Grota, premiată la Veneția, din 29 iulie la cinema

Grota / Il buco, câștigătoare a Premiului Special al Juriului la Veneția, din 29 iulie în cinematografe

Filmul care a convins prin frumusețea imaginilor sale cineaști premiați cu Oscar, precum Bong Joon-ho (regizorul Parazit) sau Chloe Zhao (regizoarea Nomadland), ajunge în cinematografele din România din 29 iulie, distribuit de Independența Film. Grota / Il buco, un film (TRAILER) de Michelangelo Frammartino, recompensat la cea mai recentă ediţie a Festivalul de Film de la Veneția cu Premiul Special al Juriului, spune povestea explorării uneia dintre cele mai adânci peșteri din lume, Abisul Bifurto din Calabria.

Unde natura, oamenii și universul converg… O experiență cinematografică mistică” – Bong Joon-ho.

În timpul creşterii economice accelerate din anii ’60, în nordul prosper al Italiei este construită cea mai înaltă clădire din Europa. În capătul celălalt al țării, în regiunea Calabria, mai mulţi tineri speologi se avântă într-una dintre cele mai adânci peşteri din lume, la al cărei capăt la 700 de metri sub nivelul solului nu s-a ajuns vreodată. Nimeni din satul din apropiere nu are habar de acţiunile acestor temerari, doar un bătrân păstor îi observă îndeaproape. Curând, el va fi trup şi suflet alături de ei.

Este o adevărată realizare cinematografică, un film despre care cred că ar trebui văzut pe cel mai mare ecran posibil. Este o experiență pe care trebuie să o trăiești în sala de cinema, dar este și o frumoasă meditație asupra vieții și a relației omului cu natura și mortalitatea. Am avut o experiență transcendentală în timpul vizionării”, spune despre Grota regizoarea Chloe Zhao, câștigătoare a două premii Oscar pentru Nomadland.

Michelangelo Frammartino a descoperit Abisul Bifurto în timp ce filma în Calabria Le quattro volte, cel de-al doilea lungmetraj al său, cunoscându-l în 2016 chiar pe speologul care a condus expediția de explorare din anii ’60. Povestea din Grota reface traseul descoperirii și cartografierii Abisului Bifurto și are la bază povestea reală a echipei originale de speologi, iar interpreții personajelor din Grota sunt la rândul lor speologi.

Renato Berta, directorul de imagine, multiplu premiat de-a lungul carierei, a utilizat cabluri de fibră optică pentru a manevra echipamentul de filmare din afara peșterii.

Grota / Il buco va rula începând din 29 iulie la București (Cinema Elvira Popescu, Cinema Europa, Hollywood Multiplex, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union), ClujNapoca (Cinema Victoria), Galați (Cinema Ioan Manole), Iași (Cinema Ateneu), Lugoj (Cinema Bela Lugosi), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Sibiu (Cinema Ion Besoiu). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

One thought on “Grota, premiată la Veneția, din 29 iulie la cinema”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.