Satiricul „Al cui câine sunt”, din 4 noiembrie

Filmul satiric Al cui câine sunt, lansat în cinematografele din România

Filmul documentar Al cui câine sunt, scris și regizat de Robert Lakatos, va fi lansat în cinematografele din România pe 4 noiembrie, fiind distribuit de microMULTILATERAL.

Al cui câine sunt / Whose Dog Am I, a avut premiera internațională la cea de-a 38-a ediție a Festivalului de Film de la Varșovia (14-23 octombrie), în secțiunea Free Spirit, dedicată producțiilor independente și inovatoare din întreaga lume.

Documentarul (TRAILER) a fost prezentat în avanpremieră națională în competiția Astra Film Sibiu, tot luna aceasta și tocmai ce a fost proiectat și în cadrul Avanpremierelor toamnei la Les Films de Cannes a Bucarest.

Al cui câine sunt este un eseu documentar satiric și vorbește despre politică într-o lume în care cetățenii sunt câinii, politicienii sunt crescătorii de câini, funcționarii sunt proprietarii, națiunile sunt rasele naționale canine, țările sunt federațiile naționale ale crescătorilor, iar forumul suprem internațional este Federația Canină Internațională. Regizorul este cel care interpretează realitatea și manipulează opinia publică.

Am vrut să fac un film pe care Caragiale și-ar dori să-l vadă”, spune regizorul Robert Lakatos. „În acest documentar satiric, ideologiile de creștere a câinilor sunt metafore pentru politicile naționale și sociale ale oamenilor”.

Regizorul filmului – membru al minorității maghiare din România (în regiunea Transilvaniei), în timp ce caută «mireasa» perfectă pentru alter-ego-ul său, un câine de rasă Kuvasz (deci, un ungur de rasă pură) – se trezește implicat în politica de creștere a câinilor. Pe parcursul poveștii, regizorul intră sub influența diferitelor ideologii, precum naționalismul (când află că rasele maghiare sunt degenerate, încearcă să salveze aceste rase de la degenerare), regionalismul (când încearcă să dezvolte o nouă rasă regională maghiară transilvăneană, ca expresie a identității sale culturale specifice), sau liberalismul (când află în urma testului său genetic că e o «persoană de rasă mixtă», deci, practic, o corcitură). Însă, este dezamăgit de toate aceste variante – așa încât eșuează ca politician canin. Dar speranța lui pentru o viață mai bună, normală și decentă nu moare niciodată și găsește mereu o idee nouă…

Al cui câine sunt vorbește cu mult umor despre probleme sociale și politice serioase.

În lungmetraj apar: Robert Lakatos, Ilona Lakatos, Gheorghe Lakatos, Artur Lakatos, Csaba-Zsolt Lokodi, Csaba Borboly, Attila Simon, Karoly Fesus, Jozsef Hodosi, dr. Peter Madaras, dr. Farkas Szentkuti, dr. Cristian Pop, dr. Ferenc Szaniszlo, dr. Lidia Szijarto, dr. Istvan Urak, Laszlo Baconyi, Mihaly Szocs, Ferenc Sara, Krisztian Havas, Csaba Hegedus, Ibolya Molnar, Beata Ban, Marta Laszlo.

Producătorii filmului sunt Rita Balogh, Ada Solomon și Alexandru Solomon. Imaginea este semnată de Attila Ban, înregistrarea sunetului de Zsofia Makkai, montajul – de Laszlo Dunai, efectele speciale de Alexandru Bojthe, iar designul de sunet – de Rudolf Varhegyi.

Al cui câine sunt, producție Other Films Ungaria și microFILM România, este finanțat de National Film Institute – Ungaria, CNC România, Media Desk – programul Creative Europe și TVR.

Robert Lakatos, născut în 1968, la Cluj-Napoca, este regizor de film și director de imagine, Conf. Univ. și locțiitor șef de catedră al Departamentului Media, secția Film, Fotografie și Media din cadrul Universității Sapientia, Universitatea Maghiară din Transilvania (Cluj-Napoca). În anul 2000, a absolvit secția de imagine a Școlii Naționale de Film din Polonia din Lodz. Pentru filmele sale, a primit mai multe premii, precum Europa Cinemas Label la Karlovy Vary 2008 sau premiul Criticii de film din Ungaria.

Al cui câine sunt va putea fi văzut începând din 4 noiembrie, la București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Europa), Craiova (Cinema Patria), Covasna (Casa Orășenească de Cultură), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Făgăraș (Casa de Cultură), Focșani (Sala Balada), Iași (Cinema Ateneu), Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex) și Timișoara (Cinema Victoria). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Joi, 3 noiembrie, ora 18:00, Al cui câine sunt va rula în avanpremieră la Casa Orășenească de Cultură Covasna.

Proiecții speciale în prezența regizorului Robert Lakatos sunt programate la ClujNapoca (2 noiembrie, ora 20:00, la Cinema Victoria; 9 noiembrie, ora 20:00, la Cinema Arta), București (3 noiembrie, ora 20:30, la Cinema Elvira Popescu).

O difuzare va avea loc și la Târgu Mureș în Sala Studio a Universității de Arte, vineri, 11 noiembrie, de la ora 19:00. Evenimentul, organizat în parteneriat cu Universitatea de Arte Târgu Mureș și Teatrul Național Târgu Mureș, va avea loc în prezența regizorului.

Sâmbătă, 12 noiembrie, de la ora 19:00, lungmetrajul va fi programat la Centrul Cultural Reduta din Brașov.

Pe 23 noiembrie, documentarul satiric revine la Sibiu, la Cinema Ion Besoiu, în cadrul ESTE Filmul de Miercuri.

Al cui câine sunt este programat la Vatra Dornei – Casa de Cultură, pe 21 decembrie, ora 18:00.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.