Anim’est 2018. Invitată Marjolaine Parot, animator la “Isle of Dogs” (28 septembrie – 7 octombrie)

A 13-a ediție a Festivalului Anim’est, dedicată explorării limitelor în animație

Pentru a treisprezecea toamnă la rând, Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est aduce un suflu proaspăt de energie în cinematografe și pe străzile capitalei. Ediția din acest an, care va avea loc între 28 septembrie și 7 octombrie, este dedicată animației experimentale și de avangardă, adunând la un loc câteva dintre cele mai neconvenționale și inovatoare experimente vizuale animate din anii ’20 și până astăzi, producții emblematice care au marcat istoria cinematografiei și în special pe cea a filmului de animație.

Unul dintre cele mai spectaculoase lungmetraje de animație ale anului deschide ediția cu numărul 13: Another Day of Life, o producție a studiolui polonez Platige Image, co-regizată de spaniolul Raul de la Fuente și polonezul Damian Nenow. Filmul anulează granițele narative tradiționale, îmbinând animația CG de ultimă oră cu scene de live-action, imagini de arhivă și interviuri actuale.

Adaptată după cartea cu același nume, scrisă de jurnalistul polonez Ryszard Kapuscinski, animația redă experiențele reale, captivante și tulburătoare ale lui Kapuscinski în timpul Războiului Civil Angolez, declanșat în 1975 și care a continuat timp de 27 de ani, devenind unul dintre cele mai sângeroase războaie civile din istorie.

Filmul a avut premiera mondială anul acesta la Cannes și a fost proiectat în afara competiției la cea mai recentă ediție a Festivalul Internațional de Film de Animație de la Annecy – cel mai mare festival al industriei de animație. 

Marjolaine Parot, animator la Isle of Dogs, invitată la Anim’est 2018

Unul dintre cele mai anticipate lungmetraje de animație ale anului, Isle of Dogs, în regia îndrăgitului regizor și scenarist american Wes Anderson, va fi proiectat la Anim’est, toamna aceasta, în prezența lui Marjolaine Parot. Specialistă în animație stop motion, cu o experiență de aproape două decenii în industrie, Marjolaine Parot a lucrat pe platourile unor superproducții de animație internaționale, ca „Frankenweenie” (Tim Burton) sau „My Life as a Courgette” (Claude Barras).

Lungmetrajul de animație care împrumută vocile unor actori celebri, ca Bill Murray, Jeff Goldblum sau Scarlett Johansson, spune povestea unor câini exilați pe o insulă japoneză fictivă, în urma răspândirii unei gripe canine. Pe urmele lor pornește Atari, fiul primarului orașului care i-a alungat, în căutarea iubitului său câine, Spots. Wes Anderson, regizorul nominalizat la Oscar în 2010 pentru un alt lungmetraj de animație, „Fantastic Mr. Fox”, a fost recompensat cu Ursul de Argint pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Berlin, anul acesta.

Festival Pass-urile, care asigură accesul la toate proiecțiile și evenimentele din cadrul Anim’est 2018, au fost puse deja în vânzare pe Eventbook.ro. Prețul unui Festival Pass este de 150 lei. În perioada următoare vor fi disponibile online și biletele la proiecțiile individuale și la evenimentele speciale din cadrul festivalului. Biletele vor fi disponibile, de asemenea, în Cinemateca Eforie și Cinema Elvira Popescu, pe toată perioada festivalului.

Cea de-a treisprezecea ediţie a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim’est va avea loc în perioada 28 septembrie – 7 octombrie 2018 la Cinemateca Eforie, Cinema Elvira Popescu, Centrul CINETic, Point și Expirat.

Anim’est e singurul festival din România care propune filme pentru Premiul Oscar®: începând cu 2017, câștigătorul Trofeului Anim’est intră automat pe lista lungă de nominalizări la Premiul Oscar®, în categoria Cel mai bun scurtmetraj de animație, votată de membrii Academiei Americane de Film®. 

Festivalul Internaţional de Film de Animaţie Anim’est, partener EMILE Awards – Premiile Europene ale Industriei Filmului de Animație, este organizat de Asociaţia Este’n’est și finanțat de CNC, AFCN, UCIN și ICR.

Parteneri instituţionali: Centrul CINETic, UNATC, Forumul Cultural Austriac, Institutul Francez din România, Ambasada Franței în România, Centrul Ceh, Institutul Maghiar din București, Delegația Valonia-Bruxelles, Institutul Polonez.

Parteneri: Groupama Asigurări, AVIS Rent a Car, Point, Expirat

One thought on “Anim’est 2018. Invitată Marjolaine Parot, animator la “Isle of Dogs” (28 septembrie – 7 octombrie)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *