“Moon Hotel Kabul” | cronica

Florin Piersic jr, între Afganistan şi România, între profesie şi umanitate

Mult suspans de calitate in cel mai recent lungmetraj de ficţiune autohton important, unul dintre cele mai valoroase filme lansate la noi in ultimele luni.

Anca Damian, cea mai prolifică regizoare română de dupa ’89, care, de la “Crulic: Drumul spre dincolo”, nu a mai fost asa de ofertanta cu “O vară foarte instabilă” sau “Muntele magic”, a dat semne de reviriment cu precedentul “Perfect sănătos“, mare parte datorita si colaborarii la scenariu cu actrita/scenarista Lia Bugnar. Colaborare reînnodată cu mare succes la acest Moon Hotel Kabul, al doilea cel mai bun lungmetraj românesc din 2018, in care toate se leaga.

Pe langa scenariu, o regie perfect cadenţată, ce a dus la roluri foarte mari facute de Florin Piersic jr, Alexandru Nagy (fratele) sau Ilona Brezoianu (prostituata), dar cu aportul la fel de substanţial al intregii distribuţii (vezi mai jos).
Apropo de regie, nu degeaba Anca Damian a fost desemnata “cel mai bun regizor” la Warsaw Film Festival 2018.

Filmul e tuşant pana la capăt, încărcat de o naturalete aparte, fiind chiar si cateva scene suprarealiste extraordinare (exemplu: nunta). Are si o doza necesara de umor (negru), foarte reusit.

Bine descrisa este meseria de jurnalist, cu scene filmate in redactia Adevărul, chiar cu un jurnalist de acolo (Florin Ghioca) in distributie. E un film, de fapt, despre cat de dedicati suntem in ceea ce facem, cum si cat lasam sa ne schimbe asta, despre depasirea limitelor, despre curaj si umanitate, despre adevăr, iubire și prețul pe care decidem să-l plătim pentru ele.

Si o curiozitate: Moon Hotel Kabul există în Afganistan și este cotat cu 4 stele 😀

Moon Hotel Kabul (2018)
Distributie: Florin Piersic jr, Ofelia Popii, Alexandru Nagy (ce revelaţie!), Ilona Brezoianu, Rodica Negrea, Dorina Chiriac, Richard Bovnoczki, Cristina Florea
Imagine: Dominique Colin
Scenariu: Lia Bugnar, Anca Damian
Regizor & coproducator: Anca Damian
Nota noastră: 8/10

One thought on ““Moon Hotel Kabul” | cronica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *