22-25 septembrie: VISTULA FF – Festivalul Filmului Polonez, cu intrare liberă (VIDEO)

VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ajunge şi în România

VISTULA FILM FESTIVAL – Festivalul Filmului Polonez ce promovează cultura poloneză în zeci de țări, invită spectatorii români la prima sa ediție în România, la sfârşit de septembrie, timp de patru zile.

Răspândind cultura poloneză în lume, VISTULA FF este unul dintre cele mai mari festivaluri de film din lume; promovează cultura poloneză în peste 40 de orașe din 24 țări din Europa şi Asia, pe parcursul a 10 luni ale fiecărui an. Scopul strategic al proiectului este de a promova cunoașterea realizărilor în domeniul cinematografiei poloneze și a rolului acesteia în cultura contemporană, împreună cu popularizarea repertoriului cinematografic ambițios și necomercial. VISTULA este o emblemă a culturii poloneze, creând imaginea Poloniei ca o țară modernă și deschisă dialogului intercultural.

Organizatorul VISTULA FF – Festivalul Filmului Polonez este Fundația Wspieram, iar co-organizatorul român este ABI Fundație, coordonatoare de proiect în România fiind Mirona Radu.

Prima ediție a festivalului din România va avea loc în București, la Cinema Muzeul Țăranului, unde în perioada 22-25 septembrie, vor fi prezentate opt producții poloneze. Intrarea la proiecții este liberă.

🎬 Pentru a veni în întâmpinarea așteptărilor publicului român, au fost selectate câteva dintre cele mai valoroase filme poloneze, spectatorii având ocazia să vadă atât cele mai recente titluri ale cineaștilor polonezi, prezentate în festivalurile majore de film din lume, cât și un clasic al cinematografiei poloneze, cu ocazia aniversării a 100 de ani de la nașterea remarcabilului regizor polonez Jerzy Kawalerowicz. Astfel, va fi prezentat, unul dintre cele mai importante filme ale sale, Trenul de noapte / Night Train / Pociag – o melodramă cu elemente de poveste polițistă și o distribuție excelentă.

Un bilet cumpărat pentru un loc la întâmplare într-un tren de la Varșovia la Hel leagă în mod neașteptat o tânără și un bărbat necunoscut. Marta a trecut printr-o dramă emoțională profundă. Bărbatul – doctor – nu își poate reveni după moartea unei paciente adolescente: fata murise pe masa de operație după o tentativă de sinucidere. Vestea despre o crimă care a avut loc în tren și suspiciunea că ucigașul ar fi fost unul dintre călători duc la o tentativă de linșare.

Dublu premiat la Veneţia!

🎬 O altă propunere interesantă este Alți oameni / Other People / Inni ludzie al Aleksandrei Terpinska, o poveste despre locuitorii din Varșovia implicați într-un triunghi amoros. Raper-ul aspirant Kamil începe o aventură cu Iwona, o soţie plictisită şi înstărită, având în acelaşi timp o relaţie cu Aneta, iubita lui sexy.

Câștigător al Premiului FIPRESCI la Tallinn!

🎬 Selecția VISTULA FF România include și drama Transpirație / Sweat (regia Magnus von Horn), care prezintă trei zile din viața unei antrenoare de gimnastică care este și lider motivațional. Deși are sute de mii de fani pe conturile sale de socializare online, e înconjurată de angajați loiali și e admirată de rude, ea caută adevărata intimitate. “She’s Got the Look! She’s Got the Look!” strigă Sylwia la unison pe piesa celor de la Roxette, în mașina pe care o conduce. Și, într-adevăr, Sylwia, care reușește o interpretare empatică, posedă, ca și filmul, un stil vizual impresionant. Însă dacă din poveste reiese ceva, e că oricât am încerca să ne transformăm corpul, nu va fi niciodată de ajuns. O poveste profundă despre consecințele celebrității – așa cum este înţeleasă ea astăzi.

Inclus în Selecția Oficială Cannes 2020. Selecționat la Tallinn, Rotterdam și Karlovy Vary.

🎬 În închiderea festivalului, va fi prezentat un film puternic, care invită la reflecție, Nu plâng niciodată / I Never Cry (r. Piotr Domalewski), despre o adolescentă rebelă, Ola (excelenta debutantă Zofia Stafiej), care visează la o mai mare independență în viață. Vești neașteptate și tragice din Irlanda, unde tatăl ei lucrează de ani de zile, o fac să pornească singură într-o călătorie lungă pentru a aduce trupul defunctului părinte înapoi în Polonia. Unul dintre rolurile principale remarcabile din film este jucat de actriţa română Cosmina Stratan, parţial în limba română!

Selecționat la San Sebastian.

Anul acesta, la VISTULA FF – Festivalul Filmului Polonez mai pot fi văzute şi lungmetrajele “Nu lăsa urme“, “The Amateurs“, “Socrii” şi “Filmul din apartament“.

Mai multe amănunte în secţiunea românească a site-ului FestiwalWisla.pl

Finanțator: Institutul de Film Polonez
Organizator: Fundația Wspieram
Co-organizator România: ABI Fundație
Parteneri: Muzeul Național al Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului

CineGhid este partener media al VISTULA FF – Festivalul Filmului Polonez 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *