Robert Redford – filmul de retragere & Diane – produs de Scorsese, la AIFF 2019 (VIDEO)

Robert Redford se retrage, Paul Schrader revine – pe ecranele American Independent Film Festival 2019

Paul Schrader, David Lowery și Kent Jones sunt trei dintre regizorii ale căror filme vor fi proiectate în premieră în România în cadrul American Independent Film Festival. Ediția a 3-a a festivalului va avea loc între 12 și 18 aprilie, la CinemaPRO și Cinema Muzeul Țăranului din București, iar biletele vor fi disponibile în curând pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

· Robert Redford, Cassey Affleck, Danny Glover și Sissy Spacek sunt doar câțiva din actorii de pe afișul comediei biografice The Old Man & the Gun, în regia lui David Lowery, care va putea fi văzută în premieră în cadrul festivalului. Inspirat dintr-un caz real, filmul îl are în centru pe Forrest Tucker (R. Redford), care la 70 de ani reușește o evadare spectaculoasă din închisoarea San Quentin, comițând jafuri care amețesc autoritățile și încântă publicul. Când nu e singur, Forrest jefuiește alături de gașca sa de răufăcători formată din Teddy și Waller. În urmărirea lui Tucker sunt angrenați detectivul John Hunt, care devine fascinat de devotamentul și amprenta personală a lui Tucker asupra jafurilor, și Jewel (S. Spacek), care-l iubește în ciuda tuturor celor comise.

Robert Redford și-a anunțat retragerea din actorie, odată cu rolul din acest film, la vârsta de 82 de ani. Pe pelicula de 16 mm pe care este filmat The Old Man & the Gun, Redford își dezlănțuie forțele unei cariere marcate de șarm și naturalețe, alături de Sissy Spacek, în dialoguri „pline de magie” (RogerEbert.com). Este genul acela de film care oferă o replica frazei: „Nu se mai fac filme ca pe vremuri”.

Robert Redford a fost nominalizat pentru acest rol la Globurile de Aur din ianuarie! Filmul a fost selectionat la Toronto.

· Nominalizat anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun scenariu original, First Reformed marchează revenirea spectaculoasă a unuia dintre autorii esențiali ai cinema-ului american – Paul Schrader. După filme care au marcat istoria cinema-ului ca Taxi Driver (1976) sau Raging Bull (1980), ambele scrise de Schrader și regizate de Scorsese, First Reformed  îl aduce pe marele ecran pe Ethan Hawke în rolul preotului Toller, cu o interpretare considerată „revelația anului” (The New York Times).

Toller, un fost soldat torturat de pierderea fiului său, este pastorul unei biserici mici. Personajul lui Hawke trece printr-o criză spirituală adâncită de apariția în viața sa a unui cuplu – Mary și soțul ei, Michael, activist de mediu radical. Consumat de gândurile că lumea este distrusă de marile afaceri și descoperind complicitatea bisericii alături de corporații lipsite de scrupule, Toller pornește într-o aventură periculoasă în speranța că va putea să își recapete credința și scopul misiunii sale – să repare răul făcut atâtor oameni.

Decizia regizorului de a scrie și regiza First Reformed a fost inspirată de vizionarea filmului Ida, de Pawel Pawlikowski. „Când l-am întâlnit pe Pawel, mi-am zis: poate e momentul să faci acel film pe care ai jurat că nu o să-l faci vreodată (…)” spunea Paul Schrader pentru Variety. Filmul în mod intenționat „face trimitere la monumentala operă anterioară, Taxi Driver, atât prin paticularitățile de scenariu”, cât și prin cele tematice, notează The Guardian.

Proiecția în premieră a First Reformed, de pe 13 aprilie de la Cinema Muzeul Țăranului, va fi urmată de un dialog în direct prin Skype cu regizorul Paul Schrader, o adevărată legendă a cinemaului independent american!

First Reformed a avut premiera mondială în competiția oficială a Festivalului de la Veneția. La Independent Spirit Awards 2019, Ethan Hawke a fost laureat ca fiind cel mai bun actor. Filmul a mai fost selectionat si la Toronto, Locarno şi Rotterdam.

· American Independent Film Festival va prezenta în premieră în România și primul lungmetraj de ficțiune regizat de Kent Jones, critic de film și directorul Festivalului de Film de la New York, unul dintre invitații speciali care ne-au vizitat în 2018, la București. Produs de Martin Scorsese, Diane a primit anul trecut cea mai importantă distincție a Festivalului de la Tribeca – premiul pentru Cel mai bun film – dar și premiile pentru scenariu și imagine.

Diane (Mary Kay Place) trăiește singură în Massachusetts și, după o viață în care i-a pus întotdeauna pe ceilalți pe primul loc, se vede nevoită să-și analizeze propria identitate și să se confrunte cu amintiri pe care mai degrabă ar vrea să le uite.

„De când eram mic, voiam să fac un film despre lumea mătușilor, a unchilor și a verișorilor mei” declara Kent Jones pentru Variety, la câștigarea Marelui Premiu la Tribeca. Mary Kay Place oferă o interpretare puternică și subtilă în rolul Dianei.

Proiecția în premieră a filmului, din 14 aprilie de la CinemaPRO, va fi urmată de o sesiune de întrebări în direct cu regizorul Kent Jones, via Skype.

Diane a fost selectionat si la cea mai recenta editie a Festivalului de Film de la Locarno!

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival. Biletele vor fi disponibile pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Toate încasările American Independent Film Festival | ediția a 3-a vor fi donate către Casa Share, proiect umanitar ce va contribui la terminarea construcției Casa Share nr. 20 și la construcția unui Centru de Zi pentru educarea copiilor care provin din familii care trăiesc la limita subzistenței și cu posibilități financiare foarte reduse!

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul CNC.
Mașina oficială: BMW
Parteneri: Camera de Comerț Americană în România – AmCham România, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Voodoo Films, Eventbook
Partener de comunicare: PiArt Vision
CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *