One World Romania 2022 | Recomandari 13-31 mai (VIDEO)

Ecologie, dar și conflictul ruso-ucrainean, la 15 ani de One World România

One World România – Festival Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului – își va desfășura ediția din 2022 în perioada 13-31 mai: prima parte va avea loc fizic, la București, între și 13 și 22 mai, la Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Eforie, ArCuB, MNAR, Centrul Ceh, Teatrelli Creart și unteatru.

Dacă ratați unele dintre filme sau nu puteţi fi în București în perioada desfășurării festivalului, veți avea ocazia să recuperați o parte importantă a selecției, în mediul online, disponibilă în toată țara, între 23 și 31 ma 2022.

Selecția de filme OWR 15 surprinde complexitatea mediului natural și este gândită ca un ecosistem în sine la o scară mai mică, secțiunile dezvoltându-se ca niște ramuri care cresc din același trunchi și care doar împreună formează un întreg. Mai pe scurt, ecologia minții și cum se reflectă ea în ecologia mediului, a solului!

Prin selecția de filme documentare și evenimentele care le acompaniază, dorim ca în această ediție să contribuim la dezvoltarea unui trai mai blând, în armonie cu noi înșine și cu natura din care facem parte. Celebrăm diversitatea și dreptul la existență al tuturor formelor de viață, pentru că la nivel fundamental cu toții suntem același lucru: viață Monica Stan, directorul artistic al festivalului.

Seria de vizualuri, semnată şi în acest an de Maria Drăghici, este realizată cu ajutorul proiectului Arhiva Activă.

Si pentru ca sunt peste 70 de filme incluse în festival, pentru o alegere mai uşoara, iata o selectie totala de 15 titluri pe care vi le recomandăm, plus un eveniment special și o piesă de teatru:

🎬 Amintiri de pe Frontul de Est / Memories from the Eastern Front (2022 | regia Radu Jude, Adrian Cioflâncă)
(sambata, 14 mai, ora 16:30) Eforie

Se pare că trecutul e îndărătnic și refuză să ne dea pace, asta apropo de istoria ascunsă sub covor de anii de negaționism intens. De la începutul celui de-Al Doilea Război Mondial, Regimentul de Roșiori al Armatei Române a păstrat niște însemnări legate de operațiuni militare. Din dare de seamă pur personală, jurnalul devine o cronică precisă a câtorva micro-momente din Războiul Mare, o cronică a capturării și uciderii evreilor pe această fâșie de pământ de dincolo și dinspre Prut. Povestea ostilităților de pe Frontul de Est: parcursul Regimentului 6 al Armatei Române în anii de război 1941 și 1942 — România se aliase cu Germania nazistă pentru a lupta împotriva Armatei Sovietice.

*în competiţie în februarie la Berlinale, în cursa pentru Ursul de Aur

🎬 Babi Yar. Context (2021 | r. Sergei Loznitsa)
(sambata, 14 mai, 18:00) Eforie

Fantomele neștiute ale istoriei, posibile reflecții din trecut, venite să-și facă în sfârșit dreptate: final de septembrie 1941. O unitate specială a armatei naziste ucide prin împuşcare, în râpa Babi Yar din apropierea Kievului, 33 771 de evrei, fără nicio împotrivire din partea populaţiei locale! Cu ajutorul imaginilor de arhivă, filmul reconstruieşte şi aproximează vizual contextul acestei tragedii, dar şi ocupaţia nazistă în Ucraina, pe durata deceniului următor.

*laureat la cea mai recentă ediție de Cannes cu Premiul special al Juriului L’OEil d’Or pentru filme documentare
*nominalizat la cele mai recente “Oscaruri europene” – premiile Academiei Europene de Film, selecționat la Karlovy Vary

🎬 The Country / Krai / Țara (2021 | r. Aleksey Lapin)
(sambata, 14 mai, 20:30) Elvira Popescu

Lapin, cineast de origine rusă care trăiește și lucrează în Europa de Vest, se întoarce în satul bunicilor săi de lângă granița cu Ucraina, unde și-a petrecut verile copilăriei, pentru a-și realiza primul lungmetraj. Pornind de la pretextul realizării unei distribuții pentru un film de epocă, echipa de filmare se inserează în viața molcomă a satului, provocând o mică comoție printre locuitori: tineri și mai puțin tineri, actori amatori sau novici desăvârșiți, elevi, șomeri sau agricultori, toți devin parte din film numai și prin simplul fapt că privesc pentru o clipă drept în cameră.

*directorul de imagine al filmului este Adrian Câmpean, fiul unui imigrant de origine română, iar asistenta de regie Claudia Joldes este de origine română
*selecţionat la DOK Leipzig

Biodiversitate în Parcul Natural Văcărești (2022)
(duminica, 15 mai, 18:30) Delta Văcărești

Natura este o componentă majoră a infrastructurii urbane, care are rol esenţial în optimizarea calităţii vieţii oamenilor și care facilitează accesul populaţiei la recreere sănătoasă şi educaţie ecologică.” Aceasta este viziunea sub care a fost creat și declarat Parcul Natural Văcărești. Pornind de la aceeași viziune, OWR ne invită într-un tur ghidat în care să explorăm biodiversitatea Deltei din mijlocul Bucureștiului!

*participarea la acest eveniment nu necesită înscriere

🎬 Courage / Curaj (2021 | r. Aliaksei Paluyan)
(luni, 16 mai, 20:00) ArCuB + online

Acum 15 ani, Maryna, Pavel și Denis au părăsit Teatrul de Stat din Minsk și s-au alăturat nou-înființatului Teatru Liber din Belarus. Repetițiile și spectacolele au loc în secret, iar regizorul participă prin Skype din exil. Resursele sunt puține, subiectele – explozive; nesupunerea civică devine un imperativ moral. Piesa la care lucrează e despre o viață plină de privațiuni și politicieni de opoziție care „au dispărut” – practic, e despre privarea de adevăr. Oricine îndrăznește să critice regimul riscă inclusiv moartea. De aceea, Denis alege conștient să trădeze arta, renunțând la actorie, pentru a-și proteja familia. Doar că lucrurile s-au degradat până într-acolo încât și cei care doar observă riscă totul. Pentru că a observa înseamnă a ști. Filmul e construit în jurul protestelor extrem de violente din Belarus din vara lui 2020, când dictatorul Alexander Lukashenko a fost „reales”, iar Svetlana Tikhanovskaya, lidera opoziției, a fost forțată să plece din țară. Maryna, Pavel și Denis ies și ei în stradă și protestează cum știu mai bine – prin teatru, în timp ce sute de oameni sunt arestați abuziv.

*selecţionat la Berlinale, CPH:DOX, Visions du Reel și IDFA

🎬 From the Wild Sea / Din marea sălbatică (2021 | r. Robin Petre)
(marti, 17 mai, 18:00) Eforie

Foci rănite, stresate, care trebuie hrănite cu sonda de echipa de biologi marini. Lebede chinuite să facă o baie cu spumă, pentru că doar așa poate fi dat jos petrolul care aproape le-a omorât. O balenă eșuată pe coasta Irlandei, care moare încet nu atât din cauza rănilor, cât strivită de propria greutate. Animale care mor din cauza sârmelor de plastic pe care le înghit. Animalele nu pot vorbi, dar scot sunete, se zbat îndelung – inclusiv ajutorul pe care-l primesc e o formă de stres – și ne privesc adânc în ochi. O privire care te urmărește mult după ce ai ieșit din sala de cinema.

*selecţionat la Berlinale, Sarajevo, CPH:DOX, Doclisboa și Ji.hlava

🎬 Chermet / Beaumonde Scrapping (2020 | r. Nikolay N. Viktorov)
(marti, 17 mai, 20:30) Elvira Popescu

Nu toți tiranii ajung să dețină puterea necesară pentru a dicta soarta unor nații și a impune (noi) narațiuni istorice; cei mai mulți dintre ei își consumă violența în cercul lor restrâns. Un astfel de tiran fără glorie este Ilya, un tânăr hotărât să facă bani din piatră seacă în nordul îndepărtat al Rusiei. În perorațiile dezlânate pe care le ține în fața camerei, amestecă trecutul glorios al nației sub conducerea lui Stalin cu amintiri din propriul lui trecut, marcat de bătăile crunte ale tatălui. Traficul său mărunt cu fier vechi capătă accente de calvar al lui Sisif, atât pentru el cât și pentru partenerii săi, pe care îi tratează cu brutalitate și sadism.

🎬 Limiar / Threshold / Pragul (2020 | r. Coraci Ruiz)
(miercuri, 18 mai, 18:00) ArCuB + online

Folosind imagini de arhivă, filmul reprezintă intersecția viziunilor a 3 generații: bunica, mama și adolescentul, care se găsește în mijlocul unei crize de identitate. Într-o încercare de a înțelege transformările interioare ale copilului, cineasta braziliană Coraci Ruiz și mama ei, două feministe convinse, reflectează prin prisma tinereții lor, raportându-se la procesul lor de maturizare și de acceptare. Filmul se dezvăluie ca o poezie de dragoste necondiționată și respect pentru deciziile celuilalt, chiar și atunci când acestea nu sunt perfect înțelese.

Tot cei minunat în lume (2017 | r. Nicolae Constantin Tănase | 90′)
(miercuri, 18 mai, 20:00) unteatrubilete

Spectacol de teatru de Duncan Macmillan și Jonny Donahoe, cu Denisa Nicolae în distribuție.
Tu ce ai pune pe listă dacă ar fi să te gândești la o serie de lucruri minunate pentru care viața merită trăită? Un lucru mic, un lucru mare, un lucru simplu sau complex. O listă cu tot ce-i minunat în lume. Și o poveste a fetiței care încearcă să își determine mama să vadă lumea prin ochii ei și care ajunge să descopere un milion de motive pentru care viața este minunată!

*acord parental pt. copiii sub 12 ani

🎬 Idyll / Idilă (2020 | r. Tatyana Lushnikova)
(miercuri, 18 mai, 20:30) Elvira Popescu

În lumina actualului conflict militar din Ucraina, delirul războinic al protagonistului, cu care începe filmul, este o introducere cu atât mai brutală în mentalitatea încleiată de propagandă și de panslavism găunos a unui luptător rus. Urmează o elipsă de 3 ani, în urma căreia decorul se schimbă: de la un câmp de luptă trecem la o mânăstire, iar în locul fanaticului descoperim un om vulnerabil și rătăcit, și mai apoi un suflet poetic care-și examinează lucid impulsurile, sentimentele și neputințele. Frânturile de existență suprinse îl zugrăvesc pe Valera ca pe un fel de înțelept al comunității rurale în care trăiește, ce privește la agitația celorlalți cu o resemnare îndulcită de afecțiune. Ura și violența nu sunt definitorii pentru Valera, ci sunt doar manifestări extreme ale unor sentimente care traversează întreaga comunitate, de la bețivul satului la femeile care trebăluiesc în preajma mânăstirii.

*selecţionat la Doclisboa

🎬 The Earth Is Blue as an Orange / Pământul este albastru ca o portocală (2020 | r. Iryna Tsilyk)
(joi, 19 mai, ora 18:00) Cinema Muzeul Țăranului

Mamă singură, ucraineanca Anna are 4 copii și, împreună cu aceştia, se concentrează ca fiica ei să intre la Facultatea de film – un eveniment major în viața familiei, dar care devine neînsemnat când este replasat în contextul mai larg al existenței lor, anume faptul că trăiesc în Donbas-ul puternic răscolit de războiul început în 2014.

*premiat la Sundance
*selecționat la Berlinale
*selecţionat la aceleași “Oscaruri europene” – premiile Academiei Europene de Film

🎬 A Night of Knowing Nothing / O noapte de neștiință (2021 | r. Payal Kapadia)
(joi, 19 mai, 18:00) Elvira Popescu + online

Îmbinând ficțiunea cu vise, amintiri, fantezii și anxietăți personale, filmul trasează contururile unei povești de dragoste imposibile, desfășurate pe fundalul mișcărilor studențești de protest din India zilelor noastre. ,,Un portret viu al revoltei și opresiunii, al iubirii și durerii și al gândirii filozofice amenințate de agenda naționalistă’’ (IndieWire), debutul în lungmetraj al regizoarei Payal Kapadia este o subtilă critică la adresa societății indiene marcate de inegalitatea sistemului castelor, de prejudecăți rasiale și de agenda naționalistă a celor aflați la putere: filmul urmărește printre altele protestele și greva foamei inițiate în 2015 de către un grup de studenți, drept răspuns la numirea unui hindus naționalist la conducerea universității lor. Studenții protestează împotriva atacului guvernului la adresa educației publice și împotriva discriminării și a persecuției minorității musulmane și a castei așa-zis inferioare a daliților. Protestele violente au o asemănare izbitoare cu cele globale din 1968.

*distins cu premiul L’OEil d’Or pentru cel mai bun film documentar la Cannes 2021
*laureat la Toronto, IDFA și Mar del Plata
*selecţionat la Ji.hlava, DOK Leipzig și BIEFF București

🎬 Ushiku (2021 | r. Thomas Ash)
(vineri, 20 mai, 18:00) ArCuB + online

Un centru de refugiați din Japonia, o țară rareori asociată cu chestiunile migratorii, dar cu o politică de azil extrem de dură și slab mediatizată, în spatele căreia se ascund încălcări majore ale drepturilor omului. Filmul e alcătuit din materiale filmate cu camera ascunsă, care oferă o altă față – nu mai puțin crudă – sorții exilaților de pretutindeni: un adevărat labirint kafkian al unei administrații surde și mute, în meandrele căreia indivizii riscă să-și piardă identitatea.

🎬 Flee / Evadare (2021 | r. Jonas Poher Rasmussen)
(vineri, 20 mai, 20:30) Eforie

Pentru că descrie experienţa de refugiat cu ajutorul unei animaţii vii, pelicula forţează graniţele filmului documentar ca să ne prezinte o călătorie către autodescoperire. Potrivit Sydney Morning Herald, filmul izbuteşte o realizare remarcabilă: „abordează un subiect dificil şi-l spune într-o manieră foarte captivantă”. „Uneori, un film este atât de puternic, încât te trezeşti spunându-le tuturor să se ducă să-l vadă. E exact ce am simţit să fac după proiecţie”, scrie şi The Jerusalem Post. Pentru Amin, libertatea și fericirea sunt bunuri fragile și alunecoase, imposibil de păstrat intacte fără un efort considerabil. După un plonjeu într-o copilărie fericită în spațiul acum pierdut al Afganistanului natal, Amin își începe povestea care l-a scos din vis pentru a-l arunca în realitatea neagră a războiului, trăgând după sine tot șirul de dezastre ce a urmat.

*laureat cu 3 “Oscaruri europene” la cea mai recentă ediție de a premiilor Academiei Europene de Film
*3 nominalizări la premiile Oscar din luna martie și 2 nominalizări BAFTA

*finalist al Premiilor LUX 2022
*marele câștigător al celei mai recente ediții a Annecy și p
remiat la Sundance și Visions du Reel
*selecţionat la Toronto, Karlovy Vary, DOK Leipzig, Tallinn și IDFA

🎬 Retour a Reims (Fragments) (2021 | r. Jean-Gabriel Periot)
(sambata, 21 mai, 18:30) Elvira Popescu

Arhivele muncitorești ale ultimului secol în Franța, începând cu momentul în care acestea, grație progresului tehnic, au devenit filmabile, și încheind chiar în buza actualității. Interiorul mediului muncitoresc familial, printr-un ambițios gest de cineast-arheolog, rezistența proletară din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial și revoltele din Mai ’68, noile cartiere de locuințe sociale și recenta mișcare a Vestelor Galbene.

*narat de cunoscuta actriță Adele Haenel, star al cinematografiei franceze și europene
*selecţionat la Cannes, San Sebastian, Ji.hlava și IDFA

🎬 Același vis / The Same Dream (2021 | r. Vlad Petri)
(duminica, 22 mai, 15:00) Cinema Muzeul Țăranului

Prin alternarea a două perspective din două lumi diferite, una din România și cealaltă din Afganistan, destinele unui soldat român și ale unui copil afgan se intersectează, într-un film care suprapune imaginile reci și înfricoșătoare ale războiului cu cele calde ale universului familiar, de acasă.

*premiat la Sarajevo
*selecţionat la TIFF Transilvania, BIEFF București și Les Films de Cannes

🎬 Nanu Tudor / My Uncle Tudor (2021 | r. Olga Lucovnicova)
(marti, 17 mai, 18:00) ArCuB

După 20 de ani de tăcere de la o experiență personală șocantă, cineasta Olga Lucovnicova se întoarce în locurile în care și-a petrecut primii ani de viață, în Republica Moldova, pentru a-l confrunta pe unchiul care a traumatizat-o în copilărie. Extrem de curajos și cu adevărat remarcabil, filmul ei conturează o oglindă a societății bolnave în care agresorii scapă nepedepsiți.

*câștigătorul Ursului de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la Berlinale 2021
*cel mai bun scurtmetraj european la cele mai recente “Oscaruri europene” – premiile Academiei Europene de Film
*selecţionat la San Sebastian, Astra Film Sibiu și Les Films de Cannes

Programul integral OWR 2022 il puteti consulta AICI. Biletele pot fi procurate online pe Eventbook.ro, iar informatii despre ofertele speciale, abonamente si locaţii puteti afla de pe site-ul festivalului One World.

ORGANIZATOR: Asociația One World Romania
SPONSOR PRINCIPAL: Kaufland
SUSŢINUT DE: Raiffeisen Bank
ASIGURĂTOR OFICIAL: Groupama

PARTENER PRINCIPAL: Programul “Statul de Drept Europa de Sud Est” al Fundației Konrad Adenauer
SPONSORI: Aqua Carpatica, Domeniile Sâmburești, Absolut
CU SPRIJINUL: AFCN, Ministerul Culturii, UNHCR – Agenția ONU pentru Refugiați, Reprezentanța Comisiei Europene în România, DACIN-SARA, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, PMB, UCIN
PARTENERI CULTURALI: Ambasada Franței în România, Institutul Francez din București, Goethe-Institut București, Centrul Ceh București, Ambasada Republicii Cehe la București, Ambasada Regatului Țărilor de Jos în România, Forumul Cultural Austriac, Ambasada Elveției în România, Ambasada Statului Palestina, Centrul Cultural Palestinian “Mahmoud Darwish”, Festivalul Filmului Palestinian, Institutul Polonez din București, Delegația Generală Valonia-Bruxelles la București, Ambasada Suediei, Ambasada Spaniei în România, Festivalul SUPER, KineDok, Ambasada Republicii Libaneze în România, ICR, PRISMA Film, ArCuB, MȚR, MNAR, UiPath Foundation
Proiect cultural finanțat de: Ambasada Olandei, Ministerul Culturii
PARTENER LOGISTIC: DHL
PARTENER DE MOBILITATE: Black Cab
MAȘINA FESTIVALULUI: SPARK
PARTENER DIGITAL: Canopy

PARTENER DE MONITORIZARE: mediaTRUST
Festivalul a fost fondat în 2008 de: Centrul Ceh București

One thought on “One World Romania 2022 | Recomandari 13-31 mai (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.