De vineri, „Între chin și amin” în cinematografe

Filmul se lansează în cinematografele din București și din țară începând cu 4 octombrie

Între chin și amin, curajosul demers filmic al lui Toma Enache despre cutremurătorul fenomen al reeducării deținuților din închisorile comuniste, a avut avanpremiera aseară, 1 octombrie, în București, la CinemaPRO: pe lângă echipa şi cei peste 400 de invitaţi, în sală au mai fost prezenţi Octav Bjoza (care apare câteva secunde şi în prologul filmului) şi Ion Baurceanu, oameni care au pătimit ani de zile în închisorile comuniste, precum şi Zoe Rădulescu, care s-a născut în închisoare, ambii părinţi fiind încarceraţi în sistemul concentraţionar comunist.

Filmul este un salutar omagiu adus tuturor oamenilor care au suferit în temnițele comuniste în perioada 1945-1989, o mărturie despre rezistență prin credință, despre onoare. Titlul peliculei reprezintă, de fapt, un vers dintr-o poezie scrisă de Toma Enache în anii ’90.

În rolurile principale îi puteți vedea pe Vali V. Popescu, Ana Pârvu, Constantin Cotimanis și Kira Hagi. Din distribuție mai fac parte Ciprian Nicula, Bogdan Sălceanu, Ioachim Ciobanu, Laurențiu Stan, Csaba Ciugulitu, Dragoș Stoica, Victoria Cociaș, Teodora Calagiu Garofil, Petre Moraru, Alexandru Mereuță, Octav Bjoza, George Stanca şi mulţi alţii. Cu participarea extraordinară a actorilor: Ion Dichiseanu și Cezara Dafinescu.

Între chin și amin este un film clasic, care aduce în fața spectatorilor o poveste tulburătoare de viață, petrecută într-una din cele mai crunte perioade din istoria modernă – reeducarea din pușcăriile comuniste. Filmul are la baza întâmplări reale care m-au marcat puternic atunci cand le-am aflat, indiferent că s-au întâmplat în închisoarea din Sighet, în cea din Piteşti sau în altă parte. Discuțiile pe care le-am avut cu câțiva supravieţuitori m-au ajutat să înteleg şi mai bine evenimentele din acea perioadă. Biografiile personajelor principale înglobează lucruri teribile, trăite de mii de deținuți politici din perioada comunistă, însă conțin şi esenţa unor caractere unice şi extrem de puternice. Intenția mea a fost să arătăm  că există o altă lume dincolo de această lume concretă, o lume suprasensibilă, cu valori transcendente (dragostea, Dumnezeu, binele), că există o valoare superioară vieții, care are ca efect tocmai triumful acesteia, atunci când totul pare pierdut. Am considerat că a venit momentul ca realitatea brutală a Fenomenului Pitești, despre care nu s-a putut vorbi timp de zeci de ani și care a adus suferințe inimaginabile unui număr semnificativ de oameni, să fie spusă în sfârșit cu voce tare, printr-un film artistic. Așa se face că am decis să investesc toată energia și economiile mele în acest film”, declară Toma Enache.

Filmul va fi distribuit de La Steaua Film Studios, urmând ca după avanpremieră de aseară să ajungă la spectatori în cadrul unei caravane, pe langă distribuirea realizată în câteva cinematografe din ţară. Caravana va ajunge în mai multe orașe din România, fiind confirmate până în prezent peste 30 de localități, printre care se numără: Constanța, Tulcea, Slobozia, Năvodari, Pitești, Călărași, Râmnicu Vâlcea, Târgu Jiu, Drobeta-Turnu Severin, Timișoara, Lugoj, Reșița, Caransebeș, Oțelul Roșu, Alba Iulia, Cluj-Napoca, Târgu Mureș, Dej, Gherla, Aiud, Sighet, Baia Mare.

Mai multe detalii pe pagina de Facebook ÎNTRE CHIN Și AMIN un film de Toma Enache.

Între chin și amin este realizat în mare parte din fonduri private și orice sprijin este de ajutor. Donațiile se pot face pe site-ul LaSteaua.ro, la secțiunea Donații.

CineGhid este partener media al acestui film!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *