Cei opt munți – premiat la Cannes, o poveste despre prietenie și munte, din 24 martie

Cei opt munți / Le otto montagne, laureat cu Premiul Juriului la Cannes, intră în cinematografe

Le otto montagne, realizat de Felix van Groeningen și Charlotte Vandermeersch – filmul care a impresionat și câștigat Premiul Juriului la cea mai recentă ediție de Cannes – ajunge în cinematografele din România din 24 martie, distribuit de Independența Film. Turnat în mare parte în seducătoarele peisaje montane italiene din Valle d’Aosta și acoperind aproximativ patru decenii de prietenie între doi tineri ce devin adulți, Cei opt munți (TRAILER) este o adaptare după cartea cu același titlu scrisă de Paolo Cognetti, tradusă și publicată de Polirom.

Cu Alessandro Borghi (The Place) și Luca Marinelli (Martin Eden) în rolurile principale, Cei opt munți spune o poveste emoționantă despre prietenia dintre doi copii ce devin bărbați, în timp ce încearcă să șteargă urmele pe care părinții le-au lăsat asupra vieților lor. Sunt Pietro și Bruno. Unul aparține orașului, celălalt este ultimul copil dintr-un sat de munte. De-a lungul anilor, viața îi va duce ba departe, ba aproape unul de celălalt, dar nu va distruge prietenia lor, rămânând uniți de pasiunea pentru munte.

Cei opt munți / Le otto montagne a fost descris de publicația americană Varietyo poveste emoționantă, întinsă, epică și intimă despre prietenia la înălțime”, în timp ce publicația britanică The Guardian, care cataloghează filmul drept „bogat, frumos și inexplicabil de trist” spune că este „o meditație asupra capacității noastre de a iubi”.

Despre cum a decurs lucrul la Cei opt munți alături de Felix van Groeningen, Charlotte Vandermeersch spune: „Suntem prieteni, iubiți, parteneri și părinți; avem un fiu împreună. Lucrul împreună la acest film ne-a permis să explorăm procesele prin care au trecut protagoniștii noștri, maturizarea, găsirea și pierderea prieteniei, tăierea legăturilor cu familia, reconectarea, iertarea, acceptarea alegerilor celuilalt, înfruntarea morții sau predarea în fața naturii și vieții. Am vrut să facem un film epic, povestit în gesturi minuscule. O odă a fragilității și puterii fiecărei ființe vii, fie că este o ființă umană, un animal, o plantă sau un munte.

Filmările au avut loc mai exact în Alpii Italieni, Torino și Nepal, timp de 7 luni de zile, începând cu vara lui 2021.

În Italia, Cei opt munți / Le otto montagne a vândut până acum peste 830.000 de bilete la cinema! A mai fost selecţionat și la Sundance și Tallinn.

Filmul este programat în avanpremieră la Miercurea Ciuc (Cinema Csiki Mozi) joi 23 martie, de la ora 19:00.

Cei opt munți va fi proiectat începând din 24 martie, la București, Bistrița (Dacia – Centru Cultural), Sibiu (CineGOLD) și în țară. Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Parteneri: Polirom, Hoinari pe Munți, Povestea Muntelui, Oltenia de sub Munte – geoparc aspirant UNESCO

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *