Filmul cu moroi „După 40 de zile”, din 20 august la cinema

Al patrulea film de lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, premiera pe marile ecrane din România pe 20 august

Distribuit de AVVA MMIX Studio, După 40 de zile a avut premiera absolută în luna aprilie, în cadrul celei de-a 43-a ediții a Festivalului Internațional de Film de la Moscova și va avea avanpremiera națională luna aceasta, în cadrul Festivalului Internațional de Film TIFF Transilvania.

Lungmetrajul (TRAILER) are în centru prietenia dintre Emil și Titi. Acțiunea se petrece într-o comună ca un colț de rai, locuită de oameni dintr-o bucată. Asta, la o primă vedere.  Emil nu crede în spirite. Titi este prietenul lui de când lumea. Iar Smaranda, soția lui Emil – ei bine – ea se pregătește de ziua judecății. După parastasul Smarandei de 40 de zile, Titi pare cel mai oropsit om de pe fața pământului și începe să se stingă pe picioare. Emil vrea să reaprindă în el scânteia vieții. Dar eforturile lui sunt inutile – zilele lui Titi par numărate. Căci Smaranda s-a mutat după parastas în casa lui. De ce îl bântuie Smaranda? Asta e o altă poveste, dar lui Titi îi e greu s-o zică, pentru că este despre lupta pe care fiecare trebuie s-o ducă pentru a-l înțelege și accepta pe celălalt, într-o prietenie sau într-o poveste de iubire.

Cei doi protagoniști reflectă cele două tipuri de cunoaștere – cunoașterea pozitivă, analitică, și cunoașterea intuitivă, cea care sporește misterul. În acest film, am căutat să alcătuiesc un tip de cinema care observă și înregistrează fapte, acțiuni, experiențe de viață cotidiană, din perspectiva «luptei» care sfidează trecerea timpului. O luptă pentru supraviețuire, de care suntem mai mult sau mai puțin conștienți. Spre deosebire de orice altă luptă, aceasta nu va fi vreodată câștigată. Dar, ca în orice luptă, se poate capitula sau continua până în pânzele albe, chiar dacă știm finalul. Și mesajul acestei povești este că, indiferent de greutăți, lupta merită dusă”, explică regizorul Andrei Gruzsniczki, care semnează și scenariul.

După 40 de zile a fost filmat în primăvara anului 2019 și finalizat la sfârșitul anului 2020. Distribuția este alcătuită din Mircea Andreescu, Valer Dellakeza, Gabriel Spahiu, Marian Negrescu, Simona Urs, Ștefan Mirea, Valeriu Bâzu și Eugen Titu.

Producătorii filmului: Andreea Dumitrescu, Oana Bujgoi Giurgiu (co-producător) și Anamaria Antoci (co-producător). Montajul este realizat de Ioachim Stroe, muzica – Cristian Lolea, imaginea – Laurențiu Răducanu, designul de sunet – Ioan Filip, sunet priză directă – Vlad Voinescu, scenografia – Andreea Popa, Anastasia Ionescu și Bogdan Bostănaru, machiajul și coafura – Sandra Pătrăuceanu, iar costumele de Mia Conea.

Absolvent al Universităţii de Teatru şi Film din Bucureşti în 1994, Andrei Gruzsniczki a debutat cu Cealaltă Irina, care a câştigat Marele Premiu şi Premiul FIPRESCI  la CinePecs Moveast IFF 2008, a fost desemnat cel mai bun film românesc la TIFF Transilvania 2009 şi a primit Trofeul ANONIMUL în acelaşi an. Al doilea lungmetraj al lui, Q.E.D., a primit Premiul Special al Juriului la Festivalul de la Roma 2013 sau Prix de Syndicat Francais de la Critique de Cinema (Arras IFF 2014). Zavera, cel de-al treilea lungmetraj al cineastului, a avut premiera mondială în noiembrie 2019, în competiția Festivalului Internațional de la Cairo.

După 40 de zile este o producție AVVA MMIX Studio, în coproducție cu Hai Hui Entertainment și Tangaj Production. Lungmetrajul a fost realizat cu sprijinul CNC România. Cofinanțatori: Opel, Mediacom, B.V. McCann Erickson, Propaganda Creative Services, Macromex, Publicis Groupe Media. În colaborare cu TVR, susținut de CEC Bank, Annabella, Pupa Milano, Skull Films, Chainsaw Europe și Societatea Română de Radiodifuziune.

Proiectul a fost dezvoltat în cadrul Baltic Event Co-Production Market (Tallinn, 2016), MIA / Cinema Co-production Market (Roma, 2018) și Glocal in Progress (San Sebastian, 2019).

Distribuit cu sprijinul: Dacin Sara

CineGhid este partener media al acestui film.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *