Zilele filmului românesc la Leipzig 2018 (intrare libera) | Recomandari 26 februarie – 13 martie (VIDEO)

„Zilele Filmului Românesc la Leipzig: Leaving (to) Romania” este un proiect cultural organizat de ICR Berlin, împreună cu Ministerul Culturii din România

Statisticile spun că România este a doua țară din lume, după Siria, cu cel mai mare număr de persoane care au emigrat în ultimii 15 ani. În prezent, diaspora românească este estimată la 4 milioane de persoane, în timp ce populația care trăiește în interiorul granițelor a scăzut la 19 milioane de locuitori. Nu este deloc surprinzător faptul că migrația postcomunistă din România reprezintă un subiect deosebit de atrăgător pentru realizatorii de filme și documentare, o altă temă la fel de importantă fiind și evadarea din România comunistă. Cele 10 lungmetraje și 3 scurtmetraje incluse în program, titluri notabile din cadrul cinematografiei românești din ultimul deceniu (inclusiv coproducții cu o contribuție semnificativă românească), prezintă aspecte legate de experiența migrației din și în România.

Sub motto-ul „Leaving (to) Romania”, în perioada 26 februarie-13 martie, Institutul Cultural Român din Berlin, în colaborare cu Ministerul Culturii, va prezenta la Cinematograful UT Connewitz din Leipzig atât lungmetraje, cât și filme documentare și scurtmetraje românești.

Evenimentul, cu acces gratuit, este un proiect-avanpremieră la ediția din acest an a Tîrgului Internațional de Carte de la Leipzig, unde România este țară invitată de onoare. Locul exact de desfasurare al proiectiilor este UT Connewitz, Wolfgang-Heinze-Straße 12 a, 04277 Leipzig

RECOMANDARI:

· Miercuri, 28 februarie ·

• 19:00 NOAPTEA VINE ÎN INDIA /Anochece en la India (Spania-Suedia-România, 2014) – regizor: Chema Rodriguez

Ricardo, un caraghios bărbat spaniol de vârstă mijlocie, decide să călătorească spre India, așa cum obișnuia s-o facă, conducând hipioţi, în anii ’60. Numai că acum are alte lucruri în minte. El se află de 10 ani într-un scaun cu rotile, suferind de o boală degenerativă, care se apropie de faza finală. Aceasta va fi ultima lui călătorie. Însoțită de menajera sa, Dana, el pornește, traversând Europa, prin România, Turcia, Iran și Pakistan. Se dovedeşte o călătorie amuzantă și inspiratoare, deschizând uși pe care atât Ricardo, cât și Dana le crezuseră închise pentru totdeauna. Cel mai important, Ricardo găsește un motiv să trăiască.

· Miercuri, 7 martie ·

• 19:00 EVREI DE VÂNZARE (2012) – regizor: Radu Gabrea
În 1974, un pasager român cu paşaport diplomatic s-a îmbarcat, pe aeroportul din Zürich, într-un avion cu destinaţia Bucureşti. Odată ajuns, el a realizat cu groază că una dintre valize – primită de la o veche cunoştinţă, cu puţin timp înaintea plecării – îi lipsea. Diplomatul era generalul M, şef de divizie la Direcţia Generală de Informaţii Externe, ramura de spionaj a Securităţii. Valiza conţinea 1 milion $, bani meniţi să permită ca un anumit număr de evrei să emigreze în Israel. Acesta este doar un episod din istoria operaţiunilor de comerţ cu fiinţe umane organizate de către statul comunist român: vânzarea evreilor români către Israel.

Precedat de: NO MAN’S LAND (scurtmetraj, 2017, 21 min.) – regizor: Marius Olteanu
Bazat pe evenimente reale, petrecute în 2016, filmul spune povestea unei femei care trebuie să se întoarcă urgent în țară cu tatăl ei, bolnav în fază terminală, de la o clinică din Germania. Ajunsă la granița cu România, ea își dă seama că nu poate merge mai departe.

• 21:00 PAȘAPORT DE GERMANIA (2014) – regizor: Răzvan Georgescu
Cum a fost posibil ca un întreg grup etnic, aproximativ 245.000 de germani, să fie vândut de către România comunistă între 1968 şi 1989? Care au fost cauzele dispariţiei din România a unei tradiţii culturale vechi de 850 de ani, în decursul a 22 de ani – o clipă istorică? Care este preţul unei fiinţe umane? Cum calculezi preţul libertăţii?

Precedat de: ALMANIA (scurtmetraj, 2016, 15 min.) – regizori: Anton Groves, Damian Groves
În timp ce conduce pe obişnuitul itinerariu dintre România şi Germania, un şofer de tir descoperă o familie de refugiaţi ascunsă în camionul său. Şoferul se lasă convins să o ducă pe mamă până la graniţă şi pe cei doi copii ai ei, fără să îşi dea seama cât de mult riscă.

· Vineri, 9 martie ·

• 19:00 AFACEREA TĂNASE (2013) – regizor: Ionuț Teianu
În anul 1982, Francois Mitterrand, proaspăt ales președintele Franței, este pus față în față cu Nicolae Ceaușescu, dictatorul român, prin intermediul unei povești de spionaj demnă de un roman polițist – un conflict în plin Război Rece, o luptă dusă în culise de către serviciile secrete ale celor două state, DST, respectiv redutabila Securitate. În luna ianuarie 1982, Ceaușescu îi cere unuia dintre agenții săi să asasineze la Paris doi disidenți, pe scriitorii Virgil Tănase și Paul Goma, ambii cetățeni francezi. Însă acest agent al Securității, Matei Haiducu, cunoscut drept Matthieu Forestier, s-a dus direct la DST. Serviciile franceze au elaborat atunci una dintre cele mai incredibile operațiuni din Războiul Rece. Acestea l-au răpit pe Virgil Tănase, pentru a se crede că agentul și-a îndeplinit misiunea.

Precedat de: GRANIȚE (scurtmetraj, 2016, 27 min.) – regizor: Andra Chiriac
Angela nu s-a mai întors acasă de mai bine de un an. Ea lucrează în Franţa de 5 ani, pentru a-şi întreţine familia. Într-o zi, îngrijorat şi tulburat, soţul ei, Tavi, soseşte pe neaşteptate.

· Luni, 12 martie ·

• 21:00 FELICIA, ÎNAINTE DE TOATE (2009) – regizori: Răzvan Rădulescu, Melissa de Raaf
Ziua de plecare a Feliciei (după vizita de două săptămâni făcută în fiecare an familiei ei din Bucureşti) este, ca întotdeauna, foarte agitată şi ea pierde avionul. Încercând să îşi reprogrameze zborul, Felicia trebuie să înfrunte cele două familii: pe de o parte, fostul soţ şi copilul în Olanda, aşteptând-o să se întoarcă la timp, şi, pe de altă parte, mama, tatăl şi sora, care încearcă să fie de ajutor în felul lor. Toate acestea, dar şi comunicarea disfuncţională cu mama sa, dezvăluie chinul pe care Felicia a trebuit să-l îndure în ultimii 19 ani de separare de familia sa.

Programul complet al proiectiilor poate fi consultat AICI.

Evenimentele ce includ si „Zilele filmului românesc la Leipzig” sunt concepute de Ministerul Culturii, în colaborare cu Ambasada României în Germania, Institutul Cultural Român de la Berlin, Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, Muzeul Național al Literaturii Române, Primăria Municipiului București, Traduki și Asociația Editorilor din România.
Parteneri: Goethe-Institut Bukarest, Pro-Helvetia, Deutsches Kulturforum östliches Europa, UT Connewitz, Schaubühne Lindenfels, Schauspielhaus, Gallery KUB, Shauspielhaus, Ariowitsch Haus, Consulatul American de la Leipzig, Consulatul Român de la Leipzig, Primăria Leipzig, Stadtgeschichtliches Museum Leipzig, Michael Schmidt Stiftung, Hotel Arena, Sâmburești, Aqua Carpatica, DLITE.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *