„Ieșirea trenurilor din gară”, de Radu Jude și Adrian Cioflâncă, din 18 iunie la cinema (VIDEO)

Lansarea filmului va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România

Ieșirea trenurilor din gară va avea avanpremiera la Iași, în cadrul Moldova Film Festival (2-6 iunie 2021), fiind proiectat în secțiunea Contemporary Masters. Evenimentul este programat pe 5 iunie, de la ora 19:00, la Cub TNI, și se va desfășura în prezența regizorului Adrian Cioflâncă.

Ulterior, lungmetrajul documentar, regizat de Radu Jude și istoricul Adrian Cioflâncă, va avea premiera în cinematografele din România pe 18 iunie 2021.

Ieșirea trenurilor din gară, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL, cu sprijinul CNC România.

Este un film de montaj compus în întregime din fotografii de arhivă şi documente referitoare la Pogromul de la Iaşi din iunie 1941. Prima parte a filmului e alcătuită din fotografii ale victimelor, însoţite pe coloana sonoră de declaraţii şi mărturii istorice despre soarta lor. Partea a doua, mai scurtă, reprezintă un montaj din fotografii realizate în timpul Pogromului, unele dintre ele inedite.

Scenariul şi regia sunt semnate de Radu Jude şi Adrian Cioflâncă, sunetul este realizat de Dana Bunescu, iar montajul de Cătălin Cristuţiu. Producători sunt Ada Solomon, Carla Fotea şi Radu Jude, iar producător asociat este Adrian Cioflâncă.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a câştigat anul acesta Ursul de Aur la Berlinale cu filmul Babardeală cu bucluc sau porno balamuc.
Jude a primit recunoaşterea internaţională încă de la debut, odată cu filmul de scurtmetraj Lampa cu căciulă (2006) – probabil cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, laureat la Sundance! Următorul scurtmetraj, Alexandra (2007), a fost selectionat în peste 30 de festivaluri. În 2009, la Berlinale a câştigat cu lungmetrajul său de debut oficial – Cea mai fericită fată din lume – premiul CICAE. În 2012, a regizat lungmetrajul Toată lumea din familia noastră, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum, tot la Berlinală. Pelicula Aferim (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de Inimi cicatrizate (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, apoi de documentarul Ţara moartă (2017) şi de lungmetrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. Anul trecut, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: Tipografic majuscul şi Ieşirea trenurilor din gară – ambele filme proiectate în secţiunea Forum a festivalului.

Adrian Cioflâncă este director al Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România „Wilhelm Filderman” și membru al Colegiului Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității, dar și cercetător științific la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” al Academiei Române. A fost membru în Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România (2003-2004) și expert în Comisia Prezidențială pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, contribuind la Rapoartele Finale ale celor două comisii. Din 2005, este membru în delegația României la International Holocaust Remembrance Alliance. A fost Tziporah Wiesel Fellow la United States Holocaust Memorial Museum din Washington (2009). Între 2010-2012, a fost director de departament la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. A editat șapte volume, în colaborare, cel mai recent dintre ele fiind „Istoria recentă altfel. Perspective culturale” (Andi Mihalache, Adrian Cioflâncă, coordonatori, Iaşi, Editura Universităţii „Al. I Cuza”, 2013). A publicat mai multe studii în domenii precum istoria Holocaustului, istoria comunismului, violență politică, istorie culturală și teoria istoriei. A fost consultant și documentarist pentru mai multe filme și spectacole de teatru.

Ieșirea trenurilor din gară va rula începând din 18 iunie în București (Cinema Union, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Elvira Popescu), Bistrița (Dacia – Centru Cultural), ClujNapoca (Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Slobozia (Casa de Cultură), Târgu Mureș (Cinema Arta). Programul detaliat poate fi consultat AICI.
Filmul va avea premiera şi la Timișoara, în cadrul festivalului Ceau, Cinema! (15 – 18 iulie 2021). O proiecție specială este programată şi la Sibiu pe 28 iulie, în prezența regizorului Adrian Cioflâncă, la Cinema Ion Besoiu, în cadrul evenimentului “ESTE Filmul de Miercuri”.

Ieşirea trenurilor din gară este o producţie microFILM şi nomada.solo

CineGhid este partener media al acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *