Filme remarcate la Cannes, Berlin & Sundance, în premieră în competiția BIFF 2019 (VIDEO)

Regizorul filipinez Brillante Mendoza, invitatul special al Festivalului Internațional de Film București 2019

Filme extrem de așteptate, apreciate la Cannes, Berlin sau Sundance, vor putea fi văzute în premieră în România în competiția Festivalului Internațional de Film București (BIFF), care va sărbători a 15-a ediție între 24 și 30 iunie.

• Direct din competiţia Festivalului de la Cannes, vine Sibyl (2019), al regizoarei franceze Justine Triet, prezentat într-o proiecţie specială în România, la foarte scurt timp după premiera mondiala de luna trecută.

Sibyl are ca protagonistă o femeie psihoterapeut blazată, care revine la prima sa pasiune, aceea de a deveni scriitoare, inspirată de cea mai nouă pacientă a sa, o actriţă aspirantă cu probleme (Adele Exarchopoulos).

• Tot de la Cannes, din secţiunea Un Certain Regard, vine în competiţia BIFF şi unul dintre cele mai lăudate debuturi de pe Croazetă, Evge / Homeward (Spre casă | 2019), al unui foarte tânăr regizor ucrainean de origine tătară, Nariman Aliev.

Filmul urmăreşte drumul pe care un bărbat dintr-o familie de tătari din Crimeea îl face alături de fiul său, pentru a transporta de la Kiev cadavrul unui alt fiu pe care vrea să îl îngroape în locurile natale.

• Singurul film românesc din cursa pentru trofeele BIFF este Un prinț și jumătate / One and a Half Prince (2018 | TRAILER), noul lungmetraj regizat de Ana Lungu, inclus anul trecut în competiţia Festivalului de la Sarajevo şi selecţionat la TIFF Transilvania 2019.

Avându-i în rolurile principale pe Iris Spiridon, Marius Manole şi Istvan Teglas, Un prinţ şi jumătate este povestea a trei prieteni ajunși la vârsta adultă care nu reușesc, din diverse motive, să aibă o familie. Ca o soluție împotriva singurătății, Iris, Marius și Istvan aleg, pentru moment, să locuiască împreună într-un apartament închiriat în București. Când Iris se îndrăgostește de un scriitor maghiar din Transilvania, „familia fericită” este în pericol de a se destrăma.
Proiecția va fi urmată de o sesiune de întrebări.

• În premieră în România va fi proiectat în competiția BIFF și unul dintre filmele-șoc de la Sundance și din secțiunea Panorama a Berlinalei, Divino Amor / Divine Love (Iubire divină | 2019), al treilea lungmetraj de ficțiune al unuia dintre cei mai apreciați tineri regizori brazilieni, Gabriel Mascaro.

În anul 2027, într-o societate braziliană suprarealistă, o femeie profund religioasă se folosește de poziția sa dintr-un birou notarial pentru a-și pune în practică misiunea de a salva de la divorț cuplurile în dificultate. În timp ce așteaptă un semn divin ca recunoaștere a eforturilor sale, ea se confruntă cu o criză în propria căsnicie, care o aduce în cele din urmă mai aproape de divinitate.
Nerecomandat sub 18 ani!

Asako I & II (2018), noul film al unuia dintre cei mai talentați regizori ai Japoniei, Ryusuke Hamaguchi, a avut premiera mondială anul trecut în competiția de la Cannes, unde a fost extrem de bine primit de critici. A urmat un impresionant turneu festivalier, care a cuprins Toronto, Rotterdam sau Mar del Plata.

Proiectat în premieră românească în competiția BIFF, Asako I & II a fost descris de critica internațională ca o „minunată meditație asupra memoriei și pierderii”. Într-o zi, primul iubit al tinerei Asako dispare, însă doi ani mai târziu ea întâlnește dublura perfectă a acestuia.

• Al doilea lungmetraj al tânărului regizor belgian Bas Devos, Hellhole (2019) a avut premiera mondială în februarie la Festivalul de la Berlin, unde a fost cât se poate de apreciat.

Un film-elegie extrem de actual și profund emoționant, Hellhole urmărește viața a trei persoane foarte diferite, care trebuie să facă față urmărilor teribilelor atacuri teroriste din 2016 din Bruxelles.

Un alt titlu din competiţia BIFF este şi cel mai nou film al lui Brillante Mendoza, Alpha: The Right to Kill (Alfa: Dreptul de a ucide | 2018). De altfel, regizorul filipinez Brillante Mendoza, unul dintre cei mai ambiţioşi cineaşti ai lumii, este invitatul special al celei de-a 15-a ediţii a BIFF, care va avea loc în perioada 24-30 iunie. El îşi va prezenta, pe lângă titlul din competiţia BIFF, şi filmul Thy Womb (Pântecele tău | 2012), susţinând totodată şi un seminar.

Filmele din competiţia BIFF vor concura pentru trei trofee: Marele Premiu, în valoare de 4.000 €, Premiul pentru cea mai bună regie – 2.500 € şi Premiul pentru cel mai bun scenariu – 2.500 €. Premiile sunt asigurate de ICR, partener şi susţinător tradiţional al BIFF.

Juriul internaţional care va decide câştigătorii este format din directoarea artistică a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa, Pnina Blayer (preşedinte), actorul Dan Nuţu, regizoarea germană Sandra Nettelbeck, regizorul Paul Negoescu şi producătorul francez Anthony Bobeau.

Mai multe detalii pe site-ul BIFF.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.

Festivalul este organizat de Fundația Charta, sub Înaltul Patronaj al ASR Principele Radu.
Manifestare inclusă în cadrul Sezonului România-Franța 2019.
Proiect cultural finanţat de Ministerul Culturii.

Sprijinit de: CNC, ICR, Institutul Francez, Cinema Muzeul Țăranului, creart, UCIN, Dacin Sara

Parteneri: DHL, Independența Film, Icon Films, Grand Hotel Continental, Journey Pub, El Grande Comandante Pub&More, La Mama, Restaurant Dada, Green Hours jazz-cafe, Simbio, Crama Fontezoppa, Le Boutique Hotel Moxa, 50 Sfumature di caffe, Reber, Nescafe

CineGhid este partener media al BIFF 2019!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *