Cannes 2017: Palme d’Or, palmaresul şi prezenţa românească (FOTO)

©AFP. Valery Hache

La ceas aniversar, a 70-a editie a Cannes-ului, Palme d’Or merge în Suedia

Comedia satirica The Square (Suedia, in coproductie cu Germania, Franţa si Danemarca) a triumfat aseara la Festivalul de Film de la Cannes, fiind laureata cu Palme d’Or. Regizorul si scenaristul lui The Square, suedezul Ruben Ostlund, in varsta de 43 de ani, nu e strain de Cannes, in 2014 primind Jury Prize, a doua distinctie din sectiunea Un Certain Regard, pentru Force Majeure/Turist.

Intre filmele care au concurat anul acesta pentru Palme d’Or se numara pelicule regizate de Michael Haneke, Fatih Akin, Sofia Coppola, Michel Hazanavicius, Naomi Kawase sau Yorgos Lanthimos, ca sa amintim doar cateva nume.

Ostlund a fost cel mai norocos (nascut pe 13 aprilie!) anul acesta la Cannes, el fiind si anuntat ultimul in Competitia Oficiala, la aproximativ treisprezece zile si ceva 🙂 distanta de toti ceilalti, pe 27 aprilie – un fel de ultimul venit, marele servit.

Aproape la fel de norocos a fost si You Were Never Really Here, singurul film care a incasat 2 premii, pentru scenariu si cel mai bun actor!

Desi s-a spus ca anul acesta Cannes-ul a fost lipsit de stralucire, mai ales prin lipsa filmelor produse de marile studiouri de la Hollywood (desi Netflix si scandaluri au fost…), compensatia a venit prin prezenta unor vedete de peste Ocean: Will Smith si Jessica Chastain in juriu, sau Nicole Kidman, care a jucat in 3 filme prezentate in festival (dintre care doua in Competitia OficialaThe Beguiled şi The Killing of a Sacred Deer), plus 1 serial proiectat in intregime, sub egida evenimentelor speciale. De altfel, Kidman a si fost recompensata la Ceremonia de premiere de aseara, cu un premiu special aniversar.

Multe femei printre premiantii serii, dublu ca numar faţă de palmaresul Cannes-ului din ultimii trei ani! Una dintre ele a fost Sofia Coppola (fiica marelui Coppola), care a facut istorie ca doar a doua femeie ce a primit pana acum la Cannes premiul pentru regie! Conform IndieWire, cealalta femeie laureata la regie a fost sovietica Yuliya Solntseva, in 1961.

Regizorul spaniol Pedro Almodovar a prezidat juriul din acest an, din care au mai facut parte regizoarea germana Maren Ade (Toni Erdmann), actrita chineza Fan Bingbing, actrita americana Jessica Chastain,  regizorul sud-coreean Park Chan-wook, actorul american Will Smith, regizorul italian Paolo Sorrentino, actrita si regizoarea franceza Agnes Jaoui si compozitorul franco-libanez Gabriel Yared.

Iata premiile Competitiei Oficiale Cannes 2017:

Palme d’Or – The Square, regia Ruben Ostlund

Marele Premiu al Juriului – 120 battements par minute, regia Robin Campillo

Premiul Juriului – Nelyubov/Loveless, regia Andrey Zvyagintsev

Regie – Sofia Coppola pentru The Beguiled

Scenariu (ex aequo)
• Lynne Ramsay pentru You Were Never Really Here
               • Yorgos Lanthimos & Efthymis Filippou pentru The Killing of a Sacred Deer

Cea mai buna actrita – Diane Kruger în In the Fade/Aus dem Nichts

Cel mai bun actor – Joaquin Phoenix în You Were Never Really Here

70th Anniversary Prize – Nicole Kidman

Tot aseara, juriul prezidat de actrita franceza Sandrine Kiberlain a desemnat castigatorul Camera d’Or (debut in lungmetraj), pentru care au fost eligibile 26 de lungmetraje din Selectia Oficiala, Quinzaine des Realisateurs şi Semaine de la Critique:

Camera d’Or – Jeune Femme/Montparnasse Bienvenue, regia Leonor Serraille (film din sectiunea Un Certain Regard)

Cel mai ocupat juriu, am putea spune, a fost cel condus de catre al nostru Cristian Mungiu: Cinefondation & Selectia Oficiala de Scurtmetraje. Daca la sectiunea Cinefondation au fost trimise peste 2600 de scurtmetraje, cele din Selectia Oficiala de Scurtmetraje au fost aproape 5000! Aşadar, Cristian Mungiu ne-a reprezentat cu eroism, fiind si singurul român care a urcat aseara pe scena! De data aceasta ca sa înmâneze cele doua premii din Selectia Oficiala de Scurtmetraje:

  • Palme d’Or Scurtmetraj – A Gentle Night, regia Qiu Yang (China)
  • Mentiunea Speciala a Juriului – Katto/The Ceiling, regia Teppo Airaksinen (Finlanda)

Va reamintim ca joi s-au decernat premiile pentru Semaine de la Critique.
Vineri, acelasi juriu prezidat de Mungiu a anuntat laureatii Cinefondation.
Tot vineri s-au anuntat si castigatorii Quinzaine des Realisateurs.
Iar sambata s-au acordat premiile la Un Certain Regard, FIPRESCI, dar si cele ale juriilor independente!

Si daca tot am adus vorba de Cristian Mungiu, prezenta românească la Cannes in 2017 a mai fost sustinuta, pe langa anualul Romanian Short Waves, si de alti doi români de-ai nostri din R. Moldova, prezenti in Competitia Oficiala(!) pe genericul filmului A Gentle Creature/Krotkaya, regia Sergei Loznitsa: directorul de imagine Oleg Mutu si actorul Valeriu Andriuţă (doar ultimul insa prezent si pe Croazetă)!

Valeriu Andriuţă                   ©M. Petit / FDC

Ce urmeaza dupa Cannes? Evident… Les Film de Cannes (pentru care trebuie sa-i foarte multumim tot lui Cristian Mungiu, doar Argentina mai avand un festival similar!), care deja a anuntat primele filme de la Cannes de anul acesta pe care le vom putea vedea, in primul rand, la Bucuresti. Dar despre asta, amanunte intr-un articol cat de curand aici pe CineGhid.ro!

5 thoughts on “Cannes 2017: Palme d’Or, palmaresul şi prezenţa românească (FOTO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *