“Film Stars Don’t Die in Liverpool” deschide DaKINO 2018. 3 filme românesti in competitie (VIDEO)

Festivalul Internațional de Film DaKINO 2018 se va desfășura în perioada 18-22 aprilie la ArCuB Lipscani și Cinema Muzeul Țăranului

Film Stars Don’t Die in Liverpool, cu Annette Bening și Jamie Bell în rolurile principale, va fi prezentat în premieră în România în deschiderea celei de-a 27-a ediții a Festivalului Internațional de Film DaKINO, miercuri, 18 aprilie, la Cinema Muzeul Țăranului.

Cu 3 nominalizari la Premiile BAFTA 2018 pentru Cea mai buna actriță în rol principal- Annette Bening, Cel mai bun actor în rol principal- Jamie Bell, respectiv Cel mai bun scenariu adaptat- Matt Greenhalgh, filmul urmărește ultimii ani din viața zbuciumată a actriței Gloria Grahame, o divă a filmelor noir din anii ’40-’50, câștigătoare a unui premiu Oscar pentru rol secundar în filmul lui Vincente Minnelli, The Bad and The Beautiful  în anul 1953, după ce mai avusese o altă nominalizare pentru rol secundar în 1948, cu roluri în filme regizate de Fritz Lang, Frank Capra sau Elia Kazan, alături de staruri ale momentului: Kirk Douglas, Spencer Tracy sau Humphrey Bogart. Cu 4 căsătorii la activ, cu un renume de actriță dificilă pe platourile de filmare, faima Gloriei Grahame ca star de cinema începe să apună la finalul anilor ’50. Devine mult mai activă în teatru, însă, la finalul anilor ’70, bolnavă incurabil, dar dispusă să lucreze până în ultima clipă, Gloria Grahame se reîntoarce la fostul ei iubit, actorul Peter Turner, pentru a locui la Liverpool. Filmul este bazat pe memoriile lui Peter Turner, apărute în 1987, iar Peter Turner joacă de asemenea în film.

Publicul o va putea vedea pe Gloria Grahame însăşi în The Man Who Never Was, regia Ronald Neame, inclus în Competiția Oficială a Festivalului de Film de la Cannes din 1956 și recompensat cu Premiul pentru Cel mai bun scenariu- Nigel Balchin la Premiile BAFTA 1957, film de asemenea programat în cadrul DaKINO 2018.

Festivalul DaKINO a selectat anul acesta 27 de filme în cadrul Competiției de Scurtmetraj, ce va fi prezentata publicului la ArCuB Lipscani în serile de joi, 19 aprilie, vineri, 20 aprilie și sâmbătă, 21 aprilie și în reluare, într-o proiecție maraton, duminică, 22 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului. 3 filme românesti sunt incluse intre cele 27 din competitie, Chers amis, regia Valeriu Andriuță, Date Night, regia Stela Pelin si După 9 sau 10 ore, regia Răzvan Dutchevici.

Juriul DaKINO 2018 este prezidat de directorul de imagine și regizorul Adrian Silișteanu, căruia i se alătură Asja Krsmanovic, programator al Festivalului de Film de la Sarajevo, Gabriela Albu, coordonator al Cinema Muzeul Țăranului, actorul Alec Secăreanu și regizorul iranian Ali Asgari. Juriul va acorda duminică, 22 aprilie, în cadrul Galei de Închidere a evenimentului, Trofeul DaKINO 2018 pentru Cel mai bun scurtmetraj, Premiul pentru Cea mai bună regie și Premiul pentru Cel mai bun scenariu, precum și Premii speciale ale Juriului.
În cadrul aceleași Gale, în urma voturilor primite de la spectatori, se va acorda și Premiul Publicului.

Amanunte gasiti pe site-ul DaKINOfestival.ro sau pe pagina de Facebook DaKINO. Biletele se pot achizitiona de pe Eventbook.ro!

DaKINO 2018 este organizat de Asociația FAMart și Fundația DaKINO, cu sprijinul ArCuB și CNC.

Parteneri: Cinema Muzeul Țăranului, InterComFilm, Odeon Cineplex, Forum Film, Clorofilm, Hotel Ibis Gara de Nord, TNT România, Silva, iCover.ro, Evergreen Concept, Film Festival, Clubul Țăranului, Eventbook.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *