Cineastii Bela Tarr si Laurent Cantet, dar si directori de distributie renumiti vin la Les Films de Cannes

foto: BFI

Bela Tarr, ultimul reprezentant al cinemaului radical tarkovskian, invitat special al Les Films de Cannes a Bucarest

Retrospectiva Bela Tarr include Satantango, filmul de 7 ore și jumătate al regizorului!

Reputatul regizor maghiar Bela Tarr, cunoscut pentru filme precum The Turin Horse și Satantango, și cineastul francez Laurent Cantet, câștigătorul Palme d’Or în 2008 cu drama Entre les murs, sunt doi dintre invitații de onoare ai ediției a 8-a a Les Films de Cannes a Bucarest. Festivalul va organiza o serie de proiecții speciale și discuții cu cei doi invitați în cadrul programului Artiști în dialog, o ocazie unică pentru cinefili de a vedea pe marile ecrane filme care i-au consacrat pe acesti doi mai importanți autori de film contemporani, dar si de a dialoga cu acestia!

Pe 14 octombrie, la Cinemateca Eforie, Bela Tarr va susține o sesiune de intrebari cu publicul la finalul proiecției The Turin Horse, despre care a anunţat că este ultimul pe care îl realizează, iar discuția va fi moderată de criticul francez Jean Michel Frodon.
Laurent Cantet va fi prezent pe 18 octombrie, la Cinema Elvira Popescu, la premiera în România a peliculei L’Atelier, prezentat in mai la Cannes în secțiunea Un Certain Regard.

Între 13 și 15 octombrie, Cinemateca Eforie va găzdui Retrospectiva Bela Tarr în cadrul Les Films de Cannes a Bucarest, program care va include patru dintre cele mai importante filme realizate de autor: Almanac of Fall, prezentat la Festivalul de la Locarno în 1984, va inaugura secțiunea, pe 13 octombrie, urmând proiecțiile The Turin Horse (2011), recompensat la Berlinală cu Marele Premiu al Juriului (Ursul de Argint) și Premiul FIPRESCI, şi Werckmeister Harmonies  care a avut premiera mondială la Cannes, în 2000, în sectiunea paralelă Quinzaine des Realisateurs. Pe 15 octombrie, retrospectiva Bela Tarr se va încheia cu proiecția lungmetrajului de 7 ore și 30 de minute, Satantango, bazat pe romanul omonim al lui Laszlo Krasznahorkai, film ce a avut premiera mondială la Festivalul de la Berlin, în 1994, fiind considerat de critica de specialitate drept unul dintre cele mai bune filme din istoria cinematografiei.

Cu ocazia participării sale la festival, Les Films de Cannes a Bucarest organizează și o secțiune dedicată autorului francez Laurent Cantet, câștigătorul Palme d’Or în 2008 pentru filmul Entre les murs/The Class, un film ce va inaugura secțiunea Focus Laurent Cantet pe 13 octombrie, la Cinema Elvira Popescu. Regizorul va veni la București pe 18 octombrie și va participa la premiera L’Atelier/The Workshop. Filmul va fi precedat de proiecția primului său scurtmetraj, Tous a la manif. La București vor mai putea fi văzute Retour a Ithaque (Festivalul de la Veneția, 2014) și L’Emploi du temps/Time out (2001), un film scris de Cantet împreună cu colaboratorul său obișnuit, Robin Campillo (premiat si el anul acesta la Cannes pentru 120 battements par minute).

Directori de distributie renumiți vin la București pentru a doua ediție Managing Talents

Les films de Cannes a Bucarest organizează pe 21 octombrie, la ora 11:00, la CinemaPRO a doua ediție a evenimentului Managing Talents, continuând demersul festivalului de a sprijini actorii debutanți sau consacrați, indiferent de vârstă, în dezvoltarea lor profesională. Întâlnirea are ca obiectiv punerea a cât mai multor actori români în contact cu directori renumiți care realizeaza distributia actorilor in filme, din întreaga lume.

În 2016, directori de distributie și agenți precum Ilene Feldman sau Avy Kaufman, care au gestionat carierele unor celebrități ca Ryan Gosling, Colin Farrell, Terrence Malick, Angelina Jolie, Ang Lee, Robert Redford sau Steven Spielberg au discutat cu actorii și regizorii din România despre meseriile care îi pun în valoare – managerul, agentul sau directorul de distributie. Anul acesta, Managing Talents aduce la București unii dintre cei mai activi directori de distributie ai momentului: Frank Moiselle (Irlanda), Vicki Thomson (Marea Britanie), Nathalie Cheron (Franța), Liza Shmakova (Rusia), Victor Jenkins (Marea Britanie) și Richard Cook (Irlanda).

Seminarul Managing Talents de pe 21 octombrie 2017 este deschis deopotrivă actorilor consacrați, indiferent de vârstă, cât și celor debutanți. Formularul de înscriere, condițiile de participare și mai multe detalii sunt disponibile pe acest link. Perioada de înscriere se incheie pe 8 octombrie. Toți participanții înscriși vor fi înregistrați automat în bazele de date ale directorilor de distributie invitați la București.

ACTUALIZARE: Important, termenul limită pentru înscrierea la Managing Talents a fost prelungit pana pe 12 octombrie, iar amanunte de ultima ora puteti gasi AICI!

Actorii care vor intra în dialog cu participanții la Managing Talents sunt Nahuel Perez Biscayart (protagonistul 120 battements par minute, în regia lui Robin Campillo, film premiat cu Grand Prix – Cannes 2017), Dylan Smith (cunoscut pentru rolurile din 300, Total Recall, The Mummy), Valentina Lodovini (premiată pentru rolul Mariei din filmul Benvenuti al sud, în regia lui Luca Miniero) și  Vlad Ivanov (unul dintre cei mai populari actori români ai momentului, cunoscut pentru roluri facute in filme ca 4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile – r. Cristian Mungiu, Poliţist, adjectiv – r. Corneliu Porumboiu, Poziţia copilului – r. Călin Peter Netzer și Câini – r. Bogdan Mirică).

Radu Muntean (Hârtia va fi albastră, Un etaj mai jos) și Cristian Mungiu (4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile, După dealuri, Bacalaureat) sunt cei doi regizori care vor susține cea de-a doua parte a seminarului din 21 octombrie.

Mai multe detalii despre festival si filmele incluse puteti afla pe filmedefestival.ro sau urmarind pagina de Facebook Les Films de Cannes a Bucarest.

Nu uitati de celelalte 7 orașe din tara, unde se vor desfasura editiile locale Les Films de Cannes: Brașov, Cluj-Napoca (proiect susținut de Asociația Suedia), Sibiu (în parteneriat cu Astra Film Sibiu), AradTimișoara, Iași si Suceava!

Les Films de Cannes este prezentat de Orange România, partener de tradiție al evenimentului, si este susținut de BRD, Renault, Catena, Groupama, Apa Nova, Silva, Nespresso.
Parteneri ai festivalului: Hotel Mercure, S.E.R.V.E, UPS, Media Image Factory, PiArt Vision.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *