Malmkrog, de Cristi Puiu, la cinema din 1 octombrie (VIDEO)

Așteptarea a luat sfârșit: Malmkrog, realizat de Cristi Puiu, vine în cinematografe

Produs de Mandragora și distribuit în România de Iadasarecasa, Malmkrog (TRAILER), de Cristi Puiu, va putea fi văzut pe marile ecrane din țară începând din 1 octombrie 2021. Premiera în cinematografe a unuia dintre cele mai așteptate filme româneşti ale ultimilor doi ani a fost inițial amânată din cauza normelor de siguranță impuse de autorități la acea vreme.

După un parcurs internațional remarcabil, care a început în 2020 la Berlinale – unde a fost distins cu Premiul pentru cel mai bun Regizor în cadrul secțiunii Encounters a festivalului – și a continuat cu premiera franceză urmată de multiple aprecieri din partea criticii de specialitate, Malmkrog a fost prezentat printre altele în cadrul Festivalului Internaţional de Film Sarajevo, dar și la TIFF Transilvania, Les Films de Cannes sau Anonimul IFF.

E sfârșit de decembrie, iar la conacul familiei Apafi, trecut demult în proprietatea unor nobili înrudiți cu familia Rurikovici, câțiva aristocrați s-au întâlnit pentru a petrece Crăciunul împreună. Sunt cinci la numar, și fiecare pare să aparțină unei alte lumi. Olga, cea mai tânară dintre ei, se ocupă cu editarea de cărți religioase; Nikolai, logodnicul Olgăi, e filosof; Ingrida este soția generalului Andrei Nikolaevici Shatilov; Edouard este un politican în ascensiune; Madelaine este o celebră pianistă.
Undeva, într-unul dintre dormitoare, ultimul descendent al familii Apafi – bătrân, orb și nevoit să stea la pat din pricina unei paralizii – se află sub îngrijirea unei sore medicale.
Imediat după micul-dejun, cei cinci se întorc la obisnuita lor partidă de whist și la veșnicile discuții care îi sunt asociate în mod tradițional. De-această dată însă, controversa pe care o stârnește titulatura de “armată întru-Hristos” nu pare să conducă la un consens oarecare, ba dimpotrivă, ia proporții, se ramifică, deschizând noi și noi teme, continuându-se în timpul prânzului și intrând în impas la ora ceaiului.
Nimic din ceea ce se întâmplă în acest Ajun de Crăciun nu pare să conțină semnele cataclismului. E sfârșit de decembrie, și un demon neștiut pare a fi pus stăpânire pe lume.

Critica internațională a apreciat lungmetrajul realizat în coproducție cu Iadasarecasa (România), SENSE Production, Cinnamon Films (Serbia), Film i Vast, Doppelganger (Suedia), Bord Cadre films (Elveția), Produkcija 2006 Sarajevo (Bosnia și Herţegovina), Sisters and Brother Mitevski (Macedonia de Nord) ca fiind „o capodoperă plină de intensitate” (Die Presse), „o experiență cinematografică o punere în scenă rafinatăo dramă cerebrală care rămâne să îți trăiască în gânduri” (Variety), „un film în care camera observă totul cu o privire discretă și senzuală” (The New York Times), „unul dintre extraordinarele cazuri de adaptare din istoria cinematografiei” (Sight & Sound), „un tur de forță fascinant, pus în scenă magistral” (Kurier), „un film minunat și inteligent” (Cineman.ch), „un cinema fără compromisuri” (The Hollywood Reporter), „un film unic și curajos” (taz.de).

Din distribuție fac parte actorii Diana Sakalauskaite, Frederic Schulz-Richard, Istvan Teglas, Agathe Bosch, Marina Palii, Ugo Broussot, Judith State, Simona Ghiţă sau Sorin Dobrin. Scenariul, o adaptare a textului ‚Trois entretiens’ de Vladimir Solovyov, este semnat de Cristi Puiu, imaginea de Tudor Vladimir Panduru RSC, iar producătorul filmului este Anca Puiu.

„Acest film de o seriozitate formidabilă și aproape intimidantă, este admirabil și revigorant în felul său, fără a face concesii la nimic atât de neserios precum divertismentul sau chiar drama.” titrau cei de la Variety despre Malmkrog, care a fost realizat cu sprijinul CNC România, Studioul de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii, Film Center Serbia, Canton Sarajevo – Ministry of Culture and Sports, North Macedonia Film Agency și TVR.

Malmkrog va putea fi văzut începând din 1 octombrie în cinematografele din București (Happy Cinema, Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Cinema City Cotroceni, Cinema City ParkLake, Hollywood Multiplex, Cineplexx Titan, Cineplexx Băneasa), Arad (Cinema City Atrium), Bacău (Cinema City), Brăila (Cinema City), ClujNapoca (Cinema Arta, Cinema Victoria, Cinema City Iulius), Constanţa (Cinema City Park), Galați (Cinema City), Iași (Cinema Ateneu, Cinema City), Pitești (Cinema City), Ploieşti (Cinema City Shopping City), Suceava (Cinema City) și Târgu Mureș (Cinema City). Programul detaliat poate fi consultat AICI.
De marţi, 5 octombrie, filmul poate fi văzut și la Timișoara (Cinema City)!

Agentul internațional de vânzări este Shellac.

Mai multe informații pe pagina de Facebook MALMKROG by Cristi Puiu

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.