Pai, cum altfel?! | Cronica “Charleston” (VIDEO)

Charleston! Pai, cum altfel?! Mai mult sau mai puțin.”

O poveste complexa in cheie comica despre prietenie, compasiune si umanitate. Relatii, amanţi, actori preferati si pesti eliberati.

Muzica buna si lume buna… intelectuala. Scenariu cu atentie la detalii, pana si la pauzele din dialoguri:

„Eu… bună seara… eu… mă numesc… am venit… sunt… pentru că… aș fi vrut…”

Secvente autoreferenţiale, dar si un omagiu adus cinemaului, in general (unde se vede dragostea de cinema, ca fost critic de film a lui Andrei Creţulescu), celui italian, chiar american, cat si, de ce nu, celui indian (sau asiatic — poate involuntar, sau cel putin o ironie filmică): un dans la dublu – o scena memorabila de revazut pentru totdeauna. Doar nu degeaba titlul de Charleston se revendica mai ales din sfere… melodioase. Pai, cum altfel?!

Iata si o parte din scena de dans, de care aminteam mai sus:

De 10 puncte e si Bucureştiul, un personaj in sine, prezentat intr-o nota echilibrata, cu partile luminoase, dar si cu ceva tuşe întunecate mai ales de catre vulturii de patrimoniu, fie el si cultural. Si tot de 10 puncte e scena vizitei la foştii socri, dar si cea de la cinema!

Poate ca scurte secvenţe ca reparatia din casa (mai precis finalul ei, exact dupa iesirea celor doi “amici” din decor) dirijata de mama vaduvului Alexandru, sau vizita la frizer puteau foarte bine sa lipseasca — desi ultima justificata de regizor ca fiind importanta pentru el, din prisma intamplarilor acumulate la nivel personal — insa toate acestea nu inseamna decat o economie de doar 5-7 minute pentru intregul film, care sta in rest foarte foarte bine.

Ceea ce ne îndreptăţeşte sa spunem ca e cel mai important debut in lungmetraj de ficţiune din ultimul an de zile, plus cel mai bun film românesc din aceasta prima jumatate de 2018! Pai, cum altfel?!

Charleston (2017)
Distributie: Șerban Pavlu, Radu Iacoban, Ana Ularu, Victor Rebengiuc, Ana Ciontea, Claudiu Dumitru, Emilian Oprea, Sergiu Costache, Alina Berzunțeanu
Scenografie: Mălina Ionescu
Regizor – scenarist – producător: Andrei Creţulescu
Nota noastră: 8/10

2 thoughts on “Pai, cum altfel?! | Cronica “Charleston” (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *