Zilele Filmului German se desfăşoară la București, între 21 și 27 noiembrie
Cele mai noi producții germane vin la București la cea de-a 14-a ediție a Zilele Filmului German (ZFG). Organizat de Goethe-Institut, evenimentul va avea loc între 21 și 27 noiembrie la București și va fi găzduit, pentru al doilea an consecutiv, de Cinema Elvira Popescu din cadrul Institutului Francez.
Ediția de anul acesta vine cu 7 zile de film german în care vom vedea 12 titluri regizate, în egală măsură, de 6 regizori și 6 regizoare; egalitate totală, pur întâmplătoare, așa cum mărturisește Andrei Șendrea – selecționerul ZFG de anul acesta. Andrei este scenarist și critic de film, a absolvit UNATC în 2015 și de atunci a lucrat pentru diferite publicații din presa scrisă, dar și în televiziune.
“Avem o ediție eclectică, dar nu una în care am căutat să satisfac toate gusturile, cât mai degrabă una în care am încercat să mă apropii de un spectator ideal. Un spectator pe care să-l conving (filmul să-l convingă) să revină la ZFG în fiecare seară pentru a primi ceva nou, nu o altă variantă a unei teme favorite. Un spectator pasionat de film, sau măcar destul de curios, pe care filmul să îl agațe doar prin mijloacele cinematografice. Nu printr-o ‘poveste adevărată’ (deși avem și din acestea), nu printr-o temă socială la modă (există și asta), nu prin strălucirea premiilor de la Berlinală (bifat și aici)” spune Andrei Șendrea.
O selecție curajoasă: ultimul film al lui Herzog și unsprezece regizori mai puțin cunoscuți în România, dintre care 6 regizori debutanți. Actori debutanți și actori neprofesioniști, regizoare și eroine. Filme construite mai puțin pe dramaturgie și mai mult pe un personaj / actor extrem de carismatic. Va fi, de asemenea, o serie de invitați din echipele filmelor, care așteaptă cu nerăbdare să intre în dialog cu cinefilii.
Filmul de deschidere ZFG 14 este Systemsprenger / Copilul-problemă, propunerea Germaniei la Premiile Oscar din 2020. Filmul regizat de Nora Fingscheidt a avut premiera internațională În competiția de anul acesta de la Berlin, unde a fost distins cu Ursul de Argint.
Pe Beni – personajul principal din Systemsprenger – o puteți vedea și pe vizualul ZFG de anul acesta care, ca de fiecare dată, folosește o paletă de culori care să celebreze bucuria pe care ne-o oferă arta cinematografică.
Sunt mândră să fi ajuns la cea de-a 14 ediție a Zilelor Filmului German. Ați spune că e ușor după atâția ani însă, de fiecare dată, apar alte și alte dificultăți. Mă bucur însă că, cel puțin până acum, am reușit să găsim soluții și că prezența în număr mare a publicului la proiecțiile noastre ne confirmă de fiecare dată necesitatea acestui eveniment” – Marina Neacșu, Coordonator Proiecte Culturale Goethe-Institut.
CONCURS: Continuând obiceiul început anul trecut, în oraș sunt ascunse 14 plicuri cu bilete la film. Fiecare plic conține câte două bilete la un film din program. Tot ce trebuie să faceți este să le găsiți și să le deschideți. Le veți recunoaște ușor, sunt galbene și sunt personalizate cu vizualul de anul acesta. Pentru indicii sunteţi invitaţi să urmăriți pagina Facebook.com/Zilele-Filmului-German.
Recomandări Zilele Filmului German 2019:
🔘 Systemsprenger / System Crasher / Copilul-problemă (regia Nora Fingscheidt | 2019)
(joi, 21 noiembrie, 19:30)
(luni, 25 noiembrie, 20:30)
Bernadette sau Beni, cum dorește să i se spună, o fată delicată, dar plină de energie, este ceea ce se numește un copil-problemă (systemcrasher). Așa li se spune copiilor cu predispoziție de a încălca radical orice regulă și de a nega cu consecvență orice structură, copii care ajung să străbată pas cu pas toate filtrele sistemului german de protecție a copiilor și adolescenților. Fetița de 9 ani reușește să scape rapid din orice loc în care sistemul o plasează. Pentru că exact asta își dorește – să se întoarcă cât mai repede la mama ei, o femeie copleșită de imprevizibilitatea propriei fiice.
Ursul de Argint la Berlinale. Premiat la TIFF Transilvania. Inclus în selecţia oficială Premiul LUX 2019. Selecţionat la premiile Academiei Europene de Film 2019. Propunerea Germaniei la Oscarurile 2020.
🔘 Family Romance, LLC (r. Werner Herzog | 2019)
(sambata, 23 noiembrie, 18:30)
Există multe mame surogat. Tați însă, nu prea. Japonezul Yuichi Ishii a făcut din asta un model de afacere, oferind înlocuirea membrilor de familie lipsă. O mamă singură, de exemplu, poate închiria un astfel de tată pentru excursia la parcul de distracții a fiicei adolescente. Un mire cu tată alcoolic îl poate închiria pe durata nunții. Sunt disponibili și nuntași, cu aproximativ 80 € / persoană. „Family Romance” se numește firma lui, de care se ocupă cu afecțiune întreprinzătoare și atenție deosebită pentru imagine. Când Werner Herzog, maestrul cinemaului german, a auzit povestea, nu a ezitat și în două săptămâni a făcut un film, în Japonia, despre Ishii – fără autorizații, fără să știe japoneza și fără echipă de filmare.
Filmul a fost inclus în Selecţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes în 2019.
🔘 Reise nach Jerusalem / The Chairs Game / Scaunele muzicale (r. Lucia Chiarla | 2018)
(duminica, 24 noiembrie, 20:00)
Când joci jocul “Scaunelor muzicale”, ai nevoie de noroc: trebuie să fii în locul potrivit la momentul potrivit, altfel nu mai prinzi niciun scaun liber. Alice, 39 de ani, singură și fără loc de muncă, nu mai are șanse să câștige acest joc. Își petrece timpul scriind aplicații, rând pe rând respinse, sau luând parte la cursurile centrelor de plasare a forței de muncă. Într-o dimineață, încalcă regulile, indemnizația îi este redusă și încep problemele cu banii. Nici părinții și nici prietenii nu realizează cât de tare s-a adâncit în haos, deoarece Alice știe să mintă bine. Încăpățânarea cu care își caută acceptarea socială nu o ajută însă să se simtă mai puțin singură. Reușește totuși să se mențină pe linia de plutire, datorită tichetelor de benzină și a scurtelor colaborări cu diverse institute de sondaj, încearcând astfel să recapete controlul asupra vieții ei. În acest film, jocul scaunelor folosește drept metaforă pentru căutarea unui loc de muncă.
Proiecție urmată de o sesiune de întrebări cu regizoarea Lucia Chiarla și actrița Eva Lobau.
🔘 Die Tochter / Dark Blue Girl / Fiica (r. Mascha Schilinski | 2017)
(luni, 25 noiembrie, 18:30)
Jimmy și Hanna se întorc pentru prima dată în locul care s-au despărțit, în urmă cu doi ani, la casa lor de vacanță, aflată pe o insula grecească, pentru care în sfârșit au găsit un cumpărător dispus să treacă peste starea vizibilă de degradare. Luca, fiica lor în vârstă de 7 ani, îi însoțește. Nici nu ajung bine pe insula de vis, că vechile tensiuni și conflicte ies din nou la suprafață. Și totuși, Hanna și Jimmy încet-încet se apropie din nou, ceea ce-i dă fetei lumea peste cap. Dacă însă acum adulții se apucă să schimbe din nou regulile jocului, sau poate decid chiar să se întoarcă la cele vechi, ar trebui măcar să bage de seamă că Luca are suficient nisip în buzunare cât să strice mașinăria familiei.
Helena Zengel, fetița din rolul principal, este și protagonista din Systemsprenger, filmul din deschiderea acestei ediții a Zilelor Filmului German.
Selecţionat la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
🔘 Born in Evin / Născută în Evin (r. Maryam Zaree | 2019)
(marti, 26 noiembrie, 18:30)
Regizoarea și protagonista Maryam Zaree caută să afle mai multe despre contextul în care s-a născut, în Evin, una dintre cele mai temute închisori politice din Iran. Ayatolahul Khomeini, liderul politic și religios al statului, a dispus arestarea și torturarea a zeci de mii de deținuți politici, printre care s-au aflat și părinții cineastei. În familie nu s-a discutat niciodată în detaliu despre perioada respectivă. După multe ezitări însă, Maryam Zaree s-a hotărât să provoace tăcerea lungă de decenii cu întrebări de felul: Cum sunt afectați supraviețuitorii și copiii acestora, fizic și psihic, de traumele induse prin persecuție și violență? Cum își pot găsi victimele liniștea, în condițiile în care călăii lor sunt în continuare la putere? Și ce semnificație ar putea avea, din punct de vedere politic, încercarea unei persoane implicate de a-și croi drumul spre adevăr, prin desișul amintirilor pe care familia preferă să le suprime?
Regizoarea Maryam Zaree interpretează și unul dintre rolurile secundare din Systemsprenger, prezentat în Zilele Filmului German 2019.
Selecţionat la Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
🔘 Schwimmen / Swimming / Când înoți (r. Luzie Loose | 2018)
(miercuri, 27 noiembrie, 18:30)
Povestea Elisei și a Antheei, două fete foarte diferite, cărora prietenia le oferă suport și direcție într-o fază dificilă a vieții. Fetele se împrietenesc și inventează un joc în care filmează cu telefonul mobil tot ceea ce fac. La scurt timp, le vine ideea să întoarcă camera și să-i filmeze pe ascuns pe colegii de școală, care au hărțuit-o pe Elisa. Prietenia lor capătă o dinamică distructivă, iar din victime fetele devin agresoare. Elisa și Anthea fac parte din prima generație care a crescut odată cu internetul, imaginile digitale și autoportretizarea pe rețelele de socializare. Le urmărim creându-și o prietenie bizară, tot ce le interesează fiind să producă și să încarce la flux continuu imagini, aspect care determină între timp tuturor viața de zi cu zi. Filmuleţele lor proprii abundă deci în film, iar combinaţia de materiale creează un stil propriu și subiectiv interesant.
Scenele cu telefonul au fost filmate chiar de către cele două actriţe.
Iata şi programul complet al Zilelor Filmului German:
Detalii ZFG 14 şi bilete pe Eventbook.ro.
Cea de-a 14-a ediție a Zilelor Filmului German este organizată de Goethe-Institut și se va desfășura la Cinema Elvira Popescu din București, între 21 și 27 noiembrie.
Goethe-Institut este o instituţie culturală care promovează cultura Republicii Federale Germania pe plan mondial. Prin informaţii despre viaţa culturală, socială şi politică prezintă un tablou vast al realităţii germane. Zilele Filmului German este unul dintre programele culturale cu tradiție pe care le desfășoară în România.
Mulțumiri: Becks, Brot Manufactur, Bad Unicorn
CineGhid este partener media al Zilelor Filmului German 2019!
Gut, gut, super gut!
Alles super gut!