ENKIDU cu cărţi şi filme – Brașov 2022 (VIDEO)

Din 12 septembrie ENKIDU cu cărţi şi filme – Brașov 2022 pornește prin școlile din oraș

După o ediție în plină pandemie, finalizată cu bine în școlile din Sectorul 5 din București, ENKIDU cu cărţi şi filme are loc în această toamnă în Brașov, urmând ca până la sfârșitul anului să ajungă din nou în Sectorul 5, dar și în Sectorul 3 din București.

Cărțile și filmele introduse în program vorbesc despre teme actuale precum hărţuirea, discrepanțe în comunicarea dintre adulți și copii, diferențe sociale, delimitarea clară dintre nevoi și dorințe pentru a ne simți bine etc. Transpunerea cinematografică a unor probleme din realitatea imediată, propunerea de soluții pentru rezolvarea acestora, unghiuri diferite de abordare, întrebările pe care și le pun copiii după fiecare proiecție, răspunsurile pe care le primesc de la organizatori îi încurajează să își formuleze propriile puncte de vedere și opinii referitoare nu doar la subiectul și personajele din filme, dar și la propriile realități incomode cu care poate se confruntă.

“În România ultimilor 30 de ani s-au produs mai puțin de 10 filme pentru copii, cinematografe sunt din ce în ce mai puține, iar oferta de filme dedicate acestui segment de vârstă este insuficientă, cu tematici construite pe rețetarul american și nu pe problemele curente ale generației. La nivel naţional, industria cărţii este una în suferinţă. Suntem pe ultimele locuri în Europa la achiziţia de carte şi la citit. Potrivit Eurostat, 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an. Avem cele mai puţine librării pe cap de locuitor şi cele mai puţine cinematografe din Europa. Analfabetismul funcţional este subiectul ştirilor la fiecare început şi sfârşit de an şcolar. Realitatea este una neonorantă, iar proiectele care se adresează copiilor – cei mai vulnerabili, dar şi singurii care pot face o schimbare – sunt puţine. Încercăm, prin acest proiect, să îi facem să citească, să înţeleagă de ce e important să citim, să înţeleagă ce citesc şi să dialogheze, să pună întrebări. Cartea, filmul şi dialogul pot aduce beneficii imediate, dar, mai ales, pe termen lung”, declară organizatorii.

Dintre invitații de marcă ai evenimentului sunt scriitorul și ilustratorul Ion Andrei Puican, autorul volumului de povești Pifonul Pompiliu și Călătoria de dincolo de curcubeu, ce va fi prezent la toate întâlnirile cu cei mici, Daniel Horia, autorul volumului Epoca mea de aur – cu povești din perioada comunismului spuse ingenios și incitant prin intermediul benzii desenate, și Andreea Caleman, traducătoarea seriei Pippi Șosețica în România, care le va povesti copiilor despre activitatea de traducător, despre cele mai simpatice expresii suedeze și le va citi în premieră fragmente din următorul volum ce urmează să se lanseze din seria “Pippi Șosețica”.

🎬 Printre filmele din program sunt scurtmetraje multipremiate cum e Opinci – Cea mai bună animație românească la Animest 2019, Cel mai bun scurtmetraj de animație la TIFF Transilvania 2019.

🎬 Tot un scurtmetraj multipremiat este şi Heliu | Helium – premiat în 2014 cu Oscar pentru Cel mai bun film de scurtmetraj.

🎬 De la povestea lui Chikara, un micuț japonez care își dorește să devină luptător de sumo în ciuda faptului că e foarte emotiv, la frica de întuneric a lui Idunn (Lașul), sau problemele lui Miriam care, deși este îndemnată să poarte fustă și să se comporte ca o fetiță de vârsta ei, tot ce își dorește este să joace fotbal, toate filmele din program îi vor încânta pe cei mici, vorbindu-le despre situații cu care s-ar putea confrunta și ei într-un fel sau altul.

Miriam-2021

Mai multe despre ENKIDU cu cărţi şi filme 2022 Braşov pe pagina de Facebook Enkidu cu cărți și filme

Programul ENKIDU cu cărţi şi filme – Brașov 2022 este organizat de asociația ENKIDU, finanțat de Primăria Municipiului Brașov și realizat în parteneriat cu: Ambasada Norvegiei, Institutul Norvegian de Film, Ambasada Suediei, Institutul Cultural Suedez, Institut de Film Suedez și Ambasada Regatului Danemarcei.

CineGhid este partener media al “ENKIDU cu cărţi şi filme” 2022 Braşov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.