Doua noi filme remarcabile anuntate pentru AmericanIFF 2018 (VIDEO)

Anul acesta in selectia AIFF, Laura Dern, Michelle Williams și Kristen Stewart, in cea mai consistenta distributie feminina a unui film american din 2017, dar si marele castigator Quinzaine des Realisateurs Cannes 2017

Două filme remarcabile ale cinematografiei independente americane, realizate de regizoarele americane Chloe Zhao şi Kelly Reichardt, The Rider şi Certain Women, selectate la American Independent Film Festival 2018, contrastează cu agitatul ritm al poveştilor americane cu super eroi, aducând în atenţie poveşti profunde, calde, nuanţate şi generatoare de empatie pentru personaje aflate la răscrucea vieții.

Apreciat de critici şi premiat la Quinzaine des Realisateurs  de la Cannes anul trecut, The Rider este portretul atent şi emoţionant al unui tânăr fost călăreț de rodeo, acum îmblânzitor de cai, care se reface după un accident. Filmul realizat de Chloe Zhao ni-l prezintă pe Brady, legat trup şi suflet de câmpiile care înconjoară rulota în care trăiește împreună cu tatăl său văduv și sora sa mai mică, încercând să se despartă de trecutul său. Cu toate acestea, cum ispita de „a călări” îi este prea adânc înrădăcinată, criza masculinității sale devine, curând, una existențială.

Folosind actori non-profesioniști și inspirându-se chiar din povestea vieţii protagonistului Brady Jandreau, Zhao construieşte, cu autenticitate delicată, un portret liric al omului și al naturii. Fiind doar cel de-al doilea film de lungmetraj al regizoarei americane, The Rider  a câștigat prestigiosul premiu CICAE Art Cinema la cea mai recenta editie de Cannes.

Acţiunea din Certain Women (premiul pentru cel mai bun film al Festivalului BFI din Londra), care are loc într-un orășel din Montana, se bucură de interpretările remarcabile a trei vedete care portretizează trei femei aflate în momente definitorii ale vieților lor. Laura Dern o joacă pe o avocată nemulțumită de viața ei personală și se confruntă cu o dilemă morală legată de unul dintre clienții săi. Michelle Williams, colaboratoarea frecventă al lui Reichardt (Wendy and Lucy, Meek’s Cutoff), o interpretează pe Gina, o soție și o mamă prinsă într-un moment dificil al căsniciei sale. Ultimul capitol al acestei pastorale americane îi este dedicat iubirii neîmpărtăşite dintre o fermieră anonimă și o profesoară de drept din oraș, jucată cu fragilitate de Kristen Stewart.

Deși cele 3 poveşti sunt conectate prin mici anse narative, ceea ce realmente le leagă sunt temele recurente ale operei lui Reichardt: singurătatea și împăcarea cu sine a unor personaje a căror forță exterioară contrazice profunda lor fragilitate emoțională. Filmat într-un ritm bine calculat, atent la gesturile și emoțiile care se pot citi printre cuvinte, Certain Women este o invitație la empatie şi speranţă.

American Independent Film Festival este singurul festival din România dedicat cinematografiei independente americane și își propune să familiarizeze cinefilii români cu filme americane narative realizate în tradiţia marilor autori americani ai anilor ’70 și ’80.

Festivalul i-a avut anul trecut ca oaspeţi pe Ethan Hawke, Joaquin Phoenix sau John C. Reilly, iar în acest an facilitează întâlnirea publicului român cu Sebastian Stan, cel mai de succes actor american de origine română.

Proiecţiile AIFF au loc la CinemaPRO și la sala de cinema a MȚR. Biletele pot fi achiziționate pe Eventbook.ro și în rețeaua Eventbook.

Programul proiecțiilor și noutățile despre filmele și evenimentele din festival vor fi actualizate pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul Ambasadei SUA în România și UPC România.
Proiect cultural finanțat de CNC.

Mașina oficială: BMW

Parteneri: Qreator by IQOS, ICR, UPS România, CinemaPRO, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, Ro Image, InterComFilm, Voodoo Films, Eventbook, Our Big Day Out, Asociația Sister.

Partener de comunicare: PiArt Vision

One thought on “Doua noi filme remarcabile anuntate pentru AmericanIFF 2018 (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *