Filmele româneşti de la TIFF | Recomandari 2017 (6-10 iunie)

TIFF, cel mai important festival de film din România, are si anul acesta o oferta consistenta de filme româneşti, la Cluj-Napoca

Aproximativ 40 de titluri, mare parte dintre ele incluse in sectiunea Zilele Filmului Românesc, sunt productii autohtone sau filme in care sunt implicati punctual si români, actori si regizori! Din pacate, aproape toate sunt programate de-a lungul a doua-trei zile si va fi destul de greu de ales pe care sa le vedeti si pe care nu. Speram ca urmatoarele recomandari va vor ajuta sa va fie mai usor!

27 de productii româneşti regasim in Zilele Filmului Românesc, sectiune impartita in doua, toate fiind noi sau in premiera. Cele 13 lungmetraje, respectiv 14 scurtmetraje au fost selectionate din peste 120 de inscrieri. Cinci lungmetraje vor putea fi vazute la Cluj-Napoca in premiera mondiala!

In premiera absoluta (inaintea premierei internationale de la Karlovy Vary!), la TIFF va rula noul film al Iuliei Rugină, Breaking News, cu Andi Vasluianu in rolul unui jurnalist de televiziune care supravietuieste unei explozii. Pus in situatia de a realiza un reportaj in memoriam, el constata ca nu stie mai nimic despre colegul lui care si-a pierdut viata.

Aniversarea, a saptea productie regizata de Dan Chișu, va avea premiera mondiala tot la Cluj-Napoca. Cu o distributie deosebita – cu nume ca Răzvan Vasilescu, Coca Bloos, Constantin Cojocaru, Mihai Constantin, Rodica Lazăr sau Marian Râlea – este ultimul film in care joaca regretatul Mircea Albulescu. In jurul lui, la aniversarea de 94 de ani, se aduna familia si prietenii, intr-o seara plina de amintiri tulburi si discutii in contradictoriu.

Dupa premiera mondiala de la San Sebastian, productia Vânătoare, in regia Alexandrei Bâlteanu, va avea prima proiectie in România la TIFF. Corina Moise, Iulia Lumânare si Iulia Ciochină joaca rolurile unor prostituate urmarite pe parcursul unei zile, sub un pod circulat din apropierea Bucurestiului.

De prima vizionare cu public (in preambulul celei internationale de la Karlovy Vary!) va avea parte si Ouăle lui Tarzan, cel mai nou film semnat de Alexandru Solomon si turnat in Abhazia. Pornind pe urmele legendarei initiative a lui Stalin de a crea muncitorul perfect dintr-un hibrid om-maimuta, regizorul ajunge la o interesanta combinatie de SF si documentar. Spectatorului îi revine rolul de judecator in Procesul, regizat de Claudiu Mitcu, un film, prezentat tot in premiera mondiala, care urmareste cazul controversat al lui Mihai Moldoveanu, condamnat la 25 de ani de inchisoare pentru o crima pe care sustine ca nu a comis-o. Andrei Dăscălescu (Premiul de debut la TIFF 2009 cu Constantin și Elena) revine la Cluj-Napoca cu Planeta Petrila, noul sau film despre salvarea, prin cultura, a exploatarii miniere recent inchise.

Cosmin Bumbuț, debutant alaturi de Elena Stancu in regie, prezinta in Ultimul căldărar  povestea captivanta a unei carismatice familii de romi care alege sa emigreze, atunci cand nu se mai poate intretine din propriul mestesug stramosesc. Camera Obscura (regia Gheorghe Preda) scoate la iveala filme remarcabile realizate in cinecluburile de dinainte de ’89, unele dintre ele mici capodopere. Varză, cartofi și alți demoni (regia Șerban Georgescu) expune cu umor si absurdul de rigoare paradoxurile din viata producatorilor agricoli locali.

Radu Jude va fi prezent la TIFF cu noul lui film, Țara moartă, in care foloseste fotografii din colectia Costică Acsinte. Debutul in documentar pentru temerarul regizor, prezinta perioada dintre 1937 si anii imediat urmatori lui august 1944, in ceea ce Jude numeste „fragmente de vieti paralele”.

Iar pentru Ana, mon amour – drama psihologica a lui Călin Peter Netzer, pentru care monteuza Dana Bunescu a primit Ursul de Argint – este una dintre ultimele sanse de a fi vizionata la cinema.

Cat despre selecția de scurtmetraje, aceasta include 14 filme, aproape toate in premiera absoluta! Tocmai de aceea le recomandam spre a fi vizionate „în bloc”, ele fiind si proiectate de altfel in doar doua calupuri: Scurtmetraje Românești I, respectiv Scurtmetraje Românești II.

Iata si intreaga selectie Zilele Filmului Românesc – TIFF 2017:

Competitie – lungmetraj

  • Ana, mon amour, r. Călin Peter Netzer (8-9 iunie)
  • Aniversarea, r. Dan Chișu (9-10 iunie)
  • Camera Obscura, r. Gheorghe Preda (9-10 iunie)
  • Fixeur (The Fixer), r. Adrian Sitaru
  • Inimi cicatrizate, r. Radu Jude
  • Planeta Petrila, r. Andrei Dăscălescu (8-9 iunie)
  • Procesul (The Trial), r. Claudiu Mitcu (8 şi 10 iunie)
  • Ultimul căldărar, r. Cosmin Bumbuț & Elena Stancu (8-9 iunie)
  • Varză, cartofi și alți demoni, r. Șerban Georgescu (9 iunie)

Lungmetraje in afara competitiei

  • Breaking News, r. Iulia Rugină (9 iunie)
  • Țara moartă, r. Radu Jude (10 iunie)
  • Ouăle lui Tarzan, r. Alexandru Solomon (9-10 iunie)
  • Vânătoare (Prowl), r. Alexandra Bâlteanu (8-9 iunie)

Competitie – Scurtmetraj

  • Almania, r. Anton Groves & Damian Groves
  • Broken, r. Alex Mironescu
  • Când afară ninge, r. Conrad Mericoffer
  • Chers amis, r. Valeriu Andriuță
  • Date Night, r. Stela Pelin
  • Farul (The Headlight), r. Ionuț Gaga
  • Fragment 22, r. Sandra Rad
  • No Man’s Land, r. Marius Olteanu
  • O noapte de dragoste, r. Alexandru Mavrodineanu
  • Offstage (În culise), r. Andrei Huțuleac
  • Prima noapte, r. Andrei Tănase
  • Scris/Nescris, r. Adrian Silișteanu
  • Sechestrați fără voie (Humans in Frame), r. Tudor Botezatu

Scurtmetraje in afara competitiei

  • Careu (Square), r. Anca Damian

Programul, locurile de proiectie si biletele le gasiti pe TIFF.Biletmaster.ro!

**

Alte filme româneşti selectionate la TIFF 2017:

Dupa cum spuneam mai sus, in afara de cele 25 de titluri recomandate din cadrul Zilelor Filmului Românesc, mai sunt si productii in care sunt implicati punctual si români, actori si regizori!

Un prim exemplu ar fi comedia austriaca Wilde Maus, selectionata anul acesta in competitie la Festivalul de Film de la Berlin, cu actrita Crina Semciuc pe generic: „Georg are 50 de ani si îsi pierde postul de critic muzical la un important ziar din Viena. Barbatul îi ascunde concedierea mai tinerei sale sotii Johanna, care vrea un copil cu el.”

Tot cu români in distributie (in roluri minore), dar si in dreptul regiei – Radu Mihăileanu – vine The History of Love (Povestea iubirii) in premiera nationala la Cluj-Napoca. Partial filmat in România si bazat pe romanul omonim din 2005 al lui Nicole Krauss, filmul ajunge la TIFF dupa avanpremiera nationala de la Timisoara.

Revenind la productiile româneşti, primul episod din Umbre, sezonul II, va avea avanpremiera la TIFF! Acest prim episod este scris si regizat de catre acelasi Bogdan Mirică, castigator in 2016 la Cannes al premiului FIPRESCI pentru Câini. Mult asteptatul serial HBO, produs in intregime in România, se va intoarce cu un nou sezon foarte curand!

O ultima sansa de a vedea si apreciata comedie Două lozuri (regia Paul Negoescu) pe marele ecran este tot in Cluj-Napoca, pe 7 iunie, in cadrul Proiectiilor Speciale.

Iar Proiectiile Speciale de la TIFF ne mai dau si ocazia aproape unica de a revedea pe ecran mare, in cele mai bune conditii, 3 filme româneşti valoroase care au trecut testul timpului:

Programul, locurile de proiectie si biletele le gasiti tot pe TIFF.Biletmaster.ro! Vizionare placuta!

2 thoughts on “Filmele româneşti de la TIFF | Recomandari 2017 (6-10 iunie)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *