Ediții locale Les Films de Cannes în 7 orașe din țară (octombrie-noiembrie 2018)

O selecție foarte atractivă din filmele premiate la festivalul de la Cannes și o parte din invitații lor vor călători în Timișoara, Arad, Cluj-Napoca, Iași, Brașov, Oradea și Suceava

Edițiile din țară vor începe odată cu ediția bucureșteană a festivalului. Astfel, în primul sfarsit de saptamana, 19-21 octombrie, Les Films de Cannes se va petrece concomitent în București, Timișoara și Arad.

Toate filmele vor fi proiectate în versiune originală, cu subtitrare în limba română. Nu ne ramane decat sa va invitam sa le vedeti pe toate!

Festivalul, fondat în 2010 de regizorul Cristian Mungiu, cu sprjinul d-lui Thierry Fremaux, delegat general al festivalului de film de la Cannes, a adus, pe parcursul celor 9 editii de pana acum, cele mai prestigioase și premiate filme de autor și o pleiadă de regizori respectați și apreciați în intreaga lume precum câștigătorii de Palme d’Or Abdelatif Kechiche, Olivier Assayas sau Asghar Farhadi, dubl câștigător de premiu Oscar.

Timișoara va găzdui ediția a 3-a a festivalului cu proiecții de vineri până duminică la Aula Magna a Universității de Vest. Festivalul este organizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Timişoara și al Universității de Vest, iar intrarea este liberă!

Oaspetele de onoare al acestei ediţii este regizorul mexican Carlos Reygadas, care va fi prezent în deschidere, pe 19 octombrie, de la ora 18:30, cu ocazia proiecției celui mai recent film al său, Nuestro tiempo/Our Time, în care Reygadas joacă totodată și rolul principal, alături de soția lui din viața reală, Natalia Lopez, iar copiii cuplului sunt distribuiți în film în roluri similare.

În Our Time, Reygadas, caracterizat de un radicalism in plin crescendo, se inspiră puternic din viața personală pentru o poveste despre pasiune, trădare, familie și libertate. Prezentat în competiția oficială a festivalului de film de la Veneția 2018, Our Time i-a adus lui Reygadas comentarii elogioase din partea criticii internaționale.

După proiecție, Carlos Reygadas va discuta cu publicul despre filmul său și despre cinema. Irina Margareta Nistor va modera discuția și va prezenta filmele din program.

Programul complet al proiecțiilor Les Films de Cannes a Timișoara poate fi consultat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Timisoara. Atentie, pentru accesul la proiecția HACKERVILLE. EPISODUL 1 este nevoie de invitație in prealabil!

 

Les Films de Cannes continuă și la Arad, unde prima ediție a avut loc în 2017. Anul acesta, filmele de Cannes revin la Cinema Arta, între 19 și 21 octombrie, proiectul fiind organizat de Asociația Cinemascop în parteneriat cu Centrul Municipal de Cultură Arad şi Asociaţia CitiZenit.

Shoplifters i-a adus regizorului Hirokazu Kore-eda primul Palme d’Or din carieră la cea de-a șaptea selecție a acestuia în Selecția Oficială de la Cannes. După Premiul Juriului primit în anul 2013 pentru Like Father, Like Son, Kore-eda a primit anul acesta recunoașterea supremă pentru un film cald și emoționant (TRAILER) despre o familie de hoți mărunți care găsesc o fetiță abandonată și decid să o crească ca și cum ar fi copilul lor.

Înaintea anunțării palmaresului oficial, favoritul caselor de pariuri la câștigarea Palme d’Or era filmul coreeanului Lee Chang-dong, Burning. În final, Burning a fost recompensat cu FIPRESCI, premiul pentru cel mai bun film din Competiția Oficială acordat de către criticii de cinema prezenți la Cannes, distincţie decernată anual. Inspirat dintr-o povestire scurtă de Haruki Murakami, Burning este un film de suspans romantic în care un scriitor aspirant și un tip bogat devin rivali pentru dragostea aceleiași fete.

Prețul biletelor va fi de 12 lei, respectiv 8 lei cu reducere. Abonamentele vor fi, ca si la editia precedenta, de 50 lei, iar cel cu reducere va costa 30 de lei. Biletele şi abonamentele sunt disponibile în avans la Cafeneaua Literară Joy’s (str. Gheorghe Lazăr, nr. 1), iar în timpul festivalului pot fi achiziționate şi în avans de la Cinema Arta.

În cele trei zile vor fi proiectate șapte filme în premieră. Programul complet al celei de-a doua ediții a Les Films de Cannes a Arad poate fi consultat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Arad.

 

• Pe finalul festivalului bucureștean, cu sprijinul Primăriei şi Consiliului local Cluj-Napoca, Les Films de Cannes va călători pentru a treia oară la Cluj-Napoca, unde filmele vor putea fi văzute la Cinema Victoria si Cinema City Iulius Mall, între 25 și 28 octombrie.

Cu invitați speciali și 11 filme proiectate pe durata a patru zile, festivalul se deschide joi, 25 octombrie, cu Lemonade, regia Ioana Uricaru. Proiecția va avea loc la Cinema City Iulius Mall din Cluj, de la ora 19:30, în prezența regizoarei, care va intra într-un dialog cu publicul după film. Lemonade (TRAILER) a debutat anul acesta la Berlin, după care a fost selecționat în peste 25 de festivaluri, achiziționat spre distribuție în 12 țări și a primit șase premii în festivaluri internaționale, printre care premiul pentru regie la Sarajevo.

Proiecțiile de la Cinema Victoria au loc între 26 și 28 octombrie, iar în deschidere și închidere sunt programate filme premiate cu ‘aur’ la ediția din acest a festivalului de la Cannes.

Vineri, 26 octombrie, de la ora 16:00 va fi proiectat câștigătorul Camera d’Or, filmul belgian Girl, regia Lukas Dhont, care, pe lângă premiul pentru cel mai bun debut de la Cannes 2018 a câștigat alte două premii. Critica de specialitate l-a considerat cel mai bun film din secțiunea Un Certain Regard și i-a acordat premiul FIPRESCI, iar juriul secțiunii i-a acordat actorului din rolul principal premiul pentru interpretare.

Tot vineri, spectatorii clujeni au ocazia să-l întâlnească pe Carlos Reygadas, oaspetele de onoare al ediției 2018 a Les Films de Cannes. Proiecția cu cel mai recent film al său, Nuestro tiempo/Our Time, va începe la ora 18:30. Regizorul va face o scurtă introducere, iar apoi va fi prezent la final pentru o discuție cu publicul. La proiecție va fi prezentă și Natalia Lopez, soția regizorului, monteuza filmelor sale precedente – care în acest film interpretează cu forță și grație rolul principal.

Sâmbătă, de la ora 17:30 vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere, scurtmetrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Iar apoi va fi prezentat Border, filmul danezului Ali Abassi care a câștigat premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Un Certain Reagrad la Cannes anul acesta pentru abia cel de al doilea film din cariera sa. Primul film al lui Abassi, Shelley, care l-a adus în atenția lumii cinematografice pe regizorul de origine iraniană, avusese premiera la Berlin și marcase colaborarea regizorului cu Cosmina Stratan, actrița pe care autorul danez o remarcase după premiul de interpretare primit la Cannes în 2013 pentru rolul din După dealuri.

Duminică, spectatorii clujeni vor avea ocazia să (re)vadă două filme proiectate în cadrul omagiului pe care Les Films de Cannes îl organizează anul acesta pentru regizorul Lucian Pintilie. După amiaza unui torționar, filmul inspirat autorului de cartea Doinei Jela, și scurtmetrajul de final de carieră al lui Pintilie, Tertium non datur, tot de inspirație literară, după o nuvelă de Vasile Voiculescu. Scurtmetrajul a marcat simpatia lui Pintilie pentru autori din noul val românesc într-un mod particular, marele regizor cerându-i lui Corneliu Porumboiu ca Tertium non datur să fie prezentat în proiecțiile publice alături de Visul lui Liviu, mediumetrajul lui Cornel Porumboiu, la randul lui regizor laureat la Cannes.

De la 17:30 va fi proiectat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte primind premiul pentru interpretare.

Programul complet al proiecțiilor Les films de Cannes a Cluj-Napoca poate fi consultat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Cluj-Napoca. Detalii pe Facebook: facebook.com/LesFilmsdeCannesaCluj.

Prețul unui bilet la Cinema Victoria este de 13 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casieria cinematografului între orele 12:3024:00 și online de pe CinemaVictoria.ro. Abonamentele cu 5 intrari costă 50 de lei și sunt disponibile exclusiv la cinematograf.
Prețul unui bilet la proiecția Lemonade de la Cinema City Iuliu Mall este de 20 lei. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de reducere.

 

• Între 26 și 28 octombrie, festivalul va poposi la Iași, la Cinema Ateneu, unde va avea loc ediția a treia, organizată de Primăria Municipiului Iaşi și Ateneul din Iaşi.
Intrarea este liberă cu o rezervare făcută în prealabil pe AteneuIasi.ro. Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Iasi.

Printre surprizele pregătite pentru cinefilii ieșeni se vor număra:
– 3 zile de filme premiate în 2018 la Cannes, inclusiv câștigătorul Palme d’Or, Shoplifters (TRAILER), regia Hirokazu Kore-eda;
– proiecția specială Nuestro tiempo/Our Time (r. Carlos Reygadas), în prezenţa regizorului și a soției sale, care vor participa la o sesiune de intrebari;
– proiecția specială Lemonade (TRAILER) în prezența echipei.

 

• Luna noiembrie va începe cu ediția a doua a Les Films de Cannes a Braşov, care va avea loc la Centrul Cultural Reduta și la Cinema One, până pe 6 noiembrie. Proiectul este realizat și anul acesta cu sprijinul Consiliului Județean Brașov.

Printre surprizele pregătite pentru cinefilii brașoveni se vor număra:
– 6 zile de filme premiate în 2018 la Cannes, inclusiv câștigătorul Palme d’Or, Shoplifters (TRAILER), regia Hirokazu Kore-eda;
– proiecția specială a filmului Climax (TRAILER), regizat de Gaspar Noe;
– patru invitați speciali: tinerele actrițe Alina Șerban si Andra Guți, regizorul Radu Muntean și regizoarea Ioana Uricaru.

O proiecție specială cu filmul O vară de neuitat, de Lucian Pintilie, va avea loc pe 3 noiembrie, de la ora 18:00 la Reduta – o proiecție omagiu adusă regizorului în anul dispariției sale. Accesul la această proiecție este liber!

Programul festivalului poate fi accesat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Brasov. Filmele sunt proiectate în versiune originală și subtitrate în limba română.

Prețul biletelor la Centrul Cultural Reduta este de 10 lei și 15 lei – conform programului de proiecții de la casieria Centrului Cultural Reduta. Tarifele pentru proiecțiile de la Cinema One sunt sambata 26 lei pret intreg sau 16 lei cu reducere, luni 28 de lei, iar marti 13.90 lei!

 

• Pentru prima oară, Les films de Cannes ajunge și la Oradea. Teatrul Regina Maria va fi gazda a două zile de proiecții, in perioada 34 noiembrie, iar festivalul se bucură de colaborarea Asociației pentru Promovarea Turismului din Oradea si Regiune (APTOR) și a Municipiului Oradea.

Printre surprizele pregătite pentru cinefilii orădeni se vor număra:
– 2 zile de filme premiate la Cannes, inclusiv câștigătorul Palme d’Or 2018 (TRAILER), Shoplifters, regia Hirokazu Kore-eda;
– proiecția specială a filmului Lemonade (TRAILER), selectionat anul acesta la Berlin si premiat la Sarajevo (r. Ioana Uricaru).

La final de festival, de la ora 20:00, vor fi proiectate în succesiune, fără pauză, două filme. În deschidere scurtmetrajul românesc al Georgianei Moldoveanu, Albastru și roșu în proporții egale, care a avut premiera anul acesta la Cannes în secțiunea Cinefondation. Iar apoi va fi prezentat Dogman, filmul dublului câștigător de Grand Prix la Cannes, Matteo Garrone. Dogman rămâne în zona mafiei siciliene și spune povestea unui simpatic frizer de câini, prins între forțe mai mari decât el. Filmul a fost premiat la Cannes, actorul Marcello Fonte a primit premiul pentru interpretare.

Programul complet al proiecțiilor poate fi consultat pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Oradea.

Prețul unui bilet este de 12 lei. Biletele pot fi achiziționate de la casa de bilete a Teatrului Regina Maria și de pe biletmaster.ro.

 

• Ca în fiecare an, Les Films de Cannes se mută si la Suceava în luna noiembrie, la Cinema Modern. Ediția a treia va avea loc în weekendul 911 noiembrie 2018, fiind realizată de Asociaţia Creativ AS şi Asociaţia Cinemascop, în asociere cu Municipiul Suceava şi Consiliul Local Suceava.
Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile! Programul complet al festivalului il gasiti pe filmedefestival.ro/les-films-de-cannes/program/Suceava.

Printre surprizele pregătite pentru cinefilii suceveni se vor număra:
– 3 zile de filme premiate în 2018 la Cannes: Premiul pentru interpretare masculină, Premiul pentru interpretare și Premiul FIPRESCI în Un Certain Regard, Premiul FIPRESCI, Premiul Un Certain Regard și Premiul pentru regie Un Certain Regard.
– proiecția specială Seule a mon mariage (r. Marta Bergman), în prezența actriței Alina Șerban;
– proiecția specială Alice T. (r. Radu Muntean), în prezența regizorului Radu Muntean, a actriței Andra Guți și a scenaristului Răzvan Rădulescu;
– proiecția specială Donbass (r. Sergei Loznitsa), în prezența lui Valeriu Andriuță – actor și regizor și a editoarei Iulia Andriuță.

Festivalul este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului.

Susținut de: BRD – Groupe Societe Generale, Catena

Mașina oficială a festivalului: Renault

Parteneri de comunicare: PiArt Vision. Parteneri de monitorizare: MediaTRUST

Detalii: filmedefestival.ro sau pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *