Unele dintre cele mai relevante filme despre Revoluţia Română sunt proiectate într-un eveniment marca Docuart
Au trecut 30 de ani de la Revoluție. Avem în urmă 30 de ani de libertate. Timp de 6 zile, Libertate30 proiectează 7 filme. Un proiect în care s-a comprimat istorisirea libertății noastre.
Libertate30 este un eveniment comemorativ, necesar într-un context național în care efectele comunismului sunt încă resimțite. O mai bună cunoaștere a trecutului recent poate ajuta la aprofundarea înțelegerii realităților prezente.
Libertate30 nu vorbește doar despre momentul căderii comunismului, ci şi despre o serie de cauzalități care se întind până în zilele de astăzi, prin film.
Proiecţiile vor avea loc în perioada 5–10 decembrie, în Spaţiu Docuart, Calea Giulești nr. 14 (clădirea ISAF), etaj 4, Bucureşti. Intrarea este liberă. Atenţie, numărul locurilor este limitat!
► 5 dec. / ora 19:30
🎬 După Revoluție / After the Revolution
regia Laurențiu Calciu (2010, 83′)
Sesiune de întrebări realizată de Alin Mureşan, istoric
“Tensiunea din primii ani post-decembrişti din România a dus chiar la proteste împotriva FSN (Frontul Salvării Naționale), precursor al PSD de astazi. Momentele sunt surprinse în video radiografia de moment a lui Laurențiu Calciu, rătăcit și el printre protestatari, împins dintr-o parte în alta, dintr-un cerc de vorbitori în altul, aflat mereu în mijlocul celor mai aprigi dispute. Suspendați parcă în istorie, românii ieșeau din case pentru a-și epura țara de comunismul proaspăt combătut, iar povestea lor ieșea dintre granițe pentru a fi spusă întregii Europe.”
► 6 dec. / ora 19:30
🎬 Oameni cu rotile
r. Cornel Mihalache (2019, 51′)
🎬 De Crăciun ne-am luat rația de libertate
r. Cornel Mihalache, Cătălina Fernoagă (1990, 19′)
Sesiune de întrebări: Cosmin Popa (istoric) şi Cornel Mihalache
Realizatorii, încă studenţi la momentul respectiv, surprind starea de spirit în zilele imediat următoare Revoluţiei din Decembrie. Filmul a primit o serie de premii şi distincţii: premiul Opera Prima al UCIN (1990); premiul de debut şi premiul „Vox Juventutis“ al Ministerului Culturii la Costineşti (1990), premiul „Sesterce d’argent“ la Festivalul Internaţional de Film Documentar de la Nyon, Elveţia (1990); marele premiu la Festivalul Internaţional de scurtmetraj de la Tampere, Finlanda (1991); premiul special al juriului la DaKINO (1991).
► 7 dec. / ora 18:30
🎬 Timișoara Decembrie 1989
r. Ovidiu Bose Paștina (1991, 78′)
Discuții libere cu Alin Ciupală, istoric
“Copilul teribil de la Studioul Sahia”, Ovidiu Bose Paștina a început să facă filme în 1981. Realizat în 1991, filmul a obţinut Marele Premiu la Festivalul filmului documentar – Dokumentar Neubrandemburg, a fost prezentat în secţiunea Forum a Festivalului de la Berlin şi de la Munchen, a obţinut premiul pentru cel mai bun documentar la Costineşti, a fost selecţionat printre primele 15 documentare ale lumii la Festivalul de la Yamagata (Japonia).
► 8 dec. / ora 18:30
🎬 Videogramele unei revoluții
r. Andrei Ujică, Harun Farocki (1992, 107′)
Sesiune de întrebări: Cosmin Năsui (istoric de artă) şi Andrei Ujică
Analiză tulburătoare a rolului televiziunii în timpul Revoluției române din 1989. Mesajul e unul: pentru a câștiga puterea politică, trebuie să controlezi televiziunea. „Televiziunea nu numai că a documentat şi reflectat copios evenimentele istorice, dar a şi participat la construirea lor. Farocki şi Ujică invită la meditaţie pe această temă, după cum invită şi la interogarea relaţiei dintre, pe de-o parte, vizibilitatea pe care tehnologiile de înregistrare, redare şi transmitere la distanţă i-o pot conferi unui eveniment şi, pe de altă parte, inteligibilitatea evenimentului respectiv” – Andrei Gorzo (LiterNet)
► 9 dec. / ora 19:30
🎬 Hârtia va fi albastră
r. Radu Muntean (2006, 95′)
Film prezentat de Anca Grădinariu, critic de film
Costi mai are doar trei luni până va termina stagiul militar obligatoriu, însă ajunge în mijlocul evenimentelor derutante din timpul Revoluției române din 1989. Tânărul, care face parte din patrula locotenentului Neagu, decide să se despartă de colegii săi din Miliție și să lupte alături de revoluționari.
*Nominalizat pentru Leopardul de Aur la Locarno
► 10 dec. / ora 19:30
🎬 Cum mi-am petrecut sfârșitul lumii
r. Cătălin Mitulescu (2006, 101′)
Film prezentat de Anca Grădinariu, critic de film
Bucureşti, 1989. Sau cum un puşti de 7 ani ne-a scăpat de Ceauşescu. Eva, fratele ei mai mic Lalalilu şi părinţii lor locuiesc într-un cartier mărginaş al Capitalei. Lalalilu are 7 ani şi o adoră pe Eva. Eva are 17 ani şi e pentru prima dată îndrăgostită. Viaţa Evei se schimbă însă în ziua în care ea şi un alt coleg sparg în şcoală, din greşeala, bustul lui Ceauşescu.
*Premiat la Cannes – Un Certain Regard. Selecţionat la Toronto, TIFF Transilvania şi Tallinn. Propunerea României la Oscar 2007
Organizator: Docuart
Sponsori: Sâmburești, Aqua Carpatica
Partener: Spațiu Docuart
Spațiu Docuart este cel mai recent proiect Docuart, care pune pe harta Bucureștiului un punct aflat la intersecția artelor vizuale și sectorului cultural. Creează un context pentru proiecții de film, expoziții, cursuri și evenimente multidisciplinare pe care le dezvoltă și găzduiește pentru și alături de comunitate.
CineGhid este partener media al acestui eveniment!