Spania, Franța, Ungaria, Rusia, Coreea de Sud şi Senegal la Oscar Weekend 2020 (VIDEO)

Atlantics și Those Who Remained în premieră pe marile ecrane în România, la Oscar Weekend, între 17 și 19 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu

Oscar Weekend aduce anul acesta șase dintre cele 10 filme de pe lista scurtă pentru Oscarul la categoria Cel mai bun film străin, care va fi acordat în noaptea de 9 februarie în cadrul celei de-a 92-a ediții a Premiilor Academiei Americane de Film. În sfârşitul de săptămână 1719 ianuarie, la Cinema Elvira Popescu, propunerile Ungariei și Senegalului vor fi prezentate în premieră pe marele ecran în România, alături de avanpremiere ale reprezentantelor Franței și Rusiei, precum și proiecții ale filmelor din Coreea de Sud și Spania.

Cei aproximativ 6.000 de membri ai Academiei (majoritatea din SUA), reprezentând diverse ramuri ale industriei cinematografice, au fost invitați să participe în runda preliminară a procesului de votare. Cele șapte alegeri ale acestora, la care se adaugă trei filme alese de Comitetul Executiv al Academiei pentru Film străin de lungmetraj (Academy’s International Feature Film Award Executive Committee) constituie lista scurtă de filme. Dintre aceste 10 filme, cinci vor fi nominalizate luni, 13 ianuarie, pentru categoria finală, la ora 15:18 (ora României).

Șase dintre cele zece filme aflate pe lista scurtă deschisă votului membrilor Academiei Americane de Film se află în programul de anul acesta al Oscar Weekend: Parasite (regia Bong Joon-ho, Coreea de Sud), Les Miserables (r. Ladj Ly, Franța), Atlantics (r. Mati Diop, Senegal), Dolor y gloria (r. Pedro Almodovar, Spania), Those Who Remained (r. Barnabas Toth, Ungaria), Beanpole (r. Kantemir Balagov, Rusia). Biletele sunt disponibile pe Eventbook.

“Unele amintiri sunt prevestiri”, spune eroina filmului Atlantics, lungmetrajul de debut al regizoarei franco-senegaleze Mati Diop, cu care a câștigat la Cannes Marele Premiu (Grand Prix). Mati Diop vine din zona actoriei, iar Atlantics este dezvoltat dintr-un scurt film documentar pe care regizoarea l-a realizat acum 10 ani, fiind primul film regizat de o femeie de culoare care a intrat în Competiția de la Cannes. Variety scrie că filmul e ,,romantic și melancolic, în parte comentariu social și poveste cu fantome, care evocă pierderea și solidaritatea feminină”. Filmul spune povestea Adei, 17 ani, îndrăgostită de Souleiman, un tânăr muncitor în construcții, care însă a fost promisă unui alt bărbat. Într-o noapte, Souleiman părăsește țara pe mare, în speranța unui viitor mai bun. Câteva zile mai târziu, un foc distruge nunta Adei și o atmosferă misterioasă începe să se răspândească. Ada nu știe că Souleiman s-a întors. Filmul se va vedea vineri, 17 ianuarie, de la 20:30.

,,Fragilitatea emoțională a ungurilor care au supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar și-au pierdut persoanele dragi și au avut de înfruntat un viitor nesigur, este capturată cu fidelitate în filmul Those Who Remained. Acest lungmetraj intim al lui Barnabas Toth, al doilea după Camembert Rose de acum 10 ani, urmărește cu sensibilitate vulnerabilitățile și nevoile unui doctor de vârstă mijlocie și ale unei adolescente, în Budapesta, în timp ce se ajută unul pe altul să găsească adăpost și echilibru în mijlocul dezastrului fizic și emoțional”. Proiecție în premieră, duminică, 19 ianuarie, de la 17:30.

La finalul lui 2019, distribuitorul francez Le Pacte anunța peste 1,6 milioane de spectatori la debutul lui Ladj Ly, Les Miserables, în contextul protestelor din Franța (Vestele Galbene) și din multe alte țări ale lumii împotriva autorităților, întărind actualitatea subiectului și necesitatea povestirii acestuia. Les Miserables a fost recompensat cu Premiul pentru Regie la Cannes (alături de brazilianul Bacurau) și ales ulterior să reprezinte Franța la Oscar 2020, între timp fiind premiat şi cu un “Oscar european” la European Film Awards 2019!
,,Cartierul este platoul meu de filmare” a afirmat regizorul Ladj Ly, cu ocazia premierei filmului în România, în toamna anului trecut la Les Films de Cannes a Bucarest. Influențat de filme americane ca Menace to Society, New Jack City și Boyz n the Hood și de regizorii Spike Lee și Martin Scorsese, francezul a început să filmeze de unul singur, încă de la 17 ani, filme de scurtmetraj în Montfermeil, orașul unde Victor Hugo a plasat acțiunea romanului Les Miserables și unde este filmat și debutul său de lungmetraj omonim. Avanpremiera în cadrul Oscar Weekend are loc sâmbătă, 18 ianuarie, la 20:30.

De remarcat ar mai fi, apropo de Oscarurile europene – European Film Awards 2019, că Beanpole are o nominalizare, iar Dolor y gloria a fost laureat cu două trofee!

Program Oscar Weekend 2020:

Vineri, 17 ianuarie
• 18:00   Dolor y gloria / Durere și glorie | r. Pedro Almodovar (Spania) | TRAILER

• 20:30   Atlantics / Atlantique | r. Mati Diop (Senegal)

 

Sâmbătă, 18 ianuarie
• 17:30
   Parasite / Parazit | r. Bong Joon-ho (Coreea de Sud) | TRAILER

• 20:30   Les Miserables / Mizerabilii | r. Ladj Ly (Franța) | TRAILER

 

Duminică, 19 ianuarie

• 17:30    Those Who Remained | r. Barnabas Toth (Ungaria)

• 20:00   Beanpole / Dylda | r. Kantemir Balagov (Rusia)

Prețul unui bilet este de 15 lei pentru cele achiziționate până pe 16 ianuarie, și 20 lei pentru biletele achiziționate în timpul evenimentului (17-19 ianuarie 2020). Biletele sunt disponibile pe Eventbook.ro și la casieria cinematografului Elvira Popescu.

Oscar Weekend este organizat de Voodoo Films și Asociația Cinemascop, în parteneriat cu Institutul Francez din București.
Parteneri: Institutul Balassi, Independența Film
Detalii: site Oscar Weekend, Facebook Oscar Weekend

3 thoughts on “Spania, Franța, Ungaria, Rusia, Coreea de Sud şi Senegal la Oscar Weekend 2020 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *