Les Films de Cannes 2018 in octombrie. Carlos Reygadas – invitat de onoare

Regizorul mexican Carlos Reygadas, invitatul de onoare al ediției a 9-a a festivalului, și-a prezentat alaltăieri Nuestro tiempo/Our Time, în premieră mondială la Veneția

Les Films de Cannes a Bucarest, festivalul care aduce în România, din 2010, cele mai importante filme ale anului în prezența unor autori reputați, va avea loc anul acesta între 19 și 28 octombrie în București – CinemaPRO, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union – și în alte 7 orașe din țară.

Invitatul de anul acesta, Carlos Reygadas, descoperit și multi premiat la Cannes, este regizorul-fenomen care, cu doar 5 lungmetraje la activ, „poartă pe umerii săi, într-un veritabil one-man-show, noul val al cinematografiei mexicane” (Sight & Sound). Les Films de Cannes a Bucarest îi dedică o retrospectivă în cadrul căreia vor fi prezentate toate filmele de lungmetraj ale autorului.

Cel mai recent film al său, Nuestro tiempo va avea premiera în România pe 21 octombrie la CinemaPRO, în prezența regizorului și a Nataliei Lopez, scenaristă, editoare și partenera regizorului în viața reală, care interpretează rolul principal feminin. Personajul principal masculin este jucat chiar de regizor. Pentru prima oară Reygadas este regizor, producător, scenarist, actor și editor la propriul film. Proiecția va fi însoțită de un seminar deschis deopotrivă cineaștilor și spectatorilor.

Natalia Lopez & Carlos Reygadas ©news4europe

La 31 de ani, Reygadas a părăsit cariera de jurist din serviciul diplomatic mexican pentru a urma calea filmului. A făcut patru scurtmetraje și a debutat cu Japon, prezentat la Rotterdam, apoi la Cannes, unde a obținut Mențiunea specială Camera d’Or, în 2002. În 2005, Reygadas a revenit la Cannes, în competiție, cu cel de-al doilea lungmetraj, Battle in Heaven. Tot la Cannes, a câștigat Premiul Juriului pentru Silent Light, în 2007, și Premiul pentru regie cu Post Tenebras Lux, în 2012.

Retrospectiva Carlos Reygadas va fi prezentată în cadrul secțiunii speciale Focus Mexic.

Toate filmele vor avea subtitrare în limba română. Filmele cu subtitrări și în engleză sau franceză vor fi anunțate ulterior. Biletele sunt disponibile online pe Eventbook.ro.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Mașina oficială a festivalului: Renault

Cu sprijinul: Catena, Groupama Asigurări, Apa Nova, Silva

Ediția a noua a Les Films de Cannes a Bucarest este organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

Les Films de Cannes a Bucarest este un proiect cultural finanțat de CNC, realizat cu sprijinul SACD (Societe des Auteurs et Compositeurs Dramatiques) și Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Parteneri: Air France, KLM, ICR, Ambasada Mexicului în România, Hotel Mercure, UPS

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

2 thoughts on “Les Films de Cannes 2018 in octombrie. Carlos Reygadas – invitat de onoare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *