Comedii, drame, filme documentare, de suspans, animație, chiar și un muzical, lansări de carte, expoziție în al 16-lea an de SFM
În perioada 20–27 noiembrie 2022 va avea loc a 16–a ediție a Săptămânii Filmului Maghiar la București, unul dintre evenimentele de marcă ale Institutul Maghiar. Cinefilii bucureșteni știu și așteaptă cu nerăbdare acea săptămână din noiembrie în care pe marele ecran al Cinema Muzeul Țăranului se proiectează filme maghiare, fiind sărbătoarea artei cinematografice maghiare în capitala României.
Pe parcursul a opt zile se vor putea urmări cele mai noi creații din cinematografia maghiară, filme lansate recent, selecţionate la festivaluri internaționale de film și care nu au fost proiectate până acum în București.
Săptămâna Filmului Maghiar la București din 2022 va fi întregită și cu difuzarea unui film clasic rar din 1983, recent restaurat digital de către Arhiva Națională de Filme din Ungaria, dar și de lansarea a două cărți și vernisarea unei expoziții ce poate fi vizionată pe toată durata festivalului!
Jocul / A jatszma / The Game
2022 | regia Peter Fazakas | TRAILER | luni, 21 noiembrie, 19:00
Săptămâna Filmului Maghiar la București demarează cu premiera bucureșteană a peliculei Jocul, o incursiune interesantă în Budapesta anului 1963. În povestea cu spioni îi reîntâlnim pe Janos Kulka și Zsolt Nagy, doi dintre cei mai importanți actori ai scenelor teatrale maghiare.
*sesiune de întrebări cu regizorul
Post Mortem
2020 | r. Peter Bergendy | miercuri, 23 noiembrie, 20:00
Tot în această săptămână va fi proiectată și o raritate ca gen în Ungaria, un film de groază, cu o atmosferă specială, care apelează la elemente vizuale digitale rare în filmele maghiare. A fost propus de Ungaria pentru Premiile Oscar 2022 în categoria Cel mai bun lungmetraj internațional.
*selecţionat la Tallinn, Varșovia și Istanbul
*sesiune de întrebări cu actorul în rol principal Viktor Klem
Din câte știu / As Far as I Know
2020 | r. Nandor Lorincz, Balint Nagy | joi, 24 noiembrie, 20:00
Este una dintre peliculele realizate în cadrul Programului Incubator al Institutului Național de Film Maghiar. Acest program a fost lansat în anul 2015, cu scopul de a sprijini realizarea lungmetrajelor (minimum 70 minute) de debut. Programul oferă tinerilor regizori posibilitatea de a-și prezenta creațiile inovatoare, experimentale și, de asemenea, își propune să asigure varietatea de genuri în cinematografia maghiară.
Filmul prezintă povestea clarificării circumstanțelor unui viol, din perspectiva soțului. Din cauza mărturiilor contradictorii și a lipsei de probe, poliția nu este în măsură să facă dreptate. Soțul confuz încearcă personal să afle ce s-a întâmplat mai exact în acea noapte.
*selecţionat la Tallinn și TIFF Transilvania
Șase săptămâni / Hat het / Six Weeks
2022 | r. Noemi Veronika Szakonyi | vineri, 25 noiembrie, 20:00
Apelând la experiența ei anterioară de documentaristă, în primul său lungmetraj de ficțiune regizoarea reflectă din punct de vedere psihologic pe o temă sensibilă: adopția. O adolescentă pe cale să termine liceul, și având o situație financiară dificilă, rămâne însărcinată și decide să-și dea fiica spre adopție unui cuplu care așteaptă de ani de zile. Deși inițial crede că a luat cea mai bună decizie pentru cariera sa de jucătoare profesionistă de tenis de masă, după ce naște nu mai e la fel de sigură. Conform legii, are la dispoziție doar 6 săptămâni pentru a se răzgândi.
*selecţionat la Tallinn, Sarajevo și Varșovia
Vătămare corporală ușoară / Konnyu testi sertes / Tight Quarters
1983 | r. Gyorgy Szomjas | sâmbătă, 26 noiembrie, 18:00
S-ar putea enumera o sumedenie de pelicule memorabile care de-a lungul timpului au ținut cinematografia maghiară în topul mondial. Arhivele Maghiare de Film, prin programul de digitalizare, restaurează an de an tot mai multe filme din această categorie, care sunt incluse de obicei în programul Săptămânii Filmului Maghiar. În acest an, drama lui Gyorgy Szomjas realizată în stil documentarist, în care interpretarea lui Karoly Eperjes este poate cea mai relevantă din cariera sa de până acum.
*selecţionat la Festivalul Internațional de Film de la Berlin
Fii tăticul meu / Szia eletem / Daddy and Other Wolves
2022 | r. Csaba Vekes, Gabor Rohonyi | duminică, 27 noiembrie, 17:00
În ultima zi a SFM 2022, va fi proiectată comedia regizată de tandemul Vekes-Rohonyi, o poveste îmbogățită cu elemente fantastice despre devenirea ca părinte. Viața unui scriitor aflat în lipsă de inspirație este dată peste cap atunci când fiul său, de care nu știa până atunci, intră în viața lui.
*sesiune de întrebări cu co-regizorul și actorul Csaba Vekes
Arcușorii și… fie-ce-o-fi / A kuflik es az Akarmi
2021 | r. Kristof Jurik | TRAILER | sâmbătă, 26 noiembrie, 16:00
Un film de animație ce se bazează pe îndrăgita serie de cărți pentru copii scrisă de Andras Daniel. Din el, cei mici și cei mari pot afla, printre altele, ce e de făcut când ni se distorsionează umbra sau cum arată un anotimp nou-nouț, prin intermediul celor șapte kufli.
*subtitrat în limba română
Scurtmetraje
84′ | joi, 24 noiembrie, 18:00
În selecția de scurtmetraje sunt incluse filme cu conținut diferit: Triunghi este o dramă pseudo-documentară care cercetează teritoriile întunecate ale minții umane. Povestea polițistă intitulată 1939, regizată de tandemul Magyari-Benko, permite pătrunderea într-o societate aflată la marginea unui cataclism și divizată până la infinit. În suspansul La pândă, doi oameni sunt la vânătoare și văd povestea prin prisma lor, printr-un binoclu vânătoresc. Clima e un SF în care nici măcar inteligența artificială profesionistă nu le ușurează tinerilor alegerea de partener.
*sesiune de întrebări
Ușa din spate a socialismului / Rear Entrance to Socialism
2022 | r. Laszlo Csibi | vineri, 25 noiembrie, 18:00
Un film documentar cu tematică legată de Transilvania: Laszlo Csibi (realizatorul extraordinarului Nussbaum 95736) evocă epoca cenzurii prin intermediul întâmplărilor transformate uneori în anecdotă, din mass-media românească, în special în cea de limba maghiară, de până la schimbarea regimului din 1989. Bazându-se pe istorisiri personale, amintiri și întâmplări, filmul descrie și analizează situații în care oamenii au experimentat (auto)cenzura în contextul „Epocii de Aur” ceaușiste.
*selecţionat la Astra Film Sibiu
*sesiune de întrebări cu regizorul
• Deschiderea de luni a Săptămânii Filmului Maghiar 2022 este precedată și anul acesta de două evenimente desfășurate duminică, în ziua 0 a festivalului, găzduite de Institutul Maghiar (str. Gina Patrichi nr. 8): expoziția Perspectivă largă – 120 de ani de cinematografie maghiară, o prezentare ambulantă a grandioasei expoziții omonime din 2021 de la Muzeul Ludwig din Budapesta, despre cei 120 de ani ai industriei maghiare de film. Expoziția prezintă o imagine amplă a trecutului și prezentului artei și industriei cinematografice maghiare, de la nașterea acestei arte în spațiul cultural maghiar și apariția filmului sonor, până la creațiile contemporane. Sunt evidențiați marii maeștri maghiari ai celei de-a șapte arte, dar și creațiile ei importante, cu momente din viața unor cineaști maghiari sau cu rădăcini maghiare, care au avut o carieră de succes pe plan internațional și și-au pus amprenta pe industria cinematografiei mondiale.
Loialitate eternă / Orok huseg
2022 | r. Marcell Ivanyi | duminică, 20 noiembrie, 19:00
După vernisarea expoziției, este proiectat un teatru-film istoric muzical a cărui muzică a fost scrisă de compozitorul timișorean Tibor Cari, conform ideii lui Attila Dolhai, solist al Teatrului de Operetă din Budapesta. Muzicalul regizat de Marcell Ivanyi, deținător al prestigiosului Palme d’Or, are la bază o autobiografie ce poate fi considerată și document de epocă: este vorba despre o familie de intelectuali timișoreni care, deși marginalizați, își păstrează umanismul.
*intrarea liberă
*sesiune de întrebări cu compozitorul
• În cadrul Săptămânii Filmului Maghiar 2022 este comemorat, la 150 de ani de la nașterea sa, Jeno Janovics, tatăl cinematografiei clujene, prin prezentarea a două volume despre activitatea sa de regizor, director de teatru și antreprenor în cinematografie: o monografie în limba maghiară intitulată Janovics Jeno palyakepe. Egy elet a magyar kultura szolgalataban: a szinpadtol a mozivaszonig (red. Balint Zagoni și Tamas Kollarik), precum și cartea Janovics. Cineast în generația 1900, un volum în limba română al cărui autor este Delia Enyedi, profesor la Departamentul de Film și Mass-media al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
La SFM 2022 mai pot fi văzute și filmele Ochiul Parisului – Brassai, Katinka, Dulcele amar, Evacuarea și Crăciunul.
Săptămâna Filmului Maghiar se desfășoară astfel și anul acesta la Cinema Muzeul Țăranului (str. Monetăriei nr. 3), respectiv la Institutul Maghiar București. Filmele sunt subtitrate în limba română. Biletele pentru proiecţiile care au loc la Cinema Muzeul Țăranului pot fi procurate online de pe Eventbook.ro. Intrarea este liberă la proiecţiile şi evenimentele care au loc la Institutul Maghiar.
Programul complet al celei de-a 16-a ediții a Săptămânii Filmului Maghiar la București îl puteți consulta pe site-ul Institutului Maghiar din București.
CineGhid este partener media al Săptămânii Filmului Maghiar 2022.