele mai bune producții cinematografice italiene recente, premiate și apreciate, dar și 2 pelicule clasice restaurate, care poartă spectatorii prin locuri memorabile și pline de istorie sau peisaje de poveste, vor putea fi văzute în cadrul festivalului, în prezența regizorilor sau a invitaților speciali.

Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume. Dar și cinematografia italiană contemporană este tot atât de vivace și de interesantă, cu o nouă generație de regizori, actori și producători care duc mai departe tradiția filmului italian, dar în același timp experimentează noi forme și limbaje. Într-o confruntare continuă între pasiunea pentru realitate și transcendență, între luciditatea perspectivei și caracterul vizionar, filmul italian vorbește despre marginalitate, despre adolescență, despre diversitate, dar și despre istorie și putere.” – Laura Napolitano, directoarea Institutului Cultural Italian din București

Cei opt munți (2022), A Chiara (2021) sau Milano calibro 9 (1972) sunt doar o parte din filmele ce fac parte dintre selecția festivalului, realizată de criticul de film Mario Sesti, directorul artistic.

🎬 Cei opt munți / Le otto montagne / The Eight Mountains
2022 | regia Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch | TRAILER | luni, 6 martie, 19:30

Filmul laureat cu Premiul Juriului la cea mai recentă ediție de Cannes deschide anul acesta festivalul Noua Cinematografie Italiană. Este o poveste desfășurată de-a lungul a patru decenii, despre prietenia dintre doi tineri, Pietro și Bruno, pe care îi leagă pasiunea pentru munte. Filmat la munte, unde vârfurile și cabanele sunt un cadru pentru sentimente și existențe nerezolvate, mai mult decât un spațiu de aventuri, pelicula este inspirată de romanul omonim al lui Paolo Cognetti și îi are în rolurile principale pe Luca Marinelli (Martin Eden) și Alessandro Borghi (The Place). Prezentat în avanpremieră în București și Cluj-Napoca, este distribuit în România de Independența Film și va avea premiera în cinematografe pe 24 martie.

*selecţionat la Sundance și Tallinn
*sesiune de întrebări cu regizoarea Charlotte Vandermeersch

🎬 Încet-încet / Piano piano
2022 | r. Nicola Prosatore | marti, 7 martie, 18:00

Napoli, 1987 (legendarul an al lui Maradona la clubul omonim din campionatul italian de fotbal), pe fundalul meciurilor transmise la radio și TV ce animă spiritele. O clădire micuță din periferie, unde locuiesc Anna, o adolescentă rebelă de 13 ani, și mama sa, urmează să fie evacuată pentru a face loc unei construcții cu multe etaje, într-o zonă care ar putea beneficia de o șosea ce o va conecta la centrul orașului. În așteptarea schimbării care va elimina acea lume mică, Anna va deveni femeie, traversând cu teamă și dorință locul misterios care o va duce dinspre copilărie spre vârsta adultă, însoțită de muzică –  singura care o ajută să scape de rutina unei vieți care nu o mai reprezintă. O incursiune într-o suburbie napoletană, care îmbină cu euforie aspectul social, comedia, corupția și pulsiunile preadolescenței.

*selecţionat la Locarno
*sesiune de întrebări cu regizorul

►­
🎬 Pentru Chiara / A Chiara
2021 | r. Jonas Carpignano | joi, 9 martie, 20:15

Cea de-a treia parte a unei trilogii (alături de Mediterranea și A Ciambra) ce se întâmplă în Calabria, prezintă o perspectivă aspră și vie a noului sud al Italiei, în care o adolescentă de 15 ani trebuie să decidă asupra viitorului său, după ce descoperă că tatăl ei este implicat în ‘ndrangheta, mafia calabreză. Rolul Chiarei i-a adus tinerei Swamy Rotolo premiul David di Donatello pentru cea mai bună actriță în rol principal.

*premiat la Cannes și *nominalizat la Film Independent Spirit Awards și selecţionat la și

🎬 Umbra zilei / L’ombra del giorno / The Shadow of the Day
2022 | r. Giuseppe Piccioni | vineri, 10 martie, 20:15

Un film care vorbește despre trecutul sumbru din Peninsulă. Ascoli Piceno, 1938. Un oraș pitoresc, în centrul Italiei. Luciano (interpretat de vedeta italiană Riccardo Scamarcio), veteran al primului Război Mondial, este proprietarul unui restaurant din centru și duce o viață solitară și dedicată muncii. Fără nicio legătură cu politica, el se adaptează la consensul colectiv din oportunism, nu din convingere. Dar, într-o zi, Anna, o fată care își căuta de lucru, se prezintă în localul său, iar între ei se naște o relație specială și totul se schimbă. Visuri și dorințe se vor împleti, revelând inadaptarea lor la lumea reală, în atmosfera apăsătoare dinaintea războiului.

*sesiune de întrebări cu regizorul

🎬 Dorința nebună / La voglia matta / Crazy Desire
1962 | r. Luciano Salce | duminica, 12 martie, 20:15 (proiecție anulată din cauze tehnice)

Industriașul Antonio Berlingheri, care călătorește prin țară cu o motocicletă Spider albă, este hărțuit de o adolescentă de șaisprezece ani, Francesca (Catherine Spaak), și grupul ei de tineri cinici și aroganți, cărora le plătește o mulțime de cheltuieli la mare și din pricina cărora rămâne fără nimic. “Complex și neliniștitor, sub aparența sa amuzată” (Morando Morandini): printre râsete și numere de striptease, sticle de Chianti și țigări Marlboro, se ivește, pe neașteptate, angoasa din filmele lui Antonioni. Filmul, restaurat de Cinemateca Națională Italiană și difuzat în închiderea festivalului, a fost inițial interzis în Italia și apoi cenzurat și lansat cu interdicție pentru tinerii sub 14 ani.

*sesiune de întrebări cu Emanuele Salce, fiul regizorului

🎬 Exterior noapte / Esterno notte / Exterior Night
2022 | r. Marco Bellocchio | sambata, 11 martie, 17:00, 20:00

Chiar și atunci când filmul decide să-și măsoare puterile cu istoria, sfârșește prin a avea de-a face cu fantome” (Cineforum). Evocarea răpirii lui Aldo Moro și a celor 55 de zile până la găsirea cadavrului său, devin în mâinile lui Marco Bellocchio o ocazie unică pentru a pune în scenă, a explora și a bulversa locurile istorice și sociale atinse dintotdeauna, cu înverșunare, de filmele sale: puterea și familia. Filmul descrie astfel o luptă între giganți, grotescă și incontrolabilă, în care toate aparatele statului și patrula de ucigași fanatici, convinși că au în spate masele, înscenează sub ochii presei și ai opiniei publice uimite, ritualuri lipsite de sens, brutale și ineficace. Rezultatul este o serie care alternează fragmente de claritate istoriografică și romanescă cu inserții de dramatizare pură, cinismul politicii și delicatețea celor mai calde sentimente, natura absurdă și pirandelliană a autorității și dorința de a imagina ca posibil ceva complet diferit, ceva ce doar filmul, arta, reușesc să contrapună ireparabilității lumii. Împotriva puterii violenței și a violenței puterii, Bellocchio explorează tot, mai mult decât a făcut-o vreodată, prin jocul unor actori precum Margherita Buy sau Toni Servillo.

*selecţionat la Cannes și Rotterdam
*sesiune de întrebări cu co-scenarista Ludovica Rampoldi
*un mini-serial de 330 minute, proiectat în două părți distincte

🎬 Milano calibrul 9 / Milano calibro 9 / Caliber 9
1972 | r. Fernando Di Leo | duminica, 12 martie, 18:00 (proiecție anulată din cauze tehnice)

Un neonoir clasic având la bază o colecție de povești semnate de Giorgio Scerbanenco, ce va rula într-o versiune restaurată. Ugo Piazza e un fost deținut ce revine la vechile sale obiceiuri, în lumea rău famată, în timp ce foștii săi camarazi precum și polițiștii cred că acesta știe locul în care fost ascunsă o pradă însemnată de 300.000 de $. În distribuție se regăsește și Barbara Bouchet, „una dintre cele mai frumoase femei din lume”, cum a numit-o chiar Di Leo, al cărei dans erotic din bar este unul dintre momentele emblematice ale filmului ce beneficiază de o coloană sonoră semnată de compozitorul Luis Bacalov și formația de rock progresiv Osanna.
Regizorul Quentin Tarantino consideră această peliculă drept cel mai bun noir italian realizat vreodată și este un fan declarat al lui Ferdinando Di Leo, pe care îl numește un maestru absolut al genului, influența sa fiind evidentă în filme precum Reservoir Dogs, Pulp Fiction sau Jackie Brown.

Festivalul Noua Cinematografie Italiană mai propune anul acesta la București spre vizionare și filmele Notte fantasma, Atlantide, Spaccaossa, Vera și Io e Spotty.

Toate filmele vor fi subtitrate în limba română. Biletele pot fi achiziționate de pe platforma Eventbook.ro.

În cadrul festivalului, are loc și evenimentul „Visuali Italiane: Măsuri de susținere a coproducției și distribuției cinematografice”, la reședința ambasadorului Italiei la București, vineri, 10 martie, unde se vor prezenta programe de finanțare oferite de Guvernul italian și de cel român pentru a stimula distribuțiile şi colaborӑrile din industria cinematograficӑ. Vor participa ANICA (Asociația Națională a Industriei Cinematografice, Audiovizuale și Digitale) și Ministerul Culturii din Italia, precum și omologii români. De asemenea, la acest eveniment va participa și UniCredit Bank, care va ilustra structura tehnică a produselor de finanțare dedicate acestei industrii și liniile de credit active în România. Invitați să participe sunt producători, distribuitori, regizori și critici, care vor avea ocazia să dezbată împreună diversele realități ale industriei cinematografice.

Visuali Italiane – festivalul Noua Cinematografie Italiană în România 2023 este un eveniment organizat de Institutului Italian de Cultură din București, Ambasada Italiei și ICE Romania, cu sprijinul Italian Screen și al Sindicatului Național al Criticilor de Film din Italia, în parteneriat cu Cinema Muzeul Țăranului.

CineGhid este partener media al Festivalului „Noua Cinematografie Italiană” București 2023.

One thought on “Festivalul „Noua Cinematografie Italiană” la București 2023 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.