One World Romania 2018 | Recomandari 16-22 martie (VIDEO)

One World Romania 11. 16-25 martie. Peste 70 de documentare. 180 de proiecții în 8 locații. Peste 100 de invitați

Cea de-a 11-a ediție a Festivalului Internațional de Documentar și Drepturile Omului One World Romania (OWR) are loc între 16 și 25 martie 2018 la București. Sediul central al OWR 11 va fi organizat la ArCuB Gabroveni, unde vor avea loc mai multe evenimente speciale, în completarea proiecțiilor din Sala Mare.

Ca în fiecare an, și filmele celei de-a 11-a ediții sunt împărțite în mai multe secțiuni, pe diverse teme, care vor beneficia atât de proiecții urmate de dezbateri cu realizatorii și cu invitații speciali, cât și de evenimente conexe bazate pe formate diferite.

Spotul oficial de promovare a celei de-a 11-a ediții OWR este realizat de Alexandru Solomon și o are în centru pe Alina Șerban, actriță și regizoare:

Biletele pot fi procurate online de AICI, iar informatii despre ofertele speciale, abonamente si locatii puteti afla de pe site-ul OneWorld.ro.

Si pentru ca sunt peste 70 de filme incluse in festival, iata si prima parte dintr-o selectie totala de 20 de titluri pe care vi le recomandam, a doua parte urmand sa se regaseasca intr-un alt articol.

Recomandari (I) OWR 2018:

Antonio e Catarina / Antonio și Catarina
“O tânără realizatoare filmează. Cel din fața camerei are aproape 70 de ani. Suntem, probabil, la Lisabona, dar filmul nu părăsește niciodată micul apartament al lui Antonio. Regizoarea vine și pleacă din viața lui Antonio, în decurs de 3 ani.”

Filmul castigator al Festivalului de la Locarno, la sectiunea scurtmetraje – Pardino d’Oro, regizat de Cristina Haneș!
Atentie, are o singura proiectie anul acesta la OWR!

Pavlensky – Man and Might / Pavlenski – om și voință
“E greu să reziști aurei senzaționaliste care însoțește biografia artistică a unui personaj precum Petr Pavlenski, devenit celebru pentru intensitatea actiunilor lui puternic politice, de la coaserea buzelor la țintuirea în cuie a organelor genitale pe caldarâmul Pieței Roșii. Chiar dacă radicalitatea acțiunilor mai recente ale artistului auto-exilat în Franța l-a transformat într-un personaj controversat, gesturile sale gândite ca parte a unui dialog constant cu puterea rămân o lecție de curaj și libertate interioară. Corpul lui gol, învăluit în sârmă ghimpată, vorbește despre puterea fragilității asumate a individului decis să nu cedeze în confruntarea cu sistemul.”
(film nerecomandat minorilor)

Petr Pavlenski, oponent deschis al lui Putin, este in prezent, ca o ironie a sortii, in inchisoare in Franta, pentru manifestari anarhiste similare celor din Rusia.

Karl Marx City
“Petra Epperlein a crescut în Chemnitz, un oraș care pentru câteva decenii a fost rebotezat în noua credință a Republicii Democrate Germane: Karl Marx Stadt. Un fel de Oz socialist, orașul ar fi trebuit să fie un exemplu de eficiență și prosperitate egalitară. Pentru Epperlein, co-regizoarea filmului, a fost – simplu și evocator – orașul copilăriei. Suprafața paradisiacă a vieții din Karl Marx Stadt a fost spartă de sinuciderea tatălui ei— un mister pe care filmul caută să îl dezlege la 25 de ani după căderea zidului Berlinului. Prin interviuri și investigații în arhivele poliției secrete din Germania de Est, Stasi, filmul readuce la viață spectrul colaboraționismului, problematica vinovăției și traumele trecutului.”

Waiting for Giraffes / Așteptând girafele
“Și, mă rog, ce ne-ar putea spune niște girafe absente despre o lume? Cu siguranță, mai mult decât un film didactic convențional despre viața în teritoriile ocupate. Așteptând girafele e în același timp un documentar agreabil despre o grădină zoologică din Palestina și o alegorie amară despre relația tensionată Palestina-Israel, trăită la nivelul micro al relațiilor între oameni și instituții. Povestea veterinarului care luptă să aducă la standarde europene grădina zoologică de la poalele zidului cu Israelul.”

The Trial: The State of Russia vs. Oleg Sentsov / Procesul: Rusia vs. Oleg Sențov
“Povestea unui proces-spectacol politic desfășurat în Rusia contemporană care îl are în centru pe regizorul ucrainean Oleg Sențov, fost protestatar în Maidan și opozant vehement al anexării Crimeei de către Federaţia Rusă. Sunt urmarite hățișurile acestui caz fabricat care a rămas înscris în memoria colectivă, iesind la iveala modul în care funcționează un sistem represiv, cu implicațiile dramatice pentru activiștii politici care aleg să i se împotrivească.”

In prezent, Oleg Sențov e încarcerat în Siberia, cu o sentinta extremă de 20 de ani, in strainatate fiind considerat prizonier politic!
Premiera mondiala a filmului a avut loc la Festivalul de Film de la Berlin 2017.

When God Sleeps / Când Dumnezeu doarme
“Cum arată viața unui artist asupra căruia atârnă o fatwa? Nu întâmplător, muzicianului iranian Shahin Najafi i s-a spus „Rushdie al rapului” – ambii au fost puși în situația de a învăța să trăiască cu amenințarea cotidiană a unui decret-condamnare emis de clericii islamici ca reacție la activitatea lor presupus blasfematoare. Filmat într-un stil alert, pe fundalul unor evenimente majore precum atacul de la Bataclan și impactul acestuia asupra statutului refugiaților în Europa, filmul surprinde zbuciumul cotidian al unui artist politic care trebuie să aleagă între dorința de a-și exprima deschis poziția cu privire la aspecte critice ale culturii islamice și responsabilitățile asociate unor relații personale sensibile.”

Faces Places / Chipuri, locuri / Visages villages
“Cu toate că aparțin unor generații diferite, Varda (89 de ani) și JR (35 de ani) sunt suflete pereche, împărtășind pasiunea pentru imagini și maniera în care sunt create, prezentate și transmise mai departe. Cei doi călătoresc prin mai multe sate din Franța, în camioneta lui JR transformată în studio foto, întâlnesc localnici, le descoperă poveștile și le transformă portretele în imense fotografii murale.”

Filmul intra in cinematografele noastre pe 29 iunie!
Trailer: cineghid.ro/chipuri-locuri…

Dil Leyla
“Un film în același timp optimist și sfâșietor despre apartenenență, patriotism și responsabilitate, așa cum sunt ele trăite de cei aflați fizic departe de spațiul de origine, însă întotdeauna cu sufletul acasă. Dil Leyla face parte din categoria celor ce decid să se întoarcă și să pună umărul la reconstruirea lumii pierdute: la 26 de ani, proaspăt întoarsă în orașul natal Cizre, după o viață petrecută în Germania, devine cea mai tânără primăriță a orașului, decisă să pună problemele kurzilor pe agenda guvernului turc și participînd la alegerile parlamentare din partea partidului de opoziție pro-kurd HTP. Însă aceeași istorie violentă care a făcut ca Leyla să fie trimisă la rudele din străinătate după ce și-a pierdut tatăl, luptător în rezistență, stă în calea speranței ei de a-și reînvăța concetățenii să trăiască normal. Un film intens, abrupt, dificil de filmat și esențial de privit.”

Si sa nu uitam, Turcia ramane un adevarat butoi cu pulbere al Europei!

Silvana
“O poveste despre identitate – mai precis, despre intersecționalitate, și despre cum, uneori, e nevoie să faci un pas în spate și să te remobilizezi interior înainte de a te lansa în marile bătălii identitare. Născută dintr-o mamă lituaniană și un tată musulman, Silvana Imam a ajuns în Suedia la 4 ani. Cântă un rap abrupt împotriva patriarhiei și xenofobiei pe care le întâlnește zilnic într-o Suedie care traversează schimbări dramatice, mai ales de când partidul conservator și anti-imigrație Democrații Suedezi a ieșit pe locul al treilea la alegerile din 2014.”

Silvana va sustine un concert dupa proiectia din 21 martie, ora 20:30, de la Apollo 111! Concertul a fost anulat!

The Red Soul / Suflet roșu / De Rode Ziel
“Un film ce forează în adâncurile unei Rusii contemporane sfâșiate de contradicții și bolnave de uitare. În vreme ce o parte dintre fiii acestei Rusii încă mai sapă prin păduri după oasele rudelor ucise în lagărele sovietice, cealaltă parte neagă existența lagărelor și organizează marșuri pentru comemorarea unui Stalin reprezentat în icoane ca un mântuitor al poporului rus. Un puzzle de personaje așezate diferit în raport cu trecutul colectiv al țării, descoperite de regizoare în peregrinările ei între Rusia rurală și cea metropolitană, vine să sprijine ambiguitatea funciară a acestei lumi mustind de memorie.”

Un film care soseste la noi in tara, ca si cele de mai sus cu Petr Pavlenski si Oleg Sențov, exact in preajma alegerilor prezidentiale din 18 martie din Rusia, Putin fiind iar candidat!

Fotbal infinit / Infinite Football
“Laurențiu Ginghină, funcționar la Prefectura Vaslui, este preocupat de aproape 30 de ani să revoluționeze regulile fotbalului: De ce este terenul dreptunghiular? Să aibă voie jucătorii să alerge pe tot terenul? În același timp, regizorul Corneliu Porumboiu ridică miza și se întreabă dacă există vreun raport intim între fotbal și viață?”

Premiera mondiala a filmului a avut loc luna trecuta la Festivalul de Film de la Berlin, iar de astazi a intrat si pe marile noastre ecrane. La OWR 2018 are o singura proiectie!
Trailer: cineghid.ro/fotbal-infinit…

Programul integral OWR 2018 il puteti consulta AICI.

One thought on “One World Romania 2018 | Recomandari 16-22 martie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *