American IFF 2020, în perioada 14-20 septembrie (VIDEO)

Secțiunea Benh Zeitlin și două întâlniri online cu regizorul nominalizat la Oscar pentru Beasts of the Southern Wild

Între 14 și 20 septembrie, American Independent Film Festival revine cu cea de-a patra ediție și prezintă o selecție de filme independente americane recente, lansate în circuitul marilor festivaluri din lume ca Sundance, Cannes, Tribeca, Telluride, Veneția, Toronto alături de secțiuni, proiecții speciale și întâlniri online cu regizori consacrați și debutanți. Toate proiecţiile se vor desfăşura în aer liber!

În contextul actual determinat de pandemia de COVID-19, American Independent Film Festival, care are loc de obicei primăvara, va organiza ediția a 4-a în această toamnă, în perioada 1420 septembrie. Proiecțiile din festival au loc la Muzeul Național de Artă al României în aer liber, Cinema Muzeul Țăranului în aer liber, DESCHIS Gastrobar, Mercato Kultur, Cinema drive-in Militari Shopping și Event Park Snagov.

• Anul acesta, festivalul organizează secțiunea specială Double bill Benh Zeitlin, dedicată unuia dintre cei mai originali și mai creativi tineri cineaști ai momentului. Acum șapte ani, „Beasts of the Southern Wild”, debutul său, a devenit povestea cinematografică a anului – i-a adus Marele Premiu al Juriului la Sundance, Camera d’Or, pentru cel mai bun debut la Cannes și două nominalizări la Oscar. Un succes cu atât mai surprinzător, cu cât a fost făcut cu un buget minimal și cu actori neprofesioniști, în cea mai mare parte copii. Ceea ce-a urmat, a fost și mai neconvențional. În loc să capitalizeze pe loc de pe urma valului de admirație, Zeitlin a încetinit ritmul: s-a pus pe muncă, dar nu s-a oprit decât după șapte ani. Wendy, cel de-al doilea film al său, este o reinterpretare liberă a basmului Peter Pan, cu o distribuție plină de copii la debut. „Filmat la poalele unui vulcan activ din Caraibe, filmul combină din nou ritmuri obsedante și copleșitoare, ca să transpună perspectiva despre viață a unui copil. O viziune atât de consistentă cu cea din Beasts, încât pare făcută imediat după. Așadar, de ce a durat atât? Răspunsul are mult de-a face cu abordarea meticuloasă și plină de răbdare a lui Zeitlin, dar și cu dorința de a experimenta fără a risipi bugete mari”, conform IndieWire.

• Într-un interviu pentru The Atlantic, Zeitlin mărturisea: „toate operele artistice valoroase pun întrebări foarte importante, morale. E cel mai dificil material de prelucrat, dar și cel mai satisfăcător. Asta îmi propun și eu”. E ceea ce-a reușit chiar din prima încercare, cu Beasts of the Southern Wild / Tărâmul visurilor, declarat, în 2012, filmul american arthouse al anului. „Frumos, amuzant, relevant și tandru”, scrie Empire. „Beasts e pură poezie cinematografică: o explozie de fericire în mijlocul unei sărăcii lucii, și unul dintre cele mai viscerale și mai originale filme din ultima perioadă” exclamă Sify Movies. Filmul spune povestea lui Hushpuppy, o fetiță de șase ani care trăiește într-un tărâm fantastic numit Bathtub (Cada de baie). Tatăl ei este diagnosticat cu o boală stranie și o furtună îi inundă casă. Și ca și cum toate acestea n-ar fi de ajuns, o haită de „auroci”, niște monștri antici, este eliberată din captivitatea glacială de la Polul Sud. Zeitlin mărturisește, în același interviu pentru publicația The Atlantic, că mult aclamatul său film este o declarație politică despre oameni care-și apără casele, o descriere a fantasticei lumi din mintea unui copil și o ironie la adresa regiei de film indie fără sens.

Proiecțiile filmelor în cadrul festivalului vor fi urmate de două întâlniri online cu regizorul, o sesiune de întrebări pe 18 septembrie și un atelier susținut de acesta online, pe 19 septembrie.

Scenaristul, regizorul și compozitorul american Benh Zeitlin locuiește în New Orleans, Louisiana, iar pe lângă filme compune muzică pentru producţiile sale și pentru alte proiecte, și prin colectivul Court 13 sprijină tineri cineaști să realizeze proiecte „imposibile” – producând filme premiate ca laureatul de la Tribeca, „Burning Cane”.

Programul proiecțiilor și detalii despre bilete, filme și evenimentele din festival găsiţi pe filmedefestival.ro şi pe pagina de Facebook American Independent Film Festival.

American Independent Film Festival este organizat de Asociația Cinemascop, susținut de Catena, cu sprijinul Banca Transilvania.
Proiect cultural finanțat de Ministerului Culturii şi CNC.
Parteneri: Europa Cinemas, UPS România, Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Țăranului Român, Cinema Muzeul Țăranului, DESCHIS Gastrobar, Mercato Kultur, Militari Shopping, Event Park Snagov, Eventbook

CineGhid este partener media al American Independent Film Festival 2020!

2 thoughts on “American IFF 2020, în perioada 14-20 septembrie (VIDEO)”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *