“Almanah Cinema. Șase filme scurte” de Radu Jude, din 1 iulie la cinema (VIDEO)

Un omnibus de filme scurte realizate de Radu Jude

6 dintre cele mai apreciate scurtmetraje recente ale cineastului Radu Jude vor fi lansate pe 1 iulie pe marile ecrane din România sub titlul Almanah Cinema. Șase filme scurte.

Așa cum un scriitor poate publica un volum de povestiri sau de poezii, așa ar trebui să poată și un regizor de film să își adune filmele scurte și să le ofere publicului într-un volum”, spune Radu Jude.

Este ceea ce facem cu acest Almanah cu 6 filme. Din șase, sper ca măcar unul sau două să fie pe placul spectatorilor”, adaugă regizorul.

Filmele reunite în proiect (TRAILER) sunt „Caricaturana”, „Potemkiniștii”, „Amintiri de pe Frontul de Est”, „Cele două execuții ale Mareșalului”, „A pedepsi, a supraveghea” și „Plastic semiotic”.

Aceste scurtmetraje au fost selectate la festivaluri internaționale – printre cele mai sonore fiind Veneția, Locarno, Berlin sau Cannes. Din distribuțiile acestor producții fac parte Alexandru Dabija, Cristina Drăghici, Șerban Pavlu sau Ilinca Manolache.

Imaginea este semnată de Marius Panduru, iar în filme mai apar imagini de Honore Daumier, Costică Acsinte, Eduard Tisse și Ioan Nicolau.

Montajul a fost realizat de Cătălin Cristuțiu, iar de sunet s-au ocupat Titi Fleancu, Dana Bunescu și Marius Leftărache. Producător este Ada Solomon.

Caricaturana”, în care sunt puse în scenă caricaturile lui Daumier, după o idee de Serghei Eisenstein, a fost selectat la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Locarno.

Potemkiniștii” va avea premiera mondială luna aceasta la a 75-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes, în programul Quinzaine des Realisateurs.

Filmul pornește de la faptul că, în 1905, marinarii de pe Crucișătorul Potemkin au primit azil politic în România – un gest de sfidare la adresa Rusiei”, spune cineastul.

Amintiri de pe Frontul de Est”, realizat împreună cu istoricul Adrian Cioflâncă, a fost inclus în competiţia de scurtmetraje a celei mai recente ediţii a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.

Poate fi descris ca un readymade comentat (vorba cuiva: «Duchamp is my lawyer!»), obiectul în cauză fiind fabulosul album foto de pe Frontul de Est al Regimentului 6 Roșiori”, explică Radu Jude.

Cele două execuții ale Mareșalului” deconstruiește cinematografic mitul creat în jurul mareşalului Ion Antonescu.

Un pur film de montaj, unde imaginile documentare ale execuției mareșalului Antonescu din 1946 sunt așezate în paralel cu scena execuției recreată de Sergiu Nicolaescu în «Oglinda» (1994)”, afirmă Radu Jude.

A pedepsi, a supraveghea”, lansat în 2019, este, după cum precizează cineastul, „un film despre felul în care Puterea se pune în scenă: o dată prin text, apoi prin imagine”.

Plastic semiotic”, prezentat la cea mai recentă ediţie a Festivalului de Film de la Veneţia, în afara competiţiei, propune o analiză a universului inocent al jucăriilor realizată cu instrumentele cinema-ului – cameră, montaj, mizanscenă.

«Dicționarul de idei primite de-a gata» al lui Flaubert, dar cu jucării în loc de cuvinte. Sau un film de animație fără animație. Și o comedie fără umor. Comedie umană, desigur”, spune Radu Jude despre acest scurtmetraj.

Regizor şi scenarist, Radu Jude a primit recunoaşterea internaţională încă de la debut, odată cu filmul de scurtmetraj Lampa cu căciulă (2006) – probabil cel mai premiat scurtmetraj românesc al tuturor timpurilor, laureat la Sundance! Următorul scurtmetraj, Alexandra (2007), a fost selectionat în peste 30 de festivaluri. În 2009, la Berlinale a câştigat cu lungmetrajul său de debut oficial – Cea mai fericită fată din lume – premiul CICAE. În 2012, a regizat lungmetrajul Toată lumea din familia noastră, prezentat în premieră mondială în secţiunea Forum, tot la Berlinală. Pelicula Aferim (2015) i-a adus Ursul de Argint pentru cea mai bună regie. Ea a fost urmată de Inimi cicatrizate (2016), care a fost recompensată cu două premii la Locarno şi pentru care Radu Jude a primit trofeul pentru regie la Mar del Plata, apoi de documentarul Ţara moartă (2017) şi de lungmetrajul Îmi este indiferent dacă în istorie vom intra ca barbari (2018), primul film românesc premiat cu Globul de Cristal la Karlovy Vary. În 2020, Radu Jude a fost prezent la Berlinală cu două lungmetraje: Tipografic majuscul şi Ieşirea trenurilor din gară – ambele filme proiectate în secţiunea Forum a festivalului. Anul trecut, s-a impus între toate filmele din competiția Berlinalei cu Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, recompensat cu Ursul de Aur.

Almanah Cinema. Șase filme scurte va rula în avanpremieră, joi 30 iunie, de la ora 18:00, la Casa de Cultură din Slobozia.

Din 1 iulie, producția va fi difuzată la București (Happy Cinema, Cinema Elvira Popescu, Cinema Muzeul Țăranului, Cinema Union, Cinema Europa, POINT), Bistrița (Dacia – Centru Cultural), Bârlad (Cinema Cityplex Victoria), ClujNapoca (Cinema Victoria, Cinema Arta), Craiova (Cinema Patria), Făgăraș (Casa de Cultură), Focșani (Sala Balada), Iași (Cinema Ateneu), Odobești (Casa de Cultură), Pitești (Cinema Trivale, Cinema București), Sibiu (CineGOLD), Sfântu Gheorghe (Cinema Arta Cityplex), Toplița (Cinema Călimani). Programul detaliat poate fi consultat AICI.

Evenimente speciale vor fi programate în București, la Grădina cu Filme, vineri 1 iulie, ora 21:00 – proiecție urmată de o sesiune de întrebări cu regizorul Radu Jude, moderată de Ileana Bîrsan, și în Sibiu la Teatrul Gong, miercuri 6 iulie, ora 20:00 în prezența lui Alexandru Dabija.

Din 14 iulie, omnibusul va putea fi vizionat şi la Lugoj (Cinema Bela Lugosi), iar pe 29 iulie (ora 17:00) la Vatra Dornei (Casa de Cultură).

Almanah Cinema. Șase filme scurte va avea proiecții speciale în cadrul festivalurilor Filmul de Piatră – duminică 10 iulie, ora 16:00 la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț, Ceau Cinema – sâmbătă 16 iulie, ora 22:00 la Cinema Victoria Timișoara, Festivalul de Film Românesc în Aer liber din Ovidiu (Constanța) – luni 18 iulie, ora 19:00, acces gratuit.

Distribuit de microMULTILATERAL, cu sprijinul CNC România, UPFAR-ARGOA, DACIN SARA.

CineGhid este partener media al lansării acestui film.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *