Cannes 2017: Laureaţii ‘Un Certain Regard’, FIPRESCI, dar si premiul pentru cel mai bun câine actor

120 battements par minute (2017), Lerd‎ (2017)

A doua sectiune competitionala oficiala de la Cannes si-a ales castigatorii, din 18 filme ce au reprezentat 24 de tari. Si Federatia Internationala a Criticilor de Film si-a desemnat preferatii, precum si alte jurii independente

Ieri a fost o zi importanta pentru editia a 70-a a Festivalului de Film de la Cannes, pentru ca si-a desemnat castigatorii Un Certain Regard, a doua sectiune ca însemnătate, in preambulul mult asteptatului Palme d’Or de diseara.

Lerd (A Man of Integrity), o drama iraniana (foto sus), este filmul ales ca mare castigator al sectiunii Un Certain Regard, anul acesta la Cannes.

Jasmine Trinca a fost votata cea mai buna actriţă intr-un film, iar Premiul Juriului a fost atribuit mexicanului Michel Franco pentru La hijas de abril, cu actrita spaniola Emma Suarez pe generic.

Actorul si regizorul francez Mathieu Amalric a fost laureat cu un premiu special – “the best poetic narrative” – pentru Barbara, filmul de deschidere al sectiunii, iar premiul pentru cel mai bun regizor a mers catre Taylor Sheridan pentru Wind River. Starurile internationale Elizabeth Olsen si Jeremy Renner fac parte din distributia aleasa de Sheridan, bine-cunoscut pana acum pentru scenariile la Sicario (2015) si Hell or High Water (2016).

Juriul de la Un Certain Regard a fost prezidat anul acesta de catre actrita americana Uma Thurman si a fost completat de regizorul egiptean Mohamed Diab (selectionat in 2016 la Un Certain Regard cu Clash), actorul francez Reda Kateb, regizorul belgian Joachim Lafosse si Karel Och, directorul festivalului de film Karlovy Vary.  Juriul a avut de ales dintre cele 18 filme din selectia Un Certain Regard, 7 dintre ele fiind considerate debuturi regizorale.

Iata si lista completa a laureatilor Un Certain Regard — Cannes 2017:
“Un Certain Regard” Prize — Lerd / A Man of Integrity, regia Mohammad Rasoulof
Jury Prize — La hijas de abril / April’s Daughter, regia Michel Franco
Award for Best Direction — Taylor Sheridan, regia filmului Wind River
Award for Best Actress — Jasmine Trinca, rolul din Fortunata / Lucky
The Best Poetic Narrative Award — Barbara, regia Mathieu Amalric

FIPRESCI (Federatia Internationala a Criticilor de Film) a acordat si anul acesta Premiile Criticii: doua in Selectia Oficiala – unul pentru Competitia Oficiala si unul pentru Un Certain Regard – si al treilea pentru un film din sectiunile paralele: fie din Semaine de la Critique (International Critics’ Week), fie din Quinzaine des Realisateurs (Directors’ Fortnight).

Premii importante FIPRESCI, daca ne reamintim ca anul trecut coproductia minoritar românească Toni Erdmann a castigat FIPRESCI si apoi a ajuns la Oscaruri! Acelasi lucru s-a intamplat si in 2015 cu Son of Saul, care a si castigat apoi un Oscar, dupa ce încasase la Cannes si Grand Prix. Nu e obligatoriu sa se intample an de an asa, dar se pare ca o distinctie FIPRESCI ajuta, cel putin la palmares si incasari.

Iata si premiile FIPRESCI — Cannes 2017:
 Competitia Oficiala120 battements par minute, regia Robin Campillo (foto sus)
 Un Certain RegardTesnota / Closeness, regia Kantemir Balagov
Sectiunile paralele (Quinzaine des Realisateurs)A Fabrica de Nada / The Nothing Factory, regia Pedro Pinho

Alte premii speciale Cannes 2017:

Prize of the Ecumenical Jury – Hikari / Radiance, regia Naomi Kawase (film din Competitia Oficiala)

Queer Palm Award – 120 battements par minute, regia Robin Campillo (film din Competitia Oficiala)

Palm Dog Award – câinele Einstein pentru rolul Bruno din The Meyerowitz Stories (New and Selected) (film din Competitia Oficiala)

Einstein în rolul Bruno, The Meyerowitz Stories (New and Selected)

Prix Francois Chalais – 120 battements par minute, regia Robin Campillo (film din Competitia Oficiala)

Vulcan Award – Josefin Asberg pentru The Square (decoruri/scenografie) (film din Competitia Oficiala)

Cannes Soundtrack Award — compozitorul Oneohtrix Point Never pentru muzica din Good Time (film din Competitia Oficiala)

Chopard Trophy:

Anya Taylor-Joy
George MacKay