Cel mai premiat film românesc anul trecut ajunge în cinematografe
Imaculat, recompensat cu trei premii la cea mai recentă ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Veneția, ajunge din 27 mai în cinematografele din România.
Imaculat (TRAILER), în regia Monicăi Stan și a lui George Chiper-Lillemark, este o dramă psihologică în care personajul principal ajunge să fie acaparat, subjugat, în vreme ce intervențiile celor care ar fi trebuit să îl apere, ale personalului medical, se întâmplă exclusiv în situații extreme.
Imaculat spune povestea Dariei (Ana Dumitrașcu), care ajunge la dezintoxicare pentru a scăpa de dependenţa de substanţe nocive insuflată de prima ei dragoste. Inocenţa ei afişată o salvează de avansurile sexuale ale celor mai mulţi dintre narcomanii din centru şi îi aduce protecţia lor. Ajunsă în centrul atenţiei, Daria descoperă că tratamentul special vine cu un preţ mare. Povestea este bazată pe fapte reale, însă nu este un film autobiografic. E o poveste de supraviețuire, până la un punct. Mai apoi devine o poveste de eliberare.
Pelicula este inspirată de experienţe personale ale co-regizoarei Monica Stan, care are pregătire în psihologie, dar care a lucrat şi ca scenaristă mai mulți ani: „Aveam 18 ani când am ajuns la dezintoxicare și am fost șocată de cât de bine m-am simțit înăuntru. În mediul meu de clasă mijlocie, eu eram cea coruptă. Aici, printre alți drogați, mă simțeam specială. Fiind doar o adolescentă nesigură, am fost instantaneu captivată”.
“Povestea este inspirată dintr-o experiență personală prin care am trecut într-un moment în care nici nu mă gândeam că voi face film. De fapt, nu știam nici măcar ce voi face cu viața mea, eram complet confuză, dar știam că tocmai trăisem o experiență extraordinară. Învățasem ceva care mă schimbase pentru totdeauna și care nu putea fi ținut doar pentru mine. Distilarea acestui «ceva» şi transpunerea sa într-un limbaj cinematografic a fost însă un proces îndelungat şi complex care abia acum s-a putut materializa într-un film. A fost o cercetare minuțioasă a genului de relaţii care se creează în contextul unei dinamici de grup aflat într-un mediu izolat şi claustrant şi a modului în care aceste relaţii de putere ne alterează profund simţul propriei identităţi. Imaculat este o poveste despre seducție, dar nu doar într-un sens convențional. E seducția propriei imagini și a oglindirii tale în ochii celuilalt” – Monica Stan, regizor.
George Chiper-Lillemark a regizat și co-regizat mai multe scurtmetraje, cât și filmul documentar de lungmetraj Omul care a vrut sa fie liber, împreuna cu Mihai Mincan. În calitate de director de imagine a lucrat în diverse țări și a realizat numeroase lungmetraje, printre care și Touch Me Not, regizat de Adina Pintilie. George semnează și imaginea la Imaculat.
„Citind scenariul Monicăi, m-am simțit atras de contrastul dintre stratul verbal al interacțiunii dintre personaje și nevoia lor dureros de concretă de apropiere. În acest sens, cuvintele rostite creează un văl înșelător de relații complexe de putere și gen ce contrastează cu trupurile care zac uneori abandonate într-o intimitate caldă. În abordarea filmării, o provocare a fost cea de a construi un spațiu experiment, care să creeze premisele unei explorări libere de către actori ale relațiilor de putere și a diferențelor de gen din cadrul clinicii de dezintoxicare. Pentru mine o provocare esențială a fost să încerc să înțeleg și să îmi asum o poveste și o experiență cu care Monica are o relație nemijlocită” declară regizorul George Chiper-Lillemark.
Imaculat, primul lungmetraj de ficţiune al regizorilor Monica Stan și George Chiper-Lillemark, a primit în 2021, în cadrul Festivalului de la Veneția, premiul pentru Cel mai bun debut – ‘Luigi de Laurentiis Award Lion of the Future’ (ce include o sumă de 100.000 $), premiul pentru Cel mai bun film din secțiunea ‘Giornate degli Autori’ (în valoare de 20.000 €) și premiul pentru Cel mai bun scenariu ‘Autrici under 40’.
“Este un film puternic cu un mesaj transmis cu o măiestrie desăvârșită prin ochiul camerei. Imaculat reprezintă vocea a doi autori care au dat dovadă de o abordare cinematografică interesantă în ecranizarea experienței unei tinere dependente de heroină aflată în procesul de reabilitare, filmul având niște performanțe impresionante din partea actorilor. Filmul se concentrează pe interacțiunea dintre pacienți într-o clinică de dezintoxicare și pe instituția în sine, fără a pune accentul pe punctul de vedere al personalului medical” – mesajul juriului Festivalul Internațional de Film de la Veneția 2021.
Filmul va rula începând din 27 mai la București, Cluj–Napoca (Cinema Victoria, Cinema Arta, Cinema Florin Piersic), Focșani (Sala Balada), Slobozia (Centrul Cultural Ionel Perlea) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.
Imaculat este distribuit de Follow Art Distribution.
CineGhid este partener media al acestui film.
One thought on “Este „Imaculat” la cinema, din 27 mai (VIDEO)”