9 filme de neratat în Competiția BIFF 2024
Cea de a XX-a ediție, aniversară, a Festivalului International de Film București (BIFF) – cel mai longeviv festival de film din Capitală cu o competiție internațională dedicată lungmetrajului – se va desfășura între 19 și 29 septembrie 2024 și va aduce în fața publicului din Capitală filme apreciate la festivaluri internaționale de prestigiu, alături de o serie de evenimente și de proiecții organizate special pentru această ediție.
Toate cele nouă filme sunt premiate sau selecționate anul acesta la Cannes, Veneția, Berlinale sau Sundance și vor fi difuzate inclusiv cu subtitrare în limba română.
”Competiția celei de-a 20-a ediții a BIFF va aduce filme ale unor cineaști care au reușit să uimească critica și juriile celor mai bune festivaluri cu debuturile lor. Un cinema plin de talent și originalitate, care ajunge pentru prima dată în România, care, în ciuda prestigiului internațional, nu a avut până acum o fereastră în Capitala țării pentru a fi proiectat pe ecran mare”, declară Jose Cabrera Betancort, curatorul și în 2024 al secțiunii competitive BIFF.
Festivalul va avea loc în patru locații: Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Grădina cu Filme și Cinema Eforie.
Secțiunile celei de-a XX-a ediții a BIFF vor fi: Competiție, Panorama, Istorie și Cinema, Retrospective și Autori Români. Filmele din Competiția BIFF 2024 sunt:
Anul Nou care n–a fost / The New Year That Never Came, regia Bogdan Mureșanu (Veneția 2024 – trofeul secțiunii Orizzonti) | TRAILER
Este filmul de deschidere a acestei ediții aniversare a BIFF! Surprinde momentele dramatice și tensionate din preajma Revoluției din 1989, explorând teme precum libertatea, iubirea și speranța, într-o societate dominată de frică și incertitudine.
”De la Veneția, direct la Muzeul Țăranului Român! De-abia aștept să ne vedem la deschiderea Bucharest International Film Festival, la Cinema Muzeul Țăranului Român, unde vom prezenta Anul Nou care n-a fost. Ne vedem la BIFF!”, transmite regizorul Bogdan Mureșanu.
Filmul, produs de Ada Solomon, va fi distribuit în România de Forum Film.
*sesiuni de întrebări cu echipa filmului
*cvadruplu laureat la Veneția și cu FIPRESCI (alte secțiuni), cu mențiune specială Autrici Under 40 pentru imagine – Boroka Biro și cu premiul Bisato d’Oro pentru scenariu – Bogdan Mureșanu
*este varianta extinsă a scurtmetrajului „Cadoul de Crăciun”, laureat la „Oscarurile europene” – premiile Academiei Europene de Film 2019
September Says, r. Ariane Labed (Cannes 2024 – Un Certain Regard)
Când September este suspendată de la școală, sora ei, July, începe să-și afirme propria independență. Tensiunea în familie crește în timpul vacanței în Irlanda, pe măsură ce o serie de întâlniri neobișnuite îi testează pe toți până la limită.
Este debutul în lungmetraj al talentatei soții a celebrului Yorgos Lanthimos! Se bazează pe romanul Sisters, publicat în 2020 de Daisy Johnson.
Good One, r. India Donaldson (Sundance / Cannes 2024 – Quinzaine des cineastes)
La sfârșit de săptămână, în timpul unei excursii cu rucsacul în spate, Sam, în vârstă de 17 ani, ia parte la ciocnirea de orgolii dintre tatăl ei și cel mai vechi prieten al acestuia.
*selecţionat la Toronto
Black Dog, r. Guan Hu (Cannes 2024 – premiul Un Certain Regard)
Eliberat din închisoare, Lang se întoarce în orașul său natal din nord-vestul Chinei. Ca parte a unei echipe de hingheri însărcinată cu eliminarea câinilor fără stăpân – înainte de Jocurile Olimpice din 2008 – el stabilește o legătură neaşteptată cu un cățel negru. Cele două suflete singuratice pornesc acum împreună într-o nouă călătorie.
*premiat la Cannes și cu Palme Dog / Grand Prix du Jury
Armand, r. Halfdan Ullmann Tondel (Cannes 2024 – premiul Camera d’Or)
Armand, un băiat de 6 ani, este acuzat că a depășit limitele față de cel mai bun prieten al său din clasele primare.
În rolul principal, noul superstar european, actrița Renate Reinsve, celebră pentru partitura din „Cea mai rea fată din lume / The Worst Person in the World„!
*debutul în lungmetraj al nepotului lui Ingmar Bergman și Liv Ullmann
*selecționat la premiile Academiei Europene de Film 2024
*selecţia Norvegiei la Oscar 2025
Viet and Nam, r. Minh Quy Truong (Cannes 2024 – Un Certain Regard)
Nam și Viet lucrează în mină, la 1000 de metri sub pământ, unde pericolul pândește și întunericul predomină. Cărbunele le asigură traiul, dar poluează pământul și marea. Mare neagră. Cărbune negru. Cărbune ars. Cărbune ud. Cărbune prăfuit. Decizia lui Nam de a părăsi ilegal țara într-un container creează un conflict între dorințele pentru propriul viitor și sentimentele sale.
Filmul a fost interzis în Vietnam. Postproducția finală a fost realizată la Kodak Cinelabs Romania!
*selecţionat la Karlovy Vary, Toronto
Blue Sun Palace, r. Constance Tsang (Cannes 2024 – premiat în Semaine de la Critique)
Când tragedia lovește, se formează o legătură neașteptată între doi migranți din comunitatea chineză din Queens. Departe de casă, viețile lor se împletesc pe măsură ce țin doliu și caută conexiuni familiale.
Stranger Eyes, r. Siew Hua Yeo (Veneția 2024 – Competiție)
Un bărbat își caută obsesiv fiica dispărută, după ce primește filmulețe tulburătoare care declanșează o confruntare tensionantă cu voaiorul.
Este primul film din Singapore care a concurat vreodată pentru ”Leul de Aur”.
La hojarasca / The Undergrowth, r. Macu Machin (Berlinale 2024 – Forum)
Rutina a trei surori care trăiesc în Insulele Canare suferă metamorfoze magice și meditative. Fiecare soră se descurcă în felul ei fără vreun sprijin și se exprimă corporal, amestecând realismul cu fantezia.
Un film care are în distribuție propria familie a regizoarei: mama și cele două mătuși. Subiectul este bazat pe debutul literar omonim al lui Gabriel Garcia Marquez, Frunze uscate (1955).
*sesiune de întrebări la prima proiecție
*selecţionat la Istanbul
Președinta onorifică a ediției aniversare BIFF XX este criticul de film Irina Margareta Nistor, iar membrii Juriului internațional BIFF 2024 sunt regizorul și scenaristul canadian Philippe Lesage – președintele Juriului BIFF din acest an, Paul Cozighian – regizor și jurnalist independent franco-român, actrița Ana Ularu, actorul, regizorul și scenaristul Valeriu Andriuță și producătoarea de film lituaniană Marija Razgute.
Inițial realizator de filme documentare, regizorul Philippe Lesage a intrat în cinematografia narativă în 2015, iar pe lângă aprecieri și premii obținute, a avut și filme selectate la renumitul Muzeu de Artă Modernă din New York (MoMA) sau la Film Society of Lincoln Center.
Paul Cozighian este regizor și jurnalist independent franco-român. Martor implicat în Revoluția Română din decembrie 1989, Paul este emblematicul operator care a filmat cele mai importante secvențe din primele ore ale revoltei populare din București, aducând în atenția opiniei publice mondiale singurele imagini cu Baricada de la Intercontinental, dar și cu accederea la putere în zilele Revoluției a lui Ion Iliescu. A studiat regie de film la București cu Gheorghe Vitanidis și la Paris cu Eric Rohmer. Cozighian este în prezent corespondent permanent la București pentru cotidianul Le Figaro, pentru radiourile France Info, France Inter și France Culture precum și pentru France Televisions. La finalul anilor ’90, Paul a fost corespondent de război în fosta Iugoslavie, unde a produs numeroase reportaje TV și radio pentru media franceză, precum și documentarul Fin de Siecle a Belgrade.
„În toți acești ani de prezență pe diversele teatre ale actualității interne și internaționale, dragostea pentru cinema nu m-a părăsit niciodată…” mărturisește Cozighian, admirator al cinemaului lui Godard, Truffaut, Bergman și Orson Welles. ”Cinemaul se vede în sală, pe marele ecran. Nu-l neglijați. Nu vă va dezamăgi niciodată!”, adaugă Cozighian.
Ana Ularu este actrița română de teatru și film care nu mai are nevoie de nicio prezentare, fiind cea mai de succes reprezentantă a breslei cineaștilor autohtoni. A jucat alături de Keanu Reeves, Tom Hanks, Bradley Cooper, Jennifer Lawrence și în regia lui Ron Howard sau Susanne Bier. Dacă în teatru primul rol a fost Lolita, alături de marele Ștefan Iordache, în regia Cătălinei Buzoianu, în film Ana Ularu a debutat la 9 ani. Este absolventă de UNATC, iar anul trecut au avut premiera, printre altele, cu filmul serial Spy/Master, inspirat de fuga lui Ion Mihai Pacepa și conflictul acestuia cu Nicolae Ceaușescu.
”Iar publicului ii doresc Vizionare Plăcută. Cinemaul e magie!”, este invitația Anei pentru publicul BIFF.
Valeriu Andriuță a absolvit Institutul de Teatru și Cinema din Tbilisi, specializarea actorie, după care a urmat cursurile UNATC București. A jucat în filme regizate de Cristian Mungiu, Sergei Loznitsa, Igor Cobileanski sau Emanuel Pârvu. A debutat ca regizor și scenarist cu o serie de filme de scurtmetraj centrate pe Republica Moldova, locul lui de origine. În prezent își pregătește filmul de debut de lungmetraj, care se află în faza de preproducție.
Marija Razgute este o producătoare de film lituaniană, care a înfiinţat casa de producție M-Films în 2008. Printre filmele produse cu succese notabile se numără titlurile selectate la Oscar, premiate la Sundance sau selecționate la Cannes! Marija este membră a rețelei de producători ACE, precum și membră a consiliului Academiei Europene de Film (instituția care acordă „Oscarurile europene”) pentru perioada 2024-2025, alături de Ada Solomon și ceilalți colegi europeni.
La Gala de Închidere care va avea loc la Cinema Muzeul Țăranului, pe 29 septembrie, începând cu orele 19:30, vom afla care sunt filmele premiate din cadrul secțiunii de Competiție.
Ediția 2024 a BIFF este organizată de către Fundaţia CHARTA și Asociația Culturală “Grigore Vasiliu Birlic”, sub Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Principele Radu al României, și finanțată de Ministerului Culturii.
Parteneri: CNC, creart, Muzeul Național al Ţăranului Român, ANF – Cinemateca Română, Ambasada Canadei în România, Ambasada Elveției în România, Swiss Sponsors’ Fund (SSF), FCB Bucharest, Global Vision, NetBet, Șerban & Musneci Associates, Electrica Furnizare, Centrul pentru Servicii de Radiocomunicații (CSR), Building Echipament, Automecanica Mediaș, VINIMONDO, Aqua Bilbor, AVINCIS
Partener de mobilitate: Meridian Taxi Premium
Sectiunea Istorie și Cinema a BIFF 2024 este prezentată de Regina Maria Dental Clinics.
Evenimentul este sprijinit de: Grand Hotel Continental, La Piovra Turista, La Mama, The Trafalgar Pub
Biletele vor putea fi achiziționate atât de la cinematografele partenere, cât și online de pe Eventbook.
Mai multe detalii pe site-ul BIFF.com.ro și pe pagină de Facebook Bucharest International Film Festival.
CineGhid este partener media al BIFF 2024.
One thought on “19-29 septembrie: Competiţia BIFF 2024 (VIDEO)”