Marcel Iureș, Stere Gulea și Radu Mihăileanu premiați la BIFF 2024
Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Festivalului International de Film București (BIFF) – cel mai longeviv festival de film din Capitală cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului – se va desfășura între 19 și 29 septembrie.
Ediția din acest premiază pentru întreaga activitate două personalități eminente ale cinematografului contemporan, actorul Marcel Iureș și regizorul Stere Gulea. Iar regizorul francezo-român Radu Mihăileanu va fi prezent la Gala de Închidere a BIFF 2024 pentru a primi Premiul de Excelență!
Conceput ca un festival deschis cinemaului de artă, care încurajează curente cinematografice nou-apărute, descoperă talente și promovează tineri realizatori de film, ediția BIFF XX din acest an cuprinde secțiunile Competiție, Panorama, Istorie și Cinema, Autori Români și Retrospective. Următoarele opt filme sunt incluse în Panorama:
The Seed of the Sacred Fig / Semințele smochinului sacru, regia Mohammad Rasoulof (Cannes 2024 – Prix Special du Jury)
Judecătorul de instrucție Iman se luptă cu paranoia pe fondul tulburărilor politice din Teheran. Când arma lui dispare, el își suspectează soția și fiicele, impunând măsuri draconice care încordează legăturile de familie, pe măsură ce regulile societății se prăbușesc.
Filmul e combinat parțial cu înregistrări video de la protestele naționale din Iran din 2022, violent înăbuşite de către autorități. În această primăvară, regizorul Mohammad Rasoulof – după un lung șir de șicane și arestări de-a lungul ultimilor circa 15 ani, inclusiv scurte condamnări carcerale – a primit cea mai mare pedeapsă de până acum, 8 ani, dar și lovituri de bici (de multe ori cauzatoare de moarte), amendă și confiscarea averii. Rasoulof a reușit să fugă ulterior din Iran, demers realizat pe parcursul a 28 de zile istovitoare.
*cvintuplu laureat la Cannes și cu FIPRESCI (Competiţie), cu Prix du Ecumenical Jury, cu L’AFCAE prix și cu Prix Francois Chalais
*selecționat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film 2024
*selecţia Germaniei la Oscar 2025
*selecţionat la Locarno, San Sebastian, Toronto
Slow, r. Marija Kavtaradze, 2023 ( – premiul de Regie)
Dansatoarea Elena și asexualul Dovydas, interpret în limbajul semnelor, se întâlnesc și încep o frumoasă relație. Lucrurile evoluează și ei trebuie să gestioneze construirea propriei intimități.
*selecționat la premiile Academiei Europene de Film
*selecţia Lituaniei la Oscarurile din luna martie
*premiat la Tallinn
*selecţionat la Stockholm, Karlovy Vary, Istanbul
Eternal / For evigt, r. Ulaa Salim, 2023 (Rotterdam 2024 – Selecția oficială)
Un cutremur provoacă o crăpătură misterioasă pe fundul oceanului, care accelerează schimbările climatice.
*pornește de la premisa scurtmetrajului din 2012 al aceluiași regizor
Maestrul și Margareta / Master i Margarita / The Master and Margarita, r. Michael Lockshin, 2023 (BIFF 2024 – Panorama)
În Moscova anilor 1930, operele unui scriitor proeminent sunt cenzurate brusc de statul sovietic, iar premiera piesei sale de teatru despre Pilat din Pont este anulată din motive ideologice. Este expulzat din Uniunea Scriitorilor Sovietici și se transformă rapid într-un proscris, fără mijloace de supraviețuire. Inspirat de Margarita, iubita lui, începe să lucreze la un nou roman în care toate personajele sunt reinterpretate satiric, până când încetează să mai observe cum granița dintre realitate și imaginație se estompează.
Regizorul filmului, de origine rusă, și-a părăsit țara după invazia din Ucraina și s-a stabilit la Los Angeles. Este cea mai recentă adaptare cinematografică a romanului omonim semnat de Mikhail Bulgakov și publicat integral abia în 1967, mult după moartea autorului.
*sesiune de întrebări cu regizorul
The Sparrow in the Chimney / Der Spatz im Kamin, r. Ramon Zurcher (Locarno 2024 – Concorso)
Karen locuiește cu soțul ei Markus și copiii lor în casa idilică a copilăriei. Jule, sora lui Karen, și familia ei sunt în vizită de ziua lui Markus. Cum casa se animă și o vrabie caută să iasă din horn, Karen devine din ce în ce mai tensionată, până când totul atinge punctul culminant și vechiul este distrus pentru a face loc noului.
Mr. Blake at Your Service / Completement crame / Well Done, r. Gilles Legardinier (BIFF 2024 – Panorama)
Când domnul Blake, proaspăt văduv, apare la domeniul de Beauvillier, toată lumea – conacul în sine, împreună cu proprietara și personalul – e la fel de pierdută ca și el. Dar, spre deosebire de domnul Blake, care a venit în acest loc familiar doar pentru a-și aduna gândurile, ceilalți protagoniști sunt prinși în vâltoarea propriilor lor probleme. Sosirea acestui oaspete foarte britanic acționează ca un declanșator, retrezindu-le pofta de viață.
*adaptarea cinematografică a romanului „Completement crame”, pe care scriitorul Gilles Legardinier a preferat să-l ecranizeze personal, debutând ca cineast
Hors du temps / Suspended Time, r. Olivier Assayas (Berlinale 2024 – Competiție)
În timpul carantinei din 2020 provocate de epidemia de COVID, două cupluri căsătorite se adăpostesc împreună într-o casă la țară, ceea ce duce la tensiuni în creștere și dezvăluiri despre relațiile lor.
*selecţionat la Istanbul
My Favourite Cake, r. Maryam Moqadam & Behtash Sanaeeha (Berlinale 2024 – premiul FIPRESCI Competiție)
Mahin, în vârstă de 70 de ani, solitară până acum, alege să-și reînvie viața amoroasă. O întâlnire întâmplătoare devine o seară de neuitat, cu o întorsătură neașteptată.
*filmul de închidere BIFF 2024
*dublu laureat la Berlinale și cu Premiul Juriului Ecumenic (Competiţie)
*selecţionat la Karlovy Vary, Istanbul
Unde merg elefanții / Where Elephants Go, r. Gabi Virginia Șarga & Cătălin Rotaru (TIFF Transilvania 2024 – Competiție) | TRAILER
Leni, 9 ani, și copilărosul Marcel, 24 de ani, se plimbă prin București într-o atmosferă veselă, netulburată de părțile întunecate ale vieții.
Inclus în secțiunea Autori Români a BIFF XX.
*laureat la TIFF Transilvania
Clara, r. Sabin Dorohoi (BIFF 2024 – Autori Români)
Clara, mamă singură, divorțată, este nevoită să lucreze în Germania, unde are grijă de o fetiță de 6 ani de care s-a atașat foarte mult. E sfâșiată între sentimentele materne pentru aceasta și dragostea pentru propriul copil lăsat în România în grija bunicului. Dezamăgit și simțindu-se abandonat de mama sa, băiatul ei de 12 ani fuge de acasă: pleacă cu o barcă în amonte pe Dunăre.
*sesiune de întrebări
*este varianta extinsă a scurtmetrajului „Calea Dunării” din 2013
Tovarășu’: Facerea, gloria și desfacerea unui dictator, r. Trevor Poots, 2023 (BIFF 2024 – Istorie și Cinema)
Secretele lui Nicolae Ceaușescu, ținute ascunse 25 de ani, dezvăluite de către cei care l-au cunoscut îndeaproape: colegi de închisoare, „sosia” sa, asistenți personali, traducătorul său, diplomați, miniștri, membri ai familiei, dar și de cei care au suferit în timpul regimului comunist. Despre politica sa externă vorbesc trei președinți americani, fostul șef al CIA, Prințul Filip – soțul consort al reginei Elisabeta a Marii Britanii, teroristul Carlos „Șacalul” sau Ilie Năstase.
Film serial documentar, în trei episoade, difuzate în integralitate la BIFF XX.
*selecţionat la TIFF Transilvania
Enigmele României (I), r. Marin Dinescu, 2023 (BIFF 2024 – Istorie și Cinema)
O serie de enigme naționale fără răspuns, care se axează pe istorie, geologie, castele, crime, lumini cerești, tulburări mentale și ritualuri religioase ascunse.
Un film serial documentar din care vor fi proiectate 4 episoade la BIFF XX (cauza morții poetului Mihai Eminescu, căutarea tablourilor dispărute în urma „marelui jaf” de la muzeul Brukenthal din Sibiu, minunea de la Maglavit sau misterul iahtului Ostara – o navă cu o comoară de aur a unor nobili ruși, care au fost găsiți uciși aproape de malul românesc al Deltei Dunării, în timp ce fugeau de bolșevici).
*prezentat de Marcel Iureș
The History of Love / Povestea iubirii, r. Radu Mihăileanu, 2016 (BIFF 2024 – Retrospective) | TRAILER
New York, secolul 21. Leo, un bătrân imigrant polonez, trăieşte rememorând marea iubire a vieţii sale. La celălalt capăt al metropolei, în Brooklyn, adolescenta Alma vrea cu tot dinadinsul să-i găsească mamei ei bărbatul ideal. Nimic nu pare să-i lege pe bătrânul Leo şi pe tânăra Alma. Şi cu toate acestea…
Bazat pe romanul omonim al scriitoarei Nicole Krauss, publicat în 2005. Inițial, adaptarea cinematografică a cărții a fost luată în considerare de către celebrul regizor mexican Alfonso Cuaron.
*selecţionat la TIFF Transilvania
Train de vie / Trenul vieții / Train of Life, r. Radu Mihăileanu (Veneția 1998 – premiul FIPRESCI)
Într-o seară a anului 1941, Schlomo, nebunul satului, aduce consătenilor săi o ştire cumplită: germanii ucid sau deportează spre destinaţii necunoscute evreii din satele vecine. Se vor deghiza cu toţii fie în deportaţi, fie în mecanici de tren, ofiţeri germani sau soldaţi, încercând să se salveze.
Inclus în secțiunea Retrospective a BIFF XX.
*sesiune de întrebări cu regizorul
*dublu laureat la Veneția și cu Anicaflash Prize
*selecționat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film 1999
*premiat la Sundance și nominalizat la Cesar
*selecţionat la Karlovy Vary
Alte filme propuse anul acesta la BIFF sunt Genese, Comme le feu, Les Demons.
Festivalul va avea loc în patru locații: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Grădina cu Filme și Cinema Eforie.
Ediția 2024 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, și finanțată de Ministerului Culturii.
Parteneri: CNC, creart, Muzeul Național al Ţăranului Român, ANF – Cinemateca Română, Ambasada Canadei în România, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund (SSF), FCB Bucharest, Global Vision, NetBet, Șerban & Musneci Associates, Electrica Furnizare, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR), Building Echipament, Automecanica Mediaș, VINIMONDO, Aqua Bilbor, AVINCIS
Partener de mobilitate: Meridian Taxi Premium
Sectiunea Istorie și Cinema a BIFF 2024 este prezentată de Regina Maria Dental Clinics.
Evenimentul este sprijinit de: Grand Hotel Continental, La Piovra Turista, La Mama, The Trafalgar Pub
Biletele vor putea fi achiziționate atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe Eventbook.
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
CineGhid este partener media al BIFF 2024.
2 thoughts on “BIFF 2024: Rasoulof, Ceaușescu, Bulgakov și minunea de la Maglavit (VIDEO)”