Festivalul Filmului European 2022, Bucureşti | Recomandări 5-11 mai (VIDEO)

Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina

Cea de-a 26-a ediție FFE va avea loc la București în perioada 5–11 mai și la Timișoara, pe 10 mai, unde se desfășura o gală ce va marca Ziua Europei. Directorul artistic al prezentei ediții este criticul de film Cătălin Olaru.

FFE 26 se derulează în plin război, care perturbă nu doar viețile a milioane de ucraineni, ci ale tuturor europenilor, care s-au mobilizat exemplar pentru a sprijini refugiații din Ucraina.

Atacul la adresa libertății oamenilor și la dreptul de a-și alege propriul destin, principii pe care se bazează Uniunea Europeană, a generat ample acțiuni de solidaritate, dar ne-a făcut pe toți să fim mai atenți la ce se întâmplă în jur și, mai ales, ne-a determinat să rămânem uniți și să apărăm democrația, libertatea, pacea și valorile noastre comune.

În acest context, care ne demonstrează că nu suntem la adăpost de amenințări, provocări teribile și lipsă de perspectivă, FFE 2022 ia pulsul Europei, cu o selecție de filme ca o oglindă realităților care străbat continentul. Festivalul deschide o platformă de dialog cu o deosebită relevanță pentru situația actuală”,  a declarat Liviu Jicman, președintele ICR.

A fost reluată tradiția ambasadorilor festivalului: anul acesta, rolul îi revine regizoarei Monica Stan — prezentă și în programul FFE 2022, cu filmul ei de debut. În spotul festivalului, pot fi recunoscuți Ada Condeescu, Irina Margareta Nistor, Anca Dinicu și Tudor Giurgiu, plus vocea Monicăi Stan.

Biletele pot fi achiziționate de la casele de bilete ale Cinema Elvira Popescu și Cinemateca Eforie sau online, de pe platforma Eventbook (Elvira Popescu – 20 lei – și Eforie – 10 lei), iar intrarea la Cinema MNAR se face pe baza biletelor gratuite. Iată și câteva recomandări dintre filmele de anul acesta:

🎬 Mr. Jones / Domnul Jones (regia Agnieszka Holland | 2019)
(joi, 5 mai, ora 20:00) Elvira Popescu

Un portret-șoc al holodomorului, foametea asmuțită genocidar de Stalin asupra Ucrainei la începutul anilor ’30. “Tânărul jurnalist Gareth Jones se pregătește pentru un subiect important – modernizarea rapidă a Uniunii Sovietice. Decide astfel să meargă la Moscova pentru a-i lua un interviu lui Stalin. Acolo o întâlnește pe jurnalista britanică Ada Brooks, datorită căreia află că adevărul despre regimul stalinist este ascuns de către cenzorii sovietici. Auzind zvonuri despre marea foamete din URSS, Jones pleacă în Ucraina, unde devine martor ocular al tragediei Holodomorului.
Odată întors la Londra, scrie un articol despre foametea din Ucraina, a cărui autenticitate este însă subminată de către jurnaliștii occidentali aflați sub presiunea Kremlinului. În ciuda amenințărilor cu moartea, Gareth continuă să lupte pentru adevăr, pe care decide să-l împărtășească tânărului scriitor George Orwell.”

În competiţie la Berlinale 2019, în cursa pentru Ursul de Aur. Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2019.

🎬 StopZemlia (r. Kateryna Gornostai | 2021)
(sâmbătă, 7 mai, 16:00) Elvira Popescu – sesiune de întrebări inclusă

Universul interior al adolescenților ucraineni, imperturbabil la război. Introvertita Masha se vede ca o proscrisă dacă nu se află cu cele mai bune prietene ale sale, Yana și Senia. În timpul ultimului său an de școală, Masha se îndrăgostește într-un mod care o forțează să iasă din zona ei de confort.

Premiat cu Ursul de Cristal la Berlinale! Selecţionat la Karlovy Vary.

🎬 De Nos freres blesses / Faithful / My Traitor, My Love (r. Helier Cisterne | 2020)
(sâmbătă, 7 mai, 19:00) Elvira Popescu

În 1954, Helene (interpretată de încântătoarea Vicky Krieps) se îndrăgostește de Fernand și îl urmează la Alger. Acolo descoperă frumusețea oraşului şi atașamentul pe care Fernand îl poartă patriei sale. Când Algeria și Franța intră într-un sângeros conflict, iar Fernand – idealist şi susţinător al independenţei – este arestat, viețile lor sunt bulversate. Inspirat dintr-o povestea reală!

🎬 Haita noastră / Kulon falka / Wild Roots (r. Hajni Kis | 2021 | TRAILER)
(duminică, 8 mai, 16:00) Elvira Popescu

O poveste tată-fiică neconvențională inspirată din fapte reale. Copilul problemă Niki are 12 ani și trăiește cu bunicii. Când Niki află că tatăl ei a fost eliberat din închisoare, încearcă să dea de el. Cu timpul, cei doi încep să se apropie, dar un secret de familie și alte circumstanțe nefavorabile sunt împotriva reunirii familiei: este întâlnirea după o lungă perioadă a unei fetițe mai rebele și a unui tată impulsiv, care pe parcurs învață din nou să conviețuiască.

Selecţionat la Karlovy Vary și Tallin.

🎬 Rien a foutre / Zero Fucks Given / Mi se rupe (r. Emmanuel Marre, Julie Lecoustre | 2021)
(duminică, 8 mai, 17:45) Eforie

„Un debut straniu și fermecător” (The Hollywood Reporter), „o completă nebunie […] ce livrează mantre corporatiste existențialiste de un umor sec” (Film of the Week) și o are în rolul principal pe Adele Exarchopoulos, care a devenit în 2013 cea mai tânără câștigătoare a unui Palme d’Or (în paralel cu premiul pentru Cea mai bună actriță) pentru rolul său din excepționalul La Vie d’Adele. Un film în care veți întâlni și limba română!

Cassandre, de 26 de ani, este însoțitoare de zbor pentru o companie aeriană, ce își îndeplinește sarcinile cu o eficiență robotică. În viața personală se lasă însă purtată de moment, fidelă pseudonimului său de pe Tinder, «Carpe Diem». Pe măsură ce presiunile din partea companiei cresc, Cassandre începe să sufere consecințele comportamentului său nesăbuit.

Premiat la cea mai recentă ediție de Cannes! Selecţionat la Tallin.

🎬 Kokon / Cocoon (r. Leonie Krippendorff | 2020)
(duminică, 8 mai, 18:30) Elvira Popescu

E vară în cartierul berlinez Kreuzberg, e cald și sufocant. Nora, 14 ani își petrece timpul cu sora ei mai mare și prietenele acesteia, la piscină și școală, pe acoperișuri și la petreceri. Fete care vor să fie slabe și drăguțe, băieți care spun prostii pentru a provoca sau pentru că sunt îndrăgostiți. Camerele foto nemiloase ale telefoanelor și adolescenții fragili. Nora este în mijlocul tuturor și totuși pe margine. Ea observă lumea din jurul ei și pe ea însăși. Pentru ea, este o vară de metamorfoză. Intense, colorate și liniștit zgomotoase, evenimentele și experiențele se amestecă.

Selecţionat la Berlinale.

🎬 Leonora addio (r. Paolo Taviani | 2022)
(duminică, 8 mai, 20:30) Elvira Popescu

Luigi Pirandello a lăsat instrucțiuni clare legate de moartea sa: să nu fie înmormântat și să nu aibă loc nicio ceremonie. Cu toate acestea, au avut loc 3 înmormântări. Filmul spune povestea călătoriei aventuroase a cenușii lui Pirandello de la Roma la Agrigento, printre accidente, întâlniri și viziuni.

Premiat în februarie la Berlinale!

🎬 Nanu Tudor / My Uncle Tudor (r. Olga Lucovnicova | 2021)
(luni, 9 mai, 18:00) Eforie

După 20 de ani de tăcere de la o experiență personală traumatică, cineasta Olga Lucovnicova se întoarce în locurile în care și-a petrecut primii ani de viață, în Republica Moldova, pentru a-l confrunta pe unchiul care a traumatizat-o în copilărie. Extrem de curajos și cu adevărat remarcabil, filmul ei conturează o oglindă a societății bolnave în care agresorii scapă nepedepsiți.

Câștigătorul Ursului de Aur pentru Cel mai bun scurtmetraj la Berlinale 2021! Cel mai bun scurtmetraj european la cele mai recente “Oscaruri europene” – premiile Academiei Europene de Film! Selecţionat la San Sebastian, Astra Film Sibiu și Les Films de Cannes.

🎬 Grădina sovietică / The Soviet Garden (r. Dragoş Turea | 2019 | TRAILER)
(luni, 9 mai, 18:00) Eforie

În timp ce investighează moartea bunicii sale, Dragoș descoperă un experiment științific secret incredibil. El dezvăluie planul şocant al lui Nikita Hrușciov de a transforma Moldova în grădina sovietică pentru aplicarea energiei atomice în agricultura locală.

Selecţionat la Sarajevo, Astra Film Sibiu și TIFF Transilvania.

🎬 Imaculat / Immaculate (r. Monica Stan, George Chiper-Lillemark | 2021)
(luni, 9 mai, 20:00) Elvira Popescu – sesiune de întrebări inclusă

Când Daria intră într-o clinică de dezintoxicare ca să se lase de heroină, inocența ei o salvează de avansurile bărbaților din interior și în mod surprinzător aceștia îi oferă protecție. Admirată și ocrotită de toți, Daria se bucură de atenție, până când află că orice tratament special se plătește pe măsură.
Pelicula este profund autobiografică, fiind inspirată de experienţe personale ale co-regizoarei Monica Stan, care are pregătire în psihologie: „Aveam 18 ani când am ajuns la dezintoxicare și am fost șocată de cât de bine m-am simțit înăuntru. În mediul meu de clasă mijlocie, eu eram cea coruptă. Aici, printre alți drogați, mă simțeam specială. Fiind doar o adolescentă nesigură, am fost instantaneu captivată”.

Triplu laureat la cea mai recentă ediție a Festivalului de Film de la Veneția cu premiul pentru Cel mai bun debut – ‘Luigi de Laurentiis Award Lion of the Future’ (ce include o sumă de 100.000 $), Cel mai bun film din secțiunea ‘Giornate degli Autori’ și Cel mai bun scenariu ‘Autrici under 40’.

🎬 The Auschwitz Report / Sprava / Raportul de la Auschwitz (r. Peter Bebjak | 2021)
(luni, 9 mai, 20:00) Eforie

După mai bine de un an de planificare meticuloasă, Alfred și Rudolf, prizonieri la Auschwitz, reușesc să evadeze, cu speranța că vor împărtăși dovezi prețioase cu forțele anti-naziste. Își fac drum prin tunelurile subterane și munții periculoși din Slovacia, înfruntă numeroase obstacole pe drum, dar niciunul mai mare decât conștientizarea că vocile lor ar putea rămâne neauzite. Filmul e bazat pe povestea adevărată a lui Rudolf Vrba și Alfred Wetzler, doi prizonieri care au reușit să evadeze din iadul de la Auschwitz.

Selecţia Slovaciei pentru premiile Oscar 2021.

🎬 Sabaya (r. Hogir Hirori | 2021)
(marți, 10 mai, 18:30) Elvira Popescu

Mahmud, Ziyad și grupul lor își riscă viețile încercând să salveze femei și fete yazidite ținute captive de ISIS ca sabaya (sclave sexuale) în Al-Hawl din Siria, cea mai periculoasă tabără pentru refugiați din Orientul Mijlociu.

Premiat la Sundance! Selecţionat la CPH:DOX.

🎬 Le Coeur noir des forets / Dark Heart of the Forest / În adâncul pădurii (r. Serge Mirzabekiantz | 2021)
(marți, 10 mai, 20:30) Elvira Popescu – sesiune de întrebări inclusă

Nikolai, 16 ani, își petrece timpul între centre de plasament și familii adoptive. Singuratic și bântuit de abandonul părinților săi, visează să-și întemeieze o familie. Când Camille, în vârstă de 15 ani, șocantă și obraznică, ajunge la centru, Nikolai o convinge să meargă să locuiască împreună în pădure.

Selecţionat la Tallin.

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul Reprezentanței Comisiei Europene, al Biroului de Informare al Parlamentului European și EUNIC România, în parteneriat cu ambasadele, centrele și institutele culturale europene.

CineGhid este partener media al Festivalului Filmului European 2022.

One thought on “Festivalul Filmului European 2022, Bucureşti | Recomandări 5-11 mai (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *